Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Gulrotfrø eterisk olje


PRODUKTTYPE: Eterisk olje

89,00 kr

5 ml
10 ml
30 ml
Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Mer info
PRODUKTINFORMASJON

Daucus carota

Gulrotfrøolje er nok ukjent for de fleste og har liten utbredelse utenfor det aromaterapeutiske miljøet. Til gjengjeld er den svært høyt verdsatt for sine ekstremt gode effekter på leveren og alvorlige hudsykdommer som eksem og psoriasis.

Gulrotfrøolje

Aroma: Tørr, jord, noe søt
Aromanote: Middels
Egenskaper: Antiseptisk, vanndrivende, menstruasjonsfremmende, stimulerende, styrkende, muskelavslappende, krampeløsende, rensende
Plantedel: Frø
Farge: Gul
Konsistens: Middels
Viktigste virkestoffer: Karotol daucene, α-farnesen, germacren
Familie: Skjermplantefamilien (Apiaceae)
Engelsk navn: Wild carrot / Bishop's lace
Land: Kina
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Sitrusoljer, krydderoljer, einer, lavendel, sedertre, geranium
Advarsel: Unngås under svangerskap (den er menstruasjonsfremmende). Generelt trygg.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 3 %, gerianol: 2 %, linalool. 2 %

Mer info

Gulrotfrø

Gulrotfrøolje anses som en av de mest avgiftende og rensende eteriske oljene, spesielt for leveren og som blodstyrkende middel. Den virker regenererende på leverceller, og brukes aromaterapeutisk for å behandle hepatitt, galleproblemer og generell detox. For å behandle problemer tilknyttet leveren, anbefales gulrotfrøolje sammen med eteriske oljer som tysk kamille, immortelle, sitron og rosmarin ct. verberon. Det aller tryggeste er å blande ut i en baseolje og massere utvortes over leveren, men den er forholdsvis trygg til innvortes bruk – vi anbefaler da 1–3 dråper i en liten teskje baseolje 2–3 ganger daglig i én uke (f.eks. MCT som er smaksnøytral eller svartfrøolje som er full av næringsstoffer).[1]

Dr. Anne-Marie Giraud-Robert har også hatt gode resultater med eteriske oljer i behandlingen av hepatitt B og C (hepatittviruset angriper leveren).[2]  Oljene hun brukte var sterkt antivirale, som ravintsara, timian ct. thujanol, laurbær, immortelle, niaouli, gulrotfrø og labradorte.[3]

Til muskel- og leddplager som urinsyregikt, revmatisme, artritt og ødemer er gulrotfrøolje meget nyttig for å rense ut giftstoffer som akkumuleres i betente områder.

Eterisk olje av gulrotfrø har en helt særegen kjemisk profil, og kan vanskelig sammenlignes med andre oljer, da den er alene med store mengder av de sterkt sopphemmende og parasittdrepende seskviterpenene karotol og daucol. Gulrotfrøolje har tilnærmet like sterk effekt som kommersielle fungicider.[4]

Gulrotfrøolje er fantastisk for huden – den regenererer hudceller og virker avgiftende. Den er velegnet for å behandle eksem, psoriasis, aldrende hud, rynker, furunkler, hudirritasjoner og hudsår. En av de aller beste oljene for hud som jevnlig utsettes for miljømessig stress som forurensning og skitten luft.

Oppskrifter og kombinasjoner

Kurt Schnaubelt inkluderer gulrotfrøolje i en generell oppskrift for å lindre eksem og psoriasis:

Per 100 ml baseolje:

Hudoljer med gode regenererende egenskaper er f.eks. tamanu, granateple eller nyperose.

Salvatore Battaglia anbefaler at den blandes med tysk kamille, immortelle, lavendel og sandeltre for å behandle eksem og psoriasis.[5]

Den er svært virksom mot Candida albicans, J. P. Rhind anbefaler en 50/50 blanding av gulrotfrø og lavendel angustifolia mot candida. For andre type soppinfeksjoner anbefaler hun å blande gulrotfrø med sopphemmende eteriske oljer som geranium, sitrongress, fennikel, salvie, karve og gurkemeie.[6]

Det er også verdt å merke seg at gulrotfrøolje har vist ekstremt sterke insektavvisende egenskaper, spesielt mot mygg.[7]

Kilder og referanser

[1] Enkelte ganger anbefaler vi at man kan ta eteriske oljer innvortes sammen med litt honning, men for bitterurter som tar sikte på å rense leveren eller stimulere fordøyelsen vil søtstoffer som honning virke forstyrrende på bitterurtenes effekter.

[2] A.M. Giraud-Robert (2016). The role of aromatherapy in the treatment of viral hepatitis.

[3]   Rhodedendron Groenlandicum – en sjelden og dyr eterisk olje (+ 20000,- pr. liter) som Aromateket ikke fører (med mindre det blir stor etterspørsel etter den, da). Likeledes er timian ct. thujol sjelden og dyr.

[4] Jasicka-Misiak, I. et.al. (2004): Antifungal Activity of the Carrot Seed Oil and its Major Sesquiterpene Compounds. 

[5] Battalgia, S. (2018): The Complete guide to Armotherapy: 1: Volume One Foundations and Materia Medica.

[6] Rhind, J.P. (2015): Aromatherapeutic Blending: Essential Oils in Synergy.

[7] Abbas, A. et.al. (2018): Repellent Activity of Carrot Seed Essential Oil and Its Pure Compound, Carotol, Against Mosquitoes

Aromaterapeutisk bruk

  • Hudpleie: Rynker, leverflekker, psoriasis, eksem, byller
  • Fordøyelsessystemet: Anemi, anoreksi, kolikk, lever
  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Urinsyregikt, revmatisme, ødem, muskelsmerter, avgiftende
  • Urogenitalsystemet: Menstruasjonsproblemer
  • Åndedrettssystemet: Bronkitt, influensa

 

Aromaterapeutiske tips

Oljebrenner/diffuser

Stressdempende, oppkvikkende.

Bad/massasje

  • Brukes mot muskelsmerter og for å rense åndedrettssystemet.
  • Øker produksjonen av røde blodlegemer.

Hudpleie

  • Blandes med baseolje og anvendes mot cellulitter, åreknuter, hemoroider. 
  • En av de beste oljene for aldrende hud og rynker.

Tradisjonell anvendelse

Gulrot inneholder høye verdier av vitamin A, C, B1 og B2, som har en god effekt for lever og nyrer, og er blitt brukt mot gulsott. Gulrotfrø ble tidligere spesielt brukt som et vanndrivende middel, mot nyre- og fordøyelsesproblemer, samt for å fremme forsinket menstruasjon (unngås derfor ved svangerskap!).

Visste du at?

Nederlandske gartnere utviklet den vanlige gulroten vi kjenner i dag fra den ville gulroten på 1500-tallet. Fargen var en tributt til Nederlands kongehus, hvis farge er oransje.

    Gulrotfrø eterisk olje

    Gulrotfrø eterisk olje

    89,00 kr
    5 ml
    10 ml
    30 ml