Hvordan lage dine egne hudpleieprodukter - Aromateket

Hvordan lage dine egne hudpleieprodukter

Oppmerksomheten rundt ingrediensene man finner i kosmetikk og hudpleie, og hvilken effekt disse kan ha i helsen vår, er økende - med god grunn, synes vi.

Spesielt ved sart hud, allergier, tørr hud og hodebunn, kan det være  helsemessig gunstig i lengden å gå over til produkter uten syntetisk parfyme og «duftoljer», petrokjemikalier og andre irriterende stoffer, spesielt når de påføres i en form som gjør at de trekker inn i huden. 

Er du interessert i å lage dine egne produkter? Det trenger ikke å være komplisert, og du trenger ikke å kaste deg ut i alt på én gang heller. Det kan være nok å begynne med å lage din egen massasjeolje, for eksempel, ved å velge en baseolje som passer hudtypen din, og blande i noen dråper eterisk olje med en duft du liker eller gir en effekt du ønsker. 

Her følger en enkel innføring i de grunnleggende prinsippene når du skal lage dine egne hudpleieprodukter (DIY).

Grunnleggende ingredienser

Olje og fett

De fleste som lager egen hudpleie foretrekker vegetabilske oljer og fett. Enkelt forklart er oljer fettsyrer som er flytende ved romtemperatur, mens fett er i fast form – det avhenger av andelen mettede fettsyrer.

Animalsk fett var vanlig i hudpleieprodukter tidligere tidligere, og rent dermatologisk så er mange animalske fettsyrer utmerkede for hudpleie. Problemet er mer tilgjengelighet, kvalitet og dyrevelferd, men det er en annen sak.

De fleste kommersielle hudpleieprodukter bruker mineralolje (vaselin og typisk «babyolje», for eksempel), som er ekstremt billig. Men særlig sunt for huden, det er det ikke.

Vann

Destillert vann er det beste til hudpleieprodukter, men hvis du ikke har en destillator, kan du enten la vann stå 24 timer slik at kloret fordamper, eller koke det i 1 time for liknende effekt. Vær oppmerksom på vannets pH-nivå varierer lokalt. Destillert vann kan for øvrig kjøpes billig under navnet «batterivann».[1]

Tips: Ta alltid høyde for at noe vann vil fordampe: gjør alltid klart litt mer enn du trenger, så måler du opp nøyaktig etter vannfasen.

Emulgator

Olje og vann blandes dårlig sammen, derfor trenger man en emulgator som gjør jobben.

Det finnes drøssevis på markedet, og Aromateket tar sikte på å formidle emulgatorer som i størst mulig grad er basert på naturlige råstoffer.

Hvilken type emulgator som brukes har stor betydning for sluttproduktet med tanke på konsistens, følelse, hvordan den påvirker huden, osv. Så utvalget vil variere fra det enkle som gjør jobben, men hvor andre ingredienser må tilsettes for å oppnå ønsket effekt. Jo mer balsamerende en emulgator er, jo raskere vil den opptas av huden. Hvis man derimot vil ha en tykk krem så holder det med vanlig emulgator.

Fortykningsmidler

Navnet sier seg selv, og vi kan nevne stearinsyre, bivoks, kakao, shea- og mangosmør, natriumlaktat, pilerot, xanthangummi, med flere. Hvilken emulgator man bruker i tillegg til fortykningsmiddel, har mye å si for sluttresultatet.

Antioksidanter

Antioksidanter hindrer nettopp oksidering (harskning), og gjør at oljene ikke harskner. De vanligste antioksidantene innen naturlig hudpleie er vitamin E og rosmarinekstrakt.

Konserveringsmidler

Med mindre du lager en liten batch som lages under helt rene forhold, og som siden oppbevares godt forseglet i kjøleskap og brukes innen syv dager, så man bruke konserveringsmidler i alle hudpleieprodukter som inneholder vann (ekte såpe er et unntak).

Bakterier liker seg dårlig i fett, men elsker vann. Jo mer vann du bruker i formelen din, desto viktigere er det å bruke antibakterielle, sopp- og mugghemmende tilsetninger, ellers kan man gjøre mer skade enn gagn.

For øyeblikket tilbyr Aromateket Optiphen plus, som ikke inneholder parabener eller formaldehyd. Rosmarinekstrakt vil bli lansert vinteren 2021.

Aroma

Man kan selvsagt bruke eteriske oljer kun basert på aroma, men de har også sterke effekter på huden. Mange har en positiv effekt – de er antibakterielle, sopphemmende, antivirale – men vær særlig påpasselig med hudirriterende eteriske oljer som for eksempel kanel og nellikspiker.

Fuktighetsgivende midler

Glyserin, aloe vera og oljer er vanlige eksempler. Aromateket tilbyr også solsikkelecitin (både emulgator og fuktighetsgivende) og isopropyl myristate (fuktighetsgivende og øker opptaket av ingredienser i huden).

Faser

Når man lager kosmetikk, er det normalt snakk om tre «faser».

