Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Ingefær fersk eterisk olje


PRODUKTTYPE: Eterisk olje

119,00 kr

5 ml
10 ml
30 ml

⏳ Salget avsluttes om {timer}

Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Mer info
PRODUKTINFORMASJON

Zingiber officinalis

Ingefærolje, ingefærrotolje

Aroma: Varm, krydret, søt, toppnote av sitrus
Aromanote: Topp/medium
Egenskaper: Antibakteriell, antioksiderende, antiseptisk, appetittvekkende, avførende, feberdempende, hostedempende, hudirriterende (øker blodtilførselen), karminativ, krampeløsende, kvalmedempende, magestyrkende, slimløsende, smertestillende, styrkende, svettedrivende
Plantedel: Jordstengel
Farge: Gyllen/mørk
Konsistens: Middels
Viktigste virkestoffer: Zingiberene, β-sesquiphellandrene, α-curcumene, geranial, camphene, 1,8 cineole, (E,E)-alpha-farnesene
Familie: Ingefærfamilien (Zingiberales)
Engelsk navn: Ginger
Land: Indonesia
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen medSitrusoljer, krydderoljer, frankincensenerolirosesandeltreylang-ylang

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: (E,E)-alpha-farnesene: 4,72 %, limonene: 1,29 %, gerianol: 0,4 %

Virkestoffer:

  • Selinene isomer + α-zingibirene: 25,6 %
  • β-sesquiphellandrene: 10,4 %
  • α-curcumene: 9,52 %
  • Geranial: 9,08 %
  • Camphene: 6,13 %
  • 1,8 cineole: 4,94 %
  • (E,E)-alpha-farnesene: 4,72 %
  • α-muurolene: 2,26
  • Neral: 2,25 %
  • α-Pinene: 1,91 %
  • Limonene: 1,29 %
  • Geranyl acetate: 1,19 %
  • Germacrene-d: 0,88 %
  • β-curcumene: 0,84 %
  • Borneol: 0,78 %
  • Geranioul: 0,75 %
  • β-elemene: 0,67 %
  • Gerianol: 0,4 %

Sikkerhet og advarsler

Farer: Ingen kjente.
Kontraindikasjoner: Ingen kjente.

Advarsel: Unngås under svangerskap. Kan virke irriterende på sensitiv hud. Ingefær bør ikke brukes under feber eller på varme og betente områder

Organrelaterte virkninger

  • Testet på 25 frivillige i 4 % blanding var ingefær verken irriterende eller sensibiliserende.

Systemiske virkninger

  • Akutt toksisitet: Ingefærolje akutt oral LD50 +5 g/kg (svært lav toksisitet).
  • Subakutt og subkronisk toksisitet: i en periode over 13 uke hvor rotter fikk ingefærolje på 100, 250 og 500 mg/kg/daglig ble ingen skadelige bivirkninger observert.
  • Antioksidant/pro-oksidant: har vist moderat antioksidant effekt på llpidperoksidasjon (fett), og høy aktivitet som potent radikalfangeraktivitet mot DPPH (frie radikaler).
  • Karsinogent/antikarsinogent potensiale: Har vist gode krefthemmende egenskaper i forskjellige undersøkelser, bl.a. mot prostata -og lungekreftceller.

Informasjonen gjelder den eteriske oljen, CO2-oljen er mer hudirriterende, men det er rimelig å anta at virkningene til CO2-oljen ellers samsvarer med den eteriske oljen.

Kilde: Robert Tisserand & Rodney Young (2013): Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition.

Mer info

Ingefær

Ingefær hører til de viktigste medisinale plantene og har en sentral posisjon innen alle medisinske systemer hvor den har vært tilgjengelig: 1) i Ayurveda (India) kalles den mahaoushandha («den store medisinen») og vishwabheshaja («den universelle kuren»); 2) i kinesisk tradisjonell medisin (TCM) inneholder nær halvparten av alle urteremedier ingefær; 3) i japanske kampo, og 4) i det gresk-persiske Unani. Fellesnevneren i alle systemene er at ingefær i stor grad har blitt anvendt mot de samme problemene: særlig smerter, kvalme, ubehag i forbindelse med menstruasjon, betennelser, luftveisinfeksjoner og fordøyelsesproblemer.

Det latinske ordet for ingefær, zingiber, stammer fra den gammeltamilske ingiver, som henviser til ingefærens rhizom, eller jordstengel som det heter på godt norsk. 

