Lecitin – solsikke

49 kr
Size:
Antall:

Lecitin brukes innen hudpleie som co-emulgator[1], som fuktighetsgivende- og mykgjørende middel, og for sin gunstig effekt på huden. Det er et helt naturlig produkt, og en meget nyttig ingrediens som passer de fleste hudtyper.

  • INCI: Lecithin
  • Blandingsforhold: 0,5–5 %
  • Tekstur: Glatt, tykk, sirup-aktig
  • Lukt: Svakt nøtteaktig
  • Ladning: Ikke-ionisk
  • Løsningsmiddel (blandes i): Olje (stavmikser er helt nødvendig)
  • Holdbarhet: 12 måneder etter åpning
[1]Med co-emulgator menes at den har emulgerende effekt, men regnes ikke som tilstrekkelig alene.

Mer informasjon om solsikkelecitin

Lecitin blir mye brukt i naturlig leppebalsam, da den gjør balsamen mer «kremete», og at den holder lenger på leppene. 

På en måte har lecitin motsatt effekt av Isopropyl myristate, som raskt øker hudens opptak av hudpleieprodukter. Lecitin derimot forsinker opptaket, slik at huden er fet og fuktig i lenger tid. Det gjør lecitin særlig velegnet for svært tørr hud og lepper, for å beskytte mot kaldt og tørt vær, og i nattkremer. 

Selv om opptaket går saktere, så har lecitin evnen til å trenge dypere inn i huden, og slik forsterke virkningen til virkestoffene.

Lecitin er et tykt, voksaktig stoff som finnes i bl.a. eggeplomme[1], soyabønner, fisk, belgfrukter og solsikke.

Lecitin er et såkalt fosfolipid bestående av bl.a. aminosyrene kolin og inositol, som likner på vanlige fettsyrer – triglyserider. Fosfolipider er fettsyretypen diglyserider og vanlig i alle membraner i celler.[2] Disse stoffene er helt essensielle i alle kroppens celler, hvor de spiller en viktig rolle i hvordan cellemembranene fungerer, hvor de regulerer næringsstoffer som går ut og inn av cellene. Ellers inneholder lecitin linolsyre, alfa-linolsyre, glycerol og små mengder biotin. Hjernen består av ca. 30 % lecitin.

Fettsyrene i lecitin er amfifile, dvs. at molekylene har både hydrofile (vannløselig) og lipofile (fettløselig) deler.

Aromateket har bevisst valgt lecitin fra solsikke. Soyalecitin inneholder ofte mer triglyserider (50 % er vanlig), mens solsikkelecitin inneholder ca. 35 % triglyserider. Dessuten er svært mange soyaprodukter GMO, og utvinning av solsikkelecitin krever ikke giftstoffer.

Fordeler med solsikkelecitin

  • Inneholder mange næringsstoffer og antioksidanter
  • Virker fortykkende og emulgerende
  • Fuktighetsgivende og mykgjørende
  • Forlenger beskyttelsen av huden og øker opptaket av virkestoffer
  • Gir produktene en mer kremete og glatt konsistens
  • Reduserer hudbetennelser og irritasjon
  • Stimulerer celleregenerering og motvirker rynker
  • Brukes i mange hårprodukter som fuktighetsgivende middel

For mye lecitin gir en klissete følelse, den brukes normalt ikke i mer enn 5 % konsentrasjon. Den bør helst brukes i produkter med minst 50 % oljer og fett, og med andre, sterkere emulgatorer dersom produktet inneholder vann. Ta høyde for at lecitin virker fortykkende, husk å trekke fra prosentpoengene du bruker i oppskriften din (for eksempel 5 %) fra den totale prosenten med emulgator som trengs i oppskriften din.[3]

Laktosefri, glutenfri, glutamatfri, inneholder ingen hydrogenerte oljer eller konserveringsmidler.

