Kanel eterisk olje (Madagaskar)

Skriv en omtale
| Still et spørsmål
129 kr
Size:
Antall:


 

Cinnamomum verum

Kanelolje, kanelbarkolje

Aroma: Krydder, skarp, søt, floral 
Aromanote: Middels 
Egenskaper: Antimikrobiell, antirevmatisk, antiseptisk, appetittvekkende, astringerende, motvirker diaré, febernedsettende, motvirker flatulens, fordøyelsesfremmende, motvirker forkjølelse og influensa, karminativ, krampeløsende, kvalmedempende, lymfestimulerende, melkedrivende, menstruasjonsfremmende, nyrestyrkende, parasittdrepende, sirkulasjonsstimulerende, smertestillende, sopphemmende, svettedrivende, varmende. 
Plantedel: Bark 
Farge: Gyllen (mørkner med alderen)
Konsistens: Medium 
Viktigste virkestoffer: E-cinnamaldehyde, eugenol, cinnamylacetat 
Familie: Laurbærfamilien (Lauraceae) 
Engelsk navn: True cinnamon / Ceylon cinnamon 
Land: Sri Lanka 
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon 
Passer godt sammen med: Benzo-styraks, ingefær, grapefrukt, kardemomme, koriander, lavendel, mandarin, myrra, rosmarin, timian, frankincense, ylang-ylang. 

Advarsel: Unngås under svangerskap og amming. Hudirriterende (maks 0,5%), skal ikke brukes på barn under 12 år. Oralt bruk bør unngås av diabetikere, ved bruk av antikoagulerende medikamenter, gjennomgått store operasjoner, magesår.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: e-cinnamaldehyd: 63,9 %, eugenol: 4,4 %, linalool: 5 %, benzyl benzoate: 0,4 %

Virkestoffer

  • E-cinnamaldehyd: 63,9 %
  • Eugenol: 4,4 %
  • Cinnamylacetat: 3,8 %

To kaneloljer: fra Sri Lanka og fra Madagaskar

Aromateket tilbyr nå to kaneloljer: en prima økologisk olje fra vår leverandør og produsent på Sri Lanka med svært høye nivåer av virkestoffet cinnamaldehyd, og en olje fra Madagaskar (kanelolje fra Madagaskar regnes som blant de aller beste etter Sri Lanka). Beskrivelsen er lik for begge, men vær oppmerksom på at oljen fra Sri Lanka er mer potent.

Begge oljene er av god kvalitet, men dersom fokuset for bruk er mer aromatiske formål, så er oljen fra Madagaskar et bedre alternativ økonomisk sett.

For de som er fokusert på aromaterapi, så er kaneloljen fra Sri Lanka et førsteklasses valg (etter vår mening, selvsagt).

Disse oljene er av ekte kanel: Cinnamomum verum (ikke den billige cassia-varianten, Cinnamomum aromaticum, eller falsk kanel som den også kalles). Både «verum» og den billigere «aromaticum» blir solgt som «kanelolje».

Det må understrekes at cinnamaldehyd har en sterkt insulinregulerende og blodsukkersenkende effekt[1], så diabetikere må være oppmerksomme på at effekten av insulininntak kan bli mye sterkere.

Kanelolje regnes som en av de aller mest hudirriterende oljene og noen aromaterapeuter advarer mot utvortes bruk. Det er særdeles viktig at man ved utvortes bruk utfører en «patch test» hvor man påfører oljen (utblandet i baseolje, selvsagt) på et tynt hudområde (gjerne underarmen) for å observere eventuelle negative reaksjoner.

Sopphemmende

Kaneloljen er en av de aller mest sopphemmende oljene. I et forsøk på fire isolater av Candida Albicans, var 0,01 % kanelolje tilstrekkelig for å stoppe den[2]. Andre typer sopp og mugg hvor kanelolje har vist seg effektiv er strålemugg (Aspergillus), kondensmuggsopper (Cladosporium), hvit fragmentmugg (Geotrichum candidum) og Candida lipolytica[3].

Ved utvendige soppinfeksjoner er kaneloljen «et must». Som sagt så er den hudirriterende, prøv maks 0,5 % utblandet i baseolje og se hvordan huden reagerer[4]. Det er stor individuell forskjell på hvordan huden reagerer, så for dem med sensitiv hud anbefales den ikke.

For å lage en effektiv soppolje passer kanelolje godt sammen med nellikspiker (0,5 %), geranium, mynteoljer og oljer fra gressfamilien (Poaceae), som sitrongress (1 %), palmarosa, sitronellegress eller ingefærgress (2 %), timian (ct. thymol) (1 %) eller oregano (1 %) (maksgrenser i parentes).