I tillegg til ingefærens sterke medisinale egenskaper, er den synergiske effekten den har når den kombineres med andre planter, noe av årsaken til at den finnes i så mange kinesiske urteremedier. Andre planter som har en lignende synergisk effekt, er lakris og sort pepper. Denne synergiske effekten gjør at opptaket av virkestoffene økes, altså virkestoffenes biotilgjengelighet.

Aromateket fører to ingefæroljer: en dampdestillert eterisk olje av den ferske jordstengelen og CO2-ekstrahert olje. CO2-oljen har en sterk og nesten overveldende aroma. Ved bruk av ingefær som rent aromatisk middel vil vi nok anbefale den eteriske oljen, som har en mer dempet og mildere aroma. Ellers er CO2-oljen ekstremt potent og må brukes med større forsiktighet og varsomhet. I tillegg får vi inn eterisk olje av tørket ingefær høsten 2022.

Variantene innen aromaterapi

Innen aromaterapien samsvarer bruken av ingefær i stor grad med den tradisjonelle bruken, og brukes ved smerter og verk i muskler og ledd, artrose, kvalme, fordøyelsesproblemer, for å styrke immunforsvaret, ved tette luftveier, bronkospasmer, epilepsi, leverproblemer, aterosklerose (åreforkalkning), utbrenthet, apati og generelt for å fremme velvære.  

Ingefær er en varm og tørr olje, og virker spesielt godt mot det som innen tradisjonell kinesisk medisin omtales som «fuktige tilstander», altså tilstander hvor kroppen ikke klarer å beskytte seg mot fuktighet, uavhengig av om dette har interne eller eksterne årsaker. Diaré, katarr og «våt» bronkitt er typiske eksempler på intern fuktighet, mens revmatisme og mange andre vintersykdommer forverres av ekstern fuktighet.[1]

Andre oljer som utvinnes fra ingefærfamilien er:

  • Plai (Zingiber cassumunar Zingiber montanum)
  • Kardemomme (Elettaria cardamomun L.)
  • Gurkemeie (Curcuma longa L.)
  • Galangal (Alpinia officinarum)
  • Gul ingefærlilje eller Longoze (Hedychium flavescens)
  • Spikingefærlije, parfymeingefær eller sanna (Hedychium spicatum)

Innen tradisjonell kinesisk medisin (TCM) deles ingefær i tre ulike kategorier[2]:

  • Fersk ingefærsheng-jiang: brukes først og fremst mot eksterne patogener – kulde og vind-kulde – ofte kjennetegnet av forkjølelse og influensa, hodepine, generelle smerter og verk, tett eller rennende nese.
  • Tørket, rå ingefærgan-jiang: anvendes mot kalde tilstander som dårlig appetitt og svak fordøyelse, kalde lemmer, oppkast og diaré.
  • Tørket, hurtig stekt ingefærpao-jiang: anses som kraftigere enn den rå, tørkede ingefæren, og brukes i tillegg utvortes for å stanse blødninger.

Både den ferske, den tørkede og den raskt friterte roten av ingefær anses alle som varmende, med særlig effekt på fordøyelsessystemet og lungene. Den ferske ingefærroten anses som best for behandlingen av forkjølelse og influensa, smerter, tette bihuler og rennende nese. Den tørkede urten brukes mest mot dårlig appetitt og fordøyelse, dårlig sirkulasjon og kvalme/oppkast. Den friterte roten brukes bl.a. utvortes for å stoppe blødinger.[3]

Innen aromaterapien finnes det i hovedsak også tre ulike typer eterisk ingefærolje[4]:

  • Tørket ingefær: Den vanligste ingefæroljen. Denne anbefales spesielt ved fordøyelsesproblemer, urolig mage, i massasjeoljer mot smerter og revmatisme.
  • Fersk ingefær: Spesielt god til inhalasjon for å motvirke kvalme, hodepine, luftveisinfeksjoner. Har den sterkeste psykiske virkningen.
  • CO2-ekstrahert ingefær: Inneholder virkestoffene gingerol og shogaol som har kraftige terapeutiske virkninger.

Fersk ingefær

Den ferske ingefæroljen er både sjelden og dyr – kanskje ikke så rart, når man kan dampdestillere over tre ganger så mye materiale med tørket ingefær: 50100 kg fersk ingefær gir 1 liter eterisk olje. Aromaen av fersk ingefær er betraktelig annerledes – frisk, skarp, søt og med en sitrusaktig toppnote som skyldes innholdet av citral. Aroma en av oljen av fersk ingefær er som nyhakket ingefær.