Referanser

[1] Lecitin ble først isolert i 1845 av den franske kjemikeren og farmasøyten Theodore Gobley fra eggeplomme. Lecitin er også en av de mest brukte emulgatorene i matvareindustrien; bl.a. majones, sjokolade, iskrem og bakeprodukter. 

[2] Fosfolipid, UiO, Institutt for Biovitenskap

[3] Hvis du for eksempel har en oppskrift med 15 % emulgator, og tilsetter 3 % lecitin, reduser da (øvrig) emulgator til 12 %.

Hvordan bruke emulgator?

Emulgatoren løses først opp i oljefasen (fase 1) når man lager kremer og lotion. Den resulterende blandingen tilsettes deretter i vannfasen (fase 2).

For å lage en lett lotion anbefales det ca. 3 % emulgator, mens 6–10 % vil gi en tykkere krem. Tykkelsen på det ferdige produktet avhenger av hvilke oljer og fett som brukes: tunge, mettede fettsyrer gir tykkere produkter.

Blogginnlegg: Hvordan lage din egen kosmetikk

Oversikt: Emulgatorer og fortykningsmidler

Faser

Når man lager kosmetikk, er det normalt snakk om tre «faser»:

  • Fase 1
    • Fase 1 kalles også «oljefasen»
    • Her varmes fettløselige ingredienser sammen til oljen er helt rennende.
    • Start med de hardeste oljene/fettet først. Kakaosmør er hardt, og tar lenger tid å varme opp enn for eksempel mandelolje.
    • Husk å varme olje og fett forsiktig opp, det skal ikke ryke av dem (for høy varme ødelegger fettsyrene). Vær nøye med å kontrollere temperaturen underveis.
  • Fase 2 
    • Fase 2 kalles «vannfasen»
    • Tilsvarende varmer man opp og blander v
    • annløselige ingredienser.
    • Vannet bør holdes over 70°C i minst 20 minutter som et antibakterielt tiltak.
    • Vannfasen kan også inneholde melk, aloe vera juice/gele eller hydrosoler. Disse skal ikke kokes opp, men gradvis varmes opp til 70°C.
  • Fase 3 
    • Fase 3 kalles «cool down» eller nedkjølingsfasen.
    • Det er her olje og vann-blandingen er nedkjølt til 40°C (blandingen røres jevnlig under denne prosessen).
    • For raskere nedkjøling kan man legge bollen i et kaldt vannbad. Ved 40°C tilsettes ingredienser som ikke skal varmes, som for eksempel konserveringsmidler og eteriske oljer.
    • Siste steg er å blande godt, og helle resultatet i passende beholdere.

Frakt

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 

Leveringstid fra du bestiller

Varer som bestilles innen kl. 12 mandag-fredag, sendes med Bring innen kl. 16 samme dag. Avvik kan forekomme.  

Fraktpris

Fraktprisen beregnes automatisk ved utsjekking (i kassen) av Bring. Handler du for over 1000 kr, spanderer vi frakten.

Gratis frakt

Vi tilbyr gratis frakt for alle bestillinger over 1000 kr. Når gratis frakt aktiveres, forbeholder vi oss retten til å velge fraktalternativ. 

Hentemelding

Hvis det ikke er plass til pakken din i postkassen (selv om du bestiller «pakke i postkassen»), vil du få en hentemelding for å hente pakken i butikk.

Retur

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 
Hvis du ønsker å returnere en eller flere varer til oss, må du betale fraktkostnadene selv. Du kan fritt returnere produktet eller produktene til oss innen 14 dager etter at du mottok varene, så refunderer vi deg snarest og innen 14 dager det tilsvarende beløpet. 

For å melde om en retur, ta kontakt med oss på chat, eller bruk kontaktskjemaet som du finner i menyen. Vi ønsker å forbedre oss, og setter derfor pris på om du oppgir årsaken til at du ønsker å returnere varene.

Vi bruker for øvrig Forbrukertilsynets «Standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett». Du kan lese alle detaljene ved å klikke her