For innvortes bruk er maks grense satt til 0,05 %, som tilsvarer ca. 1 dråpe utblandet i 1 spiseskje olje eller honning.

Antibakteriell og antimikrobiell

Den er generelt sterkt antimikrobiell, og havner alltid i det øverste skiktet i kontrollerte undersøkelser, bl.a. E. coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa[5] og Streptokokker gruppe B[6].

Kanelolje har vist bedre effektivitet mot Meticillinresistente Staphylococcus aureus (såkalt «MRSA Super Bug») sammenliknet med vancomycin, som er standard behandlingsmetode [7].

Antioksidant

I en studie hvor man sammenliknet 26 urter og kryddere, viste kanel seg å være den kraftigste antioksidanten. Cinnamaldehyd er kjent for sin sterke antityrosinase aktivitet[8]. Antityrosinase-agenter brukes i kosmetiske produkter, medisin og mat for å undertrykke hyperpigmentering og fremvekst av brune flekker på sopp, frukt og grønnsaker når de blir utsatt for sollys eller luft.[9]

Betennelsesdempende

Flere studier har vist at kanel inneholder flavanoider[10] som har sterke betennelseshemmende egenskaper[11] [12]

For å lindre ledd- og muskelsmerter passer kanel godt sammen med eteriske oljer som svart pepper, cajeput, peppermynte, eukalyptus, ingefær, kunzea, spiklavendel, muskatnøtt, furu og rosmarin[13]

Aromaterapeutisk bruk

  • Hudpleie: Soppinfeksjoner
  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Smertedempende, betennelsesdempende.
  • Ånderettssystemet: Antiviral, forkjølelse, influensa.

Aromaterapeutiske tips

Oljebrenner/diffuser

  • Kanelbark har en av de fineste aromaene av alle eteriske oljer – en søt, krydret og eksotisk lukt.
  • Aromaen anvendes for å bekjempe melankoli, utmattelse, stress og depresjon.
  • Kanelbarkens aroma er velegnet for luftveisproblemer som bronkitt og forkjølelser, og meget antibakteriell og virushemmende.
  • Planten har insektavvisende egenskaper.
  • Kanellukten øker det mentale fokuset og virker konsentrasjonsfremmende.

Bad/massasje

Anbefales ikke til bad grunnet hudirritasjon, brukes med stor forsiktighet ved massasje av samme grunn.

Hudpleie

Primært for behandling av soppinfeksjoner

Tradisjonell anvendelse

Kanel er beskrevet innen kinesisk plantemedisin fra 2700 år f.Kr. Planten ble importert til Egypt og videre til Europa, der både grekere og romere brukte den for å fremme fordøyelsen, som tilsetning til vin, som afrodisiakum og som bedøvende middel under fødsler.

Innen asiatisk plantemedisin har kanel mange anvendelsesområder, deriblant forkjølelse og influensa, fordøyelsesbesvær, problemer knyttet menstruasjon, revmatisme og nyreproblemer.

Visste du at?

Da den store europeiske ekspansjonen begynte på 1500-tallet, var kanel det mest ettertraktede krydderet. En av krydderne Columbus reiste vestover for å finne.

Kanel hjelper diabetikere (type 2) å metabolisere sukker bedre. Studier viser at 1/8 teskje kanel tredobler insulineffektiviteten.

Nero krevde at all kanelen i Roma skulle brennes på begravelsesbålet til sin andre kone (som han selv hadde myrdet). Dermed forsvant et års forråd av kanel i Roma.

Nederlenderne, som kontrollerte Ceylon (Sri Lanka) og landets kanelproduksjon, brant hele forrådet i 1760 for å holde prisene oppe. Hendelsen ble omtalt i mange år etterpå, ettersom hele Nederland i dagevis var dekket av en kanelduftende røyk.

Kanel har sterke sopphemmende egenskaper, og er en av de få urtene som effektivt bekjemper candida.

Planten er en av ingrediensene i den hellige salvesesoljen gitt til Moses av Gud i Bibelen.

Referanser

[1] Mishra. A. et.al. (2010): Ameliorative effect of the cinnamon oil from Cinnamomum zeylanicum upon early stage diabetic nephropathy. Andre oljer som svært sopphemmende (0,01–0,15 %) i denne undersøkelsen var sitrongress, nellikspiker, kornmynte, geranium, palmarosa og ingefærgress.

