Gratis frakt.

Vi spanderer billigste fraktmåte når du handler for over 1000,- kr. Vi sender ikke til Svalbard. Pakke i postkassen fra 69,- kr.

Betalingsmåter.

Visa, MasterCard, Vipps, Klarna, faktura (kun godkjente bedrifter), forskuddsbetaling til bankkonto.

Angrerett og retur.

Du kan returnere uåpnede varer innen 14 dager. Vi kan kansellere en feilpriset ordre. 2 års garanti. Klikk for full tekst.

Trender
Ny
På lager
Utsolgt

Isopropyl Myristate

PRODUKTTYPE: emulgator

69,00 kr

60 ml
125 ml
250 ml

Skynd deg, kun 28 igjen på lager!

⏳ Salget avsluttes om {timer}

PRODUKTINFORMASJON
Mer info
PRODUKTINFORMASJON

NY BATCH FORVENTES PÅ LAGER APRIL/MAI

Isopropyl myristate

Emulgerende, mykgjørende, fuktighetsgivende

Isopropyl myristate er en ester av isopropyl alkohol og myristinsyre, en naturlig fettsyre som finnes naturlig i kokos- og palmeolje, smørfett og brystmelk (8,6 %).

Det er en lett emulgator, og kan brukes som et alternativ til baseolje, hvis man ønsker å redusere en oljete/fettete følelse i produktet ditt. Spesielt nyttig i formler som inneholder mye sheasmør, kakaosmør, og liknede. 

Isopropyl myristate øker opptaket i huden av andre ingredienser, og brukes nettopp av den grunn i hudpleieprodukter og farmasøytiske hudpleiemidler hvor man ønsker at virkestoffene skal trenge inn i huden.

Isopropyl myristate virker også fortykkende på formler, og gir en silkeaktig følelse

Ved høyere konsentrasjoner kan den også anvendes i formler for sminkefjerning.

  • INCI: Isopropyl Myristate
  • Blandingsforhold: 1–20 %
  • Tekstur: Tynn, vannaktig
  • Lukt: Nær luktfri
  • Ladning: Ikke-ionisk
  • Løsningsmiddel (blandes i): Olje (tilsettes i oljefasen)
  • Batch: 004
  • Best før: 11/2026
Mer info

Hva brukes isopropyl myristate til?

Isopropyl myristate reduserer den fete/oljete følelsen i noen oppskrifter, gir en glattere og jevnere følelse – den forbereder «teksturen», som man sier. Veldig nyttig ved høy bruk av fete oljer og smør – shea, kakao- og mangosmør, kokosolje, palmeolje. og lignende. Isopropyl myristate tilsettes i oljefasen og som en erstatning for olje (dvs. ved bruk skal den tilsatte mengden isopropyl myristate erstatte like mye olje vektmessig).

Som mykgjørende middel hjelper den å danne et beskyttende lag mot tørr luft, urenheter og bakterier, samtidig som den bevarer hudens fuktighet og gir et sunnere utseende.

Isopropyl myristate har også fordelen av å øke hudens opptak av ingredienser som formelen (oppskriften) består av. Dette gjør den svært velegnet til tørr og normal hud, men den bør unngås ved svært fet og tett hud, da den kan bidra til å tette porene i huden. Den kan også virke irriterende ved svært sensitiv hud.

Isopropyl Myristate blir ofte brukt i medisinale formler for raskere opptak av virkestoffer. Det er ekstra viktig å tenke på at du kun bruker naturlige ingredienser som ikke virker irriterende på din hud.

20 % i formler brukes kun ved rene og kraftige fuktighetsgivende produkter, og vanligvis brukes den i lavere doser. Den er veldig god allrounder som kommer godt overens med de fleste ingredienser.

Hvordan bruke emulgator?

Emulgatoren løses først opp i oljefasen (fase 1) når man lager kremer og lotion. Den resulterende blandingen tilsettes deretter i vannfasen (fase 2).

For å lage en lett lotion anbefales det ca. 3 % emulgator, mens 6–10 % vil gi en tykkere krem. Tykkelsen på det ferdige produktet avhenger av hvilke oljer og fett som brukes: tunge, mettede fettsyrer gir tykkere produkter.