  • Fase 1 - oljefasen
    • Her varmes fettløselige ingredienser sammen til oljen er helt rennende.
    • Start med de hardeste oljene/fettet først. Kakaosmør er hardt, og tar lenger tid å varme opp enn for eksempel mandelolje.
    • Husk å varme olje og fett forsiktig opp til ca. 70°C, det skal ikke ryke av dem (for høy varme ødelegger fettsyrene). Vær nøye med å kontrollere temperaturen underveis.
  • Fase 2  - vannfasen
    • Tilsvarende varmer man opp og blander vannløselige ingredienser.
    • Vannet bør holdes over 70°C i minst 20 minutter som et antibakterielt tiltak.
    • Vannfasen kan også inneholde melk, aloe vera juice/gele eller hydrosoler. Disse skal ikke kokes opp, men gradvis varmes opp til 70°C.
  • Fase 3 - nedkjølingsfasen
    • Fase 3 kalles «cool down» på engelsk
    • Det er her at olje og vann-blandingen er nedkjølt til 40°C (blandingen røres jevnlig under denne prosessen).
    • For raskere nedkjøling kan man legge bollen i et kaldt vannbad. Ved 40°C tilsettes ingredienser som ikke skal varmes, som for eksempel konserveringsmidler og eteriske oljer.

Forskjellige hudpleieprodukter

Lotion

  • Lotion er en olje-i-vann-emulsjon, og inneholder minst 70 % vann. Tykkelsen avhenger av vannmengde og type oljer og emulgator.
  • Hånd- og nattlotion er forholdsvis tykke, det samme med vinterlotion.
  • Kropps- og ansiktslotion er ganske tynne, likeledes sommerlotion.

Krem

Krem er en vann-i-olje-emulsjon, og inneholder 20–50 % vann.
Tykkelse og konsistens følger de samme prinsippene som lotion.

Salve

Enten vann-i-olje-emulsjon eller helt uten vann. Dersom du ikke bruker noe vann i formelen (inkludert melk, ren aloe vera, hydrolater, o.l.), kan man minimere/kutte bruken av konserveringsmidler (men man trenger fremdeles antioksidanter).

Utstyr

  • En god digital vekt er helt nødvendig, helst skal den måle ned til grammet.
  • Termometer: vi anbefaler et IR-termometer. Disse måler overflatetemperatur, og man slipper å grise dem til.
  • Gode målebegre i forskjellige størrelser
  • Stavmikser: helst av god kvalitet og kraftig nok til å brukes til tykke kremer (min. 600W).
  • pH-strips/papir: Helst vil du ha et produkt på pH 4,5–5,5 som er hudens naturlige pH. Du kan eventuelt bruke sitronsyre for å senke pH-en.
    • pH kan kun justeres i vannholdige produkter, ved salver har det ingen betydning, det samme med ekte såpe som har naturlig høy pH.
    • Ved høy pH (over 7) vil også mange konserveringsmidler ha mye mindre effekt.
  • Typisk «verktøy»:
    • Boller, beholdere og lignende i rustfritt stål eller ildfast glass (pyrex)
    • Trakter
    • Lange røreskjeer – unngå de i tre, de er vanskelige å rengjøre
    • Grytehansker
    • Silikonbaserte slikkepotter

Hygiene

Dette punktet kunne godt stått lenger opp, for det er meget viktig. Det kan virke opplagt, men brukt rent tøy (rene og muggfrie), hansker (gjerne engangshansker) og gjerne hårnett eller liknende for å hindre uhyggelige overraskelser.

Bruk gjerne renseprodukter som kun er til rengjøre utstyret du bruker til å lage hudpleie: økologisk/naturlig vaskemiddel, egne koster og børster, slike ting.

Rent utstyr – ekstremt viktig. Ikke bare fordi du vil hindre at produktene dine lukter som gårsdagens middag, men også for å hindre unødige bakterier og skitt.

Mikrobølgeovner dreper nær 100 % av organisk liv, så i dette henseende er den nyttig til å rense utstyret ditt på forhånd. Alternativt kan du bruke en vanlig ovn, men pass da på at det ikke er noen oljerester. Spritbasert overflatedesinfeksjon (min. 70 % alkohol) på sprayflaske er også ypperlig – alkohol er meget effektivt mot mikrober, og vil fordampe relativt raskt.

Beholderne som brukes til å lagre de ferdige produktene må være helt rene.

    Avslutningsvis

    Når du lager egne hudpleieprodukter, bør du ha arbeidsro. Rydd godt med plass, rengjør arbeidsplassen og vei opp alle ingrediensene på forhånd.

    Prøv med små batcher til å begynne med; prøv deg frem. Alle gjør feil, lær av dem og prøv på nytt. Hvis du kan lage mat, så kan du lage hudpleieprodukter – prinsippene er grunnleggende de samme. Når du først har kommet i gang, vil du bli overrasket over hvor lett det er, og ofte hvor mye bedre dine egne produkter er enn mange av de overprisede produktene på det kommersielle markedet.

    PS: Mange «formler» (oppskrifter) har ofte litt sære oljer, du kan fint bruke liknende oljer i stedet for. Søk: i stedet «[navn på olje] substitute for skin» på for eksempel Google eller Duckduckgo, så bør det komme noen gode forslag på oljer med lignende egenskaper.

    Anbefalt litteratur

    Referanser

    [1] pH i nydestillert vann er 7 (nøytral pH). Gradvis absorberer vann CO2 fra atmosfæren, og blir dermed gradvis surere, helt til den når pH 5,8 (som regnvann). Du kan lese mer om pH i destillert vann her (ekstern side).

    Lurer du på noe?

    Nøl ikke med å ta kontakt med oss hvis du lurer på noe, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.

    Lykke til!

    Tilbake til bloggen