Fersk ingefær gir helt klart den mest velegnede ingefæroljen for inhalasjon for å motvirke kvalme, og har en oppløftende psykisk effekt som skal være sterkest for menn. Tørr ingefærolje har en mer baseaktig, tyngre og avdempet aroma.

Fersk ingefærolje er også brukt innen parfyme. 

Innvortes bruk

Ingefærolje metaboliseres godt av leveren og kan tas innvortes, da spesielt for å behandle fordøyelsesproblemer. Den tryggeste måten er å blande den ut i en skje olje eller alkoholbasert tinktur før inntak, ikke hell eteriske oljer i vann. Unntaket er et par dråper ingefærolje i vann som gurglemiddel mot sår hals, selv om det anbefales å først løse opp den oljen i en teskje vodka og deretter ha den i et glass vann. Andre gode alternativer er å blande den i honning, yoghurt eller ha noen dråper på et lite stykke brød.

Som alltid med innvortes bruk av oljer: Prøv med 1 dråpe først, og sjekk nøye for eventuelle negative reaksjoner. Nær alle alvorlige tilfeller av forgiftning ved bruk av eteriske oljer skyldes innvortes inntak. Det er også ekstremt viktig at innvortes bruk av eteriske oljer ikke tas sammen med medikamenter uten samråd med kvalifisert helsepersonell.

Massasje

Ingefærolje tas godt opp av huden gjennom massasje, og brukes spesielt mot ledd- og muskelsmerter, samt over mageregionen for å behandle fordøyelsesplager. Forholdsvis mange kilder hevder også at den hjelper mot menstruasjonssmerter og mangelfull menstruasjon.  

Generelt kan man bruke sterkere blandinger av eteriske oljer jo mindre område som skal behandles: ved massasje eller omslag på for eksempel vonde knær kan man fint bruke 10 % ingefær, men helst ikke over 2–3 % ved kroppsmassasje.

Både eterisk olje og CO2-oljen er ypperlige mot smerter, spesielt ved revmatisme, artritt og osteoartritt – anvend da enten som massasje eller omslag.

Den eteriske oljen er forholdsvis mild for huden; CO2 er mer hudirriterende og må påføres med forsiktighet av de med sensitiv hud. Ettersom det er en varmende olje, bør den ikke brukes under feber eller på varme og betente områder.

Ingefær og aromaterapi

Det kardiovaskulære systemet

Ingefær hører til de mest varmende oljene, og virker stimulerende på hjerte- og sirkulasjonssystemet – den har også en tonisk effekt på hjertet.[5] Aromaterapeutisk brukes ingefær for å stimulere blodsirkulasjonen, kalde hender og føtter, angina pectoris (brystsmerter/hjertekrampe) og hjerteproblemer generelt.

Eterisk olje av ingefær stimulerer dermed også kapillærene, kroppens tynneste blodårer, og revitaliserer og bringer glød til trett og blass hud.

God i kombinasjon med andre sirkulasjonsfremmende oljer som for eksempel svart pepper, sypress, rosmarin ct camphor, bjørk og peppermynte.

Fordøyelsessystemet

Ingefærolje er sannsynligvis det aller mest anbefalte middelet mot reisesyke og morgenkvalme under svangerskap innen aromaterapien: passer godt sammen med andre kvalmedempende oljer som romersk kamille, peppermynte, kardemomme, patchouli, grønnmynte og søt appelsin.[6] [7]

Ingefær brukes mot en rekke fordøyelsesproblemer, som dårlig fordøyelse, flatulens og kronisk gastritt (magekatarr). Kurt Schnaubelt hevder at ingefæroljen er det som på engelsk kalles choleretic, dvs. at den stimulerer galleproduksjonen.

Ingefær har vist seg effektiv for å motvirke post-operativ kvalme og oppkast,[8] motvirke kvalme og oppkast under svangerskap og kjemoterapi.[9] En undersøkelse ved Valley Hospital, Rigdewood, New Jersey i 2006 på ingefærs effekt mot post-operativ kvalme var så effektiv at alle pasienter nå blir tilbudt inhalasjon av ingefær eterisk olje.[10]

In vitro reduserte ingefærolje magesår med 85,1 % (mens gurkemeieolje reduserte tilsvarende 84,7 %).[11]

Innvortes bruk av ingefærolje in vivo har vært effektiv i behandlingen av magesår,[12] ulcerøs kolitt (hvor 400 mg/kg ingefærolje hadde samme effekt som 4 mg/kg prednisolon),[13]

Ingefærolje er også virksom mot Helicobacter pylori – bakterien som forårsaker de fleste tilfellene av magesår og dyspepsi.[14]

Immunsystemet

Ingefæroljen omtales som antiviral og immunstimulerende, og kan derfor være nyttig for å motvirke forkjølelse og influensa i startfasen av utbruddet. Den er imidlertid mindre virksom når infeksjonen har fått fotfeste og blir bakteriell.