Blogginnlegg: Hvordan lage din egen kosmetikk

Oversikt: Emulgatorer og fortykningsmidler

Faser

Når man lager kosmetikk, er det normalt snakk om tre «faser»:

  • Fase 1
    • Fase 1 kalles også «oljefasen»
    • Her varmes fettløselige ingredienser sammen til oljen er helt rennende.
    • Start med de hardeste oljene/fettet først. Kakaosmør er hardt, og tar lenger tid å varme opp enn for eksempel mandelolje.
    • Husk å varme olje og fett forsiktig opp, det skal ikke ryke av dem (for høy varme ødelegger fettsyrene). Vær nøye med å kontrollere temperaturen underveis.
  • Fase 2 
    • Fase 2 kalles «vannfasen»
    • Tilsvarende varmer man opp og blander vannløselige ingredienser.
    • Vannet bør holdes over 70°C i minst 20 minutter som et antibakterielt tiltak.
    • Vannfasen kan også inneholde melk, aloe vera juice/gele eller hydrosoler. Disse skal ikke kokes opp, men gradvis varmes opp til 70°C.
  • Fase 3 
    • Fase 3 kalles «cool down» eller nedkjølingsfasen.
    • Det er her olje og vann-blandingen er nedkjølt til 40°C (blandingen røres jevnlig under denne prosessen).
    • For raskere nedkjøling kan man legge bollen i et kaldt vannbad. Ved 40°C tilsettes ingredienser som ikke skal varmes, som for eksempel konserveringsmidler og eteriske oljer.
    • Siste steg er å blande godt, og helle resultatet i passende beholdere.

Oppskrifter med isopropyl myristate

Vær nøye

  • Husk å varme olje og fett forsiktig opp, det skal ikke ryke av den (det ødelegger fettsyrene).
  • Termometer og en god digital vekt er helt nødvendig.
  • Ellers vær nøye med at alt er rent.

Det finnes mange forskjellige konserveringsmidler, Aromateket har valgt Optiphen Plus, som er fri for parabener eller formaldehyd.

Ringblomstsalve 

  • 1. Oljefasen (over 70°C)
    • 60 % ringblomstolje
    • 10 % isopropyl myristate
    • 20 % bivoks
    • 8,5 % MCT-olje eller annen lett olje
  • 2. Nedkjølingsfasen (under 40°C)
    • 0,5 % Vitamin E (tilsettes straks i nedkjølingsfasen, slik at den løses lettere opp), eller 0,1 % rosmarinekstrakt når oljeblandingen har kjølt seg ned til 40°C
    • 1 % eteriske oljer

Shea body butter

  • 1. Oljefasen (over 70°C)
    • 65 % shea smør
    • 10 % isopropyl myristate
    • 23 % MCT-olje eller annen lett olje
  • 2. Nedkjølingsfasen (under 40°C)
    • 0,5 % vitamin E (tilsettes straks i starten av nedkjølingsfasen, slik at den løses lettere opp) eller 0,1 % rosmarinekstrakt når oljeblandingen har kjølt seg ned til 40°C
    • 1–1,5 % eteriske oljer

For å oppnå en kremete følelse bør du bruke en elektrisk visp/håndmikser

Sitrus hånd- og kroppskrem

  • 1. Oljefasen (over 70°C)
    • 10 % emulgator (emulsifying wax NF)
    • 6 % mandelolje
    • 5 % sheasmør
    • 12 % mandelolje
    • 5 % stearinsyre
    • 5 % Isopropyl myristate
  • 2. Vannfasen (over 70°C)
    • 55 % vann
  • 3. Nedkjølingsfasen (under 40°C)
    • 0,5 % Optiphen plus eller tilsvarende konserveringsmiddel
    • 0,5 % vitamin E (tilsettes straks i starten av nedkjølingsfasen, slik at den løses lettere opp) eller 0,1 % rosmarinekstrakt når oljeblandingen har kjølt seg ned til 40°C
    • 1 % eteriske oljer

        OLJER, FETT OG VOKS

        til såpelaging, massasjeoljer og mer

        Vanilje absolutt (økologisk) – 100 % og 5 % - Aromateket

        ETERISKE OLJER OG ABSOLUTTER

        Over 130 forskjellige

        DUFTOLJER

        33 duftoljer å velge mellom

        MICA

        Stort utvalg!

        EKSTRAKTER

        I alkohol eller olje

        RÅVARER OG KJEMIKALIER

        Antioksidanter, tilsetningsstoffer og mer

        SÅPEFORMER

        Mange varianter

        UTSTYR

        Såpekniver og mer

        Emballasje

        Flasker, krukker og mer