[2] Devkatte, A. et.al. (2005): Potential of plant oils as inhibitors of Candida albicans growth

[3] Candida lipolytica candidemia as a rare infectious complication of acute pancreatitis: A case report and literature review

[4] Kanelbarkoljer er helt klart svært hudirriterende, men man må bruke sunn fornuft ved bruken av eteriske oljer. Maksgrensene som settes, er utformet med tanke på å være godt innenfor sikkerhetsmarginene. For min egen del klarte jeg ved et uhell å søle 10 ml kanelbarkolje på underarmen. Selv om det ble rødt og sved (veldig), så ble mye lindret umiddelbart ved å påføre først ringblomstolje med lavendel og peppermynte (virker lindrende på slike «brannskader» pluss at eteriske oljer er lipofile, de fester seg til oljer. Av den grunn er jeg uenig i det generelle rådet å vaske bort eterisk olje med vann, spesielt i øynene. På samme måte som kaneloljen er lipofil, så er den også hydrofobisk, dvs. at eteriske oljer «flykter» fra vann. Resultatet av å vaske med vann kan føre til at oljen trenger lenger inn i huden eller øyet. Jeg vil anbefale ved eteriske oljer i øyne å påføre baseolje på en bomullsdott e.l. og deretter tørke mot neseroten (dvs. tærekanalen). Deretter påførte jeg Aloe vera-gelé med lavendelolje, og neste dag var alle tegn (rødhet) borte.

[5] Utchariyakiat, I. et.al. (2016): Efficacy of cinnamon bark oil and cinnamaldehyde on anti-multidrug resistant Pseudomonas aeruginosa and the synergistic effects in combination with other antimicrobial agents. 

[6] Sienkiewicz, M. et.al. (2014): Inhibitory Activity of Cinnamon Bark Oil on Group B Streptococci (GBS). 

[7] Sharma, P. et.al. (2013): TEN HIGHLY EFFECTIVE ESSENTIAL OILS INHIBIT GROWTH OF METHICILLIN RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) AND METHICILLIN SENSITIVE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MSSA). 

[8] Tyrosinase er et eksym som er det første steget i melaninproduksjon – en prosess hvor pigmentet melanin dannes på det øverste hudlaget og resulterer i mørkere hudflekker. Dette skjer i forbindelse med at det dannes arr etter akneutbrudd (PIH - Post Inflammatory Hyperpigmentation). Den samme prosessen skjer med såkalte leverflekker og generell pigmentering.

[9] Rao, PV. et.al. (2014): Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant

[10] Gossypin, gnafalin, hesperidin, hibifolin, hypolaetin, oroxindin, og quercetin.

[11] Chao, K. et.al. (2005): Study on the antiinflammatory activity of essential oil from leaves of Cinnamomum osmophloeum

[12] Tung, Y. et.al. (2010): Anti-inflammatory activities of essential oils and their constituents from different provenances of indigenous cinnamon (Cinnamomum osmophloeum) leaves

[13] Battaglia, S. (2018): The Complete Guide to Aromatherapy Third Edition Vol 1 - Foundations & Materia Medica.

Frakt

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 

Leveringstid fra du bestiller

Varer som bestilles innen kl. 12 mandag-fredag, sendes med Bring innen kl. 16 samme dag. Avvik kan forekomme.  

Fraktpris

Fraktprisen beregnes automatisk ved utsjekking (i kassen) av Bring. Handler du for over 1000 kr, spanderer vi frakten.

Gratis frakt

Vi tilbyr gratis frakt for alle bestillinger over 1000 kr. Når gratis frakt aktiveres, forbeholder vi oss retten til å velge fraktalternativ. 

Hentemelding

Hvis det ikke er plass til pakken din i postkassen (selv om du bestiller «pakke i postkassen»), vil du få en hentemelding for å hente pakken i butikk.

Retur

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 
Hvis du ønsker å returnere en eller flere varer til oss, må du betale fraktkostnadene selv. Du kan fritt returnere produktet eller produktene til oss innen 14 dager etter at du mottok varene, så refunderer vi deg snarest og innen 14 dager det tilsvarende beløpet. 

For å melde om en retur, ta kontakt med oss på chat, eller bruk kontaktskjemaet som du finner i menyen. Vi ønsker å forbedre oss, og setter derfor pris på om du oppgir årsaken til at du ønsker å returnere varene.

Vi bruker for øvrig Forbrukertilsynets «Standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett». Du kan lese alle detaljene ved å klikke her

Nylig sett