Ifølge Peter Holmes har ingefær gode antivirale egenskaper og stimulerer produksjonen av T-lymfocytter, og er derfor nyttig ved tegn til forkjølelse eller influensa. Videre hevder Holmes at ingefær er immunregulerende, og anvendelig for «immune complex disorder» som astma, revmatisk artritt, matallergier og muligens glutenintoleranse.

Åndedrettsystemet

Ingefær anbefales mot ulike tilstander av katarr, hoste, bihulebetennelse og sår hals. Med tanke på ingefærolje er en tørr og varm olje, virker den best ved tilstander kjennetegnet av mye slim og kulde. God i kombinasjon med andre varme oljer som frankincense og kardemomme.

Ingefærolje virker muskelavslappende og utvider bronkiene og dermed øker lufttilstrømningen til lungene med kroniske luftveissykdommer.[15] Her kan man både massere den over brystregionen eller inhalere den direkte.

Ingefær virker best som et hjelpemiddel for åndedrettsystemet, gjerne i kombinasjon med cajeput, eukalyptus, manuka, kunzea, peppermynte, furu og tetre.

Betennelseshemmende og smertedempende

I en undersøkelse med 140 pasienter som led av kronisk smerte i korsryggen, ga massasje med ingefærolje betydelig lavere smerter. Det ble konkludert at videre forskning med ingefærolje i massasjeterapi er anbefalt.[16]

En gruppe på 50 personer med moderate til sterke knesmerter ble behandlet med massasjeolje som inneholdt 1 % ingefærolje og 0,5 % appelsinolje over en tre ukers periode. Denne gruppen ble sammenliknet med en gruppe som kun ble massert med olivenolje, og en tredje gruppe som ikke fikk noen form for massasje. Resultatet var at gruppen som fikk eteriske oljer, hadde overlegent bedre fysisk funksjon og mindre smerter sammenliknet med begge de andre gruppene.[17]

I dyreforsøk har ingefærolje vist lovende resultater mot artritt, hvor den motvirket kronisk leddbetennelse uten negative bivirkninger.

Det synes som at ingefærs betennelseshemmende egenskaper skyldes at den motvirker produksjonen av prostaglandiner, på samme måte som Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs) (av eng. non-steroid antiinflammatory drugs).[18] Enkelte mener at det er sannsynligvis shogaoler og 6-, 8-, and 10-gingeroler som har de sterkeste smertedempende egenskapene i ingefæroljen – disse bestanddelene finnes imidlertid kun i CO2-oljen. Likevel er den eteriske oljen også mye brukt innen aromaterapien for behandling av vonde ledd og muskler, spesielt når smertene er av en «kald natur».

Antimikrobiell og antioksidant

Med sine antiseptiske egenskaper er ingefærolje er et godt virkemiddel mot infeksjoner forårsaket av bakterier, både utvortes og innvortes.[19]

Ingefærolje har vist seg effektiv mot en rekke bakterier, som Staphylococcus aureus (gule stafylokokker), Listeria monocytogenes (som forårsaker listeriose) og Pseudomonas aeruginosa (pseudomonasinfeksjon). Bakteriene Salmonella typhimurium, Shigella flexneri og E. coli var imidlertid resistente mot ingefærolje. Som sopphemmende middel har ingefærolje vist sterkest virkning mot Botrytis cinerea, Penicillium sp., Aspergillus niger, Rhizopus nigricans, Saccharomyces cerevisiae, Candida albicans.[20]

Forsøk in vivo tyder på at ingefæroljen har sterke antioksiderende virkninger, hvor den økte nivåene av superoksiddismutase og glutation økte betrakelig,[21] samt at den har vist sterke antioksiderende effekter i leveren.[22]

Afrodisiakum?

Forholdsvis mange kilder refererer til ingefær som et afrodisiakum – spesielt for menn, og den har også blitt tradisjonelt anvendt til dette formålet. Vi finner ingen vitenskapelig undersøkelser utført på mennesker som bekrefter dette, men in vitro har ingefær vist seg å øke produksjonen av sæd og testosteron, motilitet (bevegelsesevne) og viabilitet (overlevelsesevne).[23]

Kilder og referanser

Ingefær fersk eterisk olje

Ingefær fersk eterisk olje

119,00 kr
5 ml
10 ml
30 ml