Natriumlaktat

109 kr
Størrelse:
Antall:

Natriumlaktat

  • INCI: Sodium Lactate
  • N° EINECS/ELINCS: 200-772-0 / 212-762-3
  • E-nummer: 325
  • Kvalitet: Kosmetisk (ikke til innvortes bruk)
  • Land: USA
  • Inneholder: 60 % natriumlaktat, 40 % vann.
  • Best før (batch 1): 02/2025

 

Hva er natriumlaktat?

Teknisk sett er natriumlaktat natriumsaltet av melkesyre, med den kjemiske formelen C3H5NaOC3. Stoffet er registrert som et tilsetningsstoff, en antioksidant og en surhetsregulator, samt et fuktighetsbevarende middel: du finner natriumlaktat i mange matvarer som E325. I ren form er natriumlaktat et pulver, men til hudpleieprodukter er det 60 % natriumlaktat blandet med vann som er normen.

Natriumlaktat er en naturlig bestanddel av hudens fuktighet, men som gradvis svekkes med alderen, noe som fører til tørrere hud.

I dag utvinnes natriumlaktat gjennom fermentering av sukker fra beter eller mais, hvor melkesyren deretter nøytraliseres før det endelige produktet er ferdig – altså saltet fra melkesyren.  

Bruksområder

Natriumlaktat er en fantastisk ingrediens i hudpleieprodukter hvor den virker fuktighetsbevarende, stabiliserer pH, gir en «kremete» effekt i lotion og fjerner døde hudceller (!).

Natriumlaktat er et svært populært tilsetningsstoff hos såpelagere, hvor den gir en hardere såpe med lengre holdbarhet.

Såpe

Natriumlaktat gjør såper hardere og drøyere, forkorter tørketiden til såpestykkene, og gjør det også lettere å få såpen ut av formene du bruker. Natriumlaktat er spesielt nyttig i såpeoppskrifter med høyt innhold av flytende, flerumettede oljer, hvor det er en tendens til at såpene raskt går i oppløsing siden de er for myke. Et absolutt «must» i f.eks. castillesåper, som har en notorisk lang tørketid.

I kaldprosessert såpe tilsettes natriumlaktat i lutblandingen etter at den er nedkjølt (rør med en skje i rustfritt stål) – helst under 55 °C. Tommelfingerregelen er 1 teskje (5 ml) per halvkilo olje, dette kan dobles hvis oljeblandingen hovedsakelig består av flytende, flerumettede oljer.

I varmprosessert såpe tilsettes også 1 teskje per halvkilo olje – her kan du velge om du vil tilsette natriumlaktat i den nedkjølte lutblandingen, eller tilsette den mens såpeblandingen koker. I tillegg skaper natriumlaktat en mer kremete og glatt konsistens i varmprosesserte såper.

Vær oppmerksom over at for mye natriumlaktat i såpene kan føre til at de lett smuldrer opp, så her er det viktig å være nøye med oppmålingen!

Lotion og kremer

Natriumlaktat er en av hudens «naturlige fuktighetsgivende faktorer» – mer kjent som Natural Moisturizing Factors (NMFs) innen hudpleie. Den har blant annet disse egenskapene:

  • Natriumlaktat er et meget godt fuktighetsgivende middel, siden den binder vann, og motvirker tørr hud, spesielt om vinteren, og hud som er utsatt for vær og vind.
  • Natriumlaktat bevarer hudens pH på ca. 5 – 5,5, som er det optimale nivået for å motvirke mikrobiell vekst.
  • Natriumlaktat er bakteriostatisk, dvs. at den hemmer formering hos bakterier, men ikke dreper dem. Den kan ikke brukes som et konserveringsmiddel alene, men har en forsterkende antimikrobiell effekt.
  • Natriumlaktat er keratolytisk – dvs. den har en oppløsende virkning på hudens hornlag, som i stor grad består av keratin. Kerotolyiske midler brukes spesielt for å behandle sykdommer eller tilstander i overhuden som for eksempel psoriasis, akne eller vorter.
  • Natriumlaktat gir lotion og lignende hudpleieprodukter en tykkere, mer «kremete» og fuktighetsgivende konsistens.
  • Natriumlaktat er spesielt nyttig i hudpleieprodukter med glyserin, som kan gi en noe klissete effekt – natriumlaktat motvirker dette. Den kan også brukes som et alternativ til glyserin.

Hvor mye?

Vanligvis tilsettes det mellom 1–3 % natriumlaktat i hudpleieprodukter, og da i vannfasen under «cool down», dvs. når temperaturen er rundt 40 °C.

Natriumlaktat passer godt sammen med de aller fleste ingredienser og tolereres også av de aller fleste – allergiske reaksjoner er svært sjeldne.

Frakt

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 

Vi sender ikke til Svalbard.

Leveringstid fra du bestiller

Varer som bestilles innen kl. 10 på en virkedag, sendes med Bring samme dag. Avvik kan forekomme.  

Fraktpris

Fraktprisen beregnes automatisk ved utsjekking (i kassen) av Bring. Handler du for over 1000 kr, spanderer vi frakten.

Gratis frakt

Vi tilbyr gratis frakt for alle bestillinger over 1000 kr. Når gratis frakt aktiveres, forbeholder vi oss retten til å velge fraktalternativ. 

Hentemelding

Hvis det ikke er plass til pakken din i postkassen (selv om du bestiller «pakke i postkassen»), vil du få en hentemelding for å hente pakken i butikk.

Retur

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 
Hvis du ønsker å returnere en eller flere varer til oss, må du betale fraktkostnadene selv. Du kan fritt returnere produktet eller produktene til oss innen 14 dager etter at du mottok varene, så refunderer vi deg snarest og innen 14 dager det tilsvarende beløpet. 

For å melde om en retur, ta kontakt med oss på chat, eller bruk kontaktskjemaet som du finner i menyen. Vi ønsker å forbedre oss, og setter derfor pris på om du oppgir årsaken til at du ønsker å returnere varene.

Vi bruker for øvrig Forbrukertilsynets «Standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett». Du kan lese alle detaljene ved å klikke her

⏳ Salget avsluttes om {timer}