Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Ingefær CO2


PRODUKTTYPE: co2

89,00 kr

5 ml
10 ml
30 ml
Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Mer info
PRODUKTINFORMASJON

Zingiber officinalis

Ingefærolje, ingefærrotolje

INCI: Zingiber officinalis Root Extract 

Aroma: Varm, søt og kraftig ingefær
Aromanote: Base/medium
Egenskaper: Antibakteriell, antioksiderende, antiseptisk, appetittvekkende, avførende, feberdempende, hostedempende, hudirriterende (øker blodtilførselen), karminativ, krampeløsende, kvalmedempende, magestyrkende, slimløsende, smertestillende, styrkende, svettedrivende
Plantedel: Jordstengel
Farge: Gyllen/mørk
Konsistens: Middels
Viktigste virkestoffer: 6-gingerol, zingiberene, α-Curcumene, β-sesquiphellandrene, shogaol
Familie: Ingefærfamilien (Zingiberales)
Engelsk navn: Ginger
Land: India
Ekstraksjonsmetode: Superkritisk CO2-ekstraksjon.
Passer godt sammen med: Sitrusoljer, krydderoljer, frankincense, neroli, rose, sandeltre, ylang-ylang.

Sikkerhet og advarsler

Farer: Ingen kjente.
Kontraindikasjoner: Ingen kjente.

Advarsel: Unngås under svangerskap. Kan virke irriterende på sensitiv hud. Ingefær bør ikke brukes under feber eller på varme og betente områder

Organrelaterte virkninger

  • Testet på 25 frivillige i 4 % blanding var ingefær verken irriterende eller sensibiliserende.

Systemiske virkninger

  • Akutt toksisitet: Ingefærolje akutt oral LD50 +5 g/kg (svært lav toksisitet).
  • Subakutt og subkronisk toksisitet: i en periode over 13 uke hvor rotter fikk ingefærolje på 100, 250 og 500 mg/kg/daglig ble ingen skadelige bivirkninger observert.
  • Antioksidant/pro-oksidant: har vist moderat antioksidant effekt på llpidperoksidasjon (fett), og høy aktivitet som potent radikalfangeraktivitet mot DPPH (frie radikaler).
  • Karsinogent/antikarsinogent potensiale: Har vist gode krefthemmende egenskaper i forskjellige undersøkelser, bl.a. mot prostata- og lungekreftceller.

Informasjonen gjelder den eteriske oljen, CO2-oljen er mer hudirriterende, men det er rimelig å anta at virkningene til CO2-oljen ellers samsvarer med den eteriske oljen.

Kilde: Robert Tisserand & Rodney Young (2013): Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition.

Mer info

Ingefær

Ingefær hører til de viktigste medisinale plantene og har en sentral posisjon innen alle medisinske systemer hvor den har vært tilgjengelig: 1) i Ayurveda (India) kalles den mahaoushandha («den store medisinen») og vishwabheshaja («den universelle kuren»); 2) i kinesisk tradisjonell medisin (TCM) inneholder nær halvparten av alle urteremedier ingefær; 3) i japanske kampo, og 4) i det gresk-persiske Unani. Fellesnevneren i alle systemene er at ingefær i stor grad har blitt anvendt mot de samme problemene: særlig smerter, kvalme, ubehag i forbindelse med menstruasjon, betennelser, luftveisinfeksjoner og fordøyelsesproblemer.

Det latinske ordet for ingefær, zingiber, stammer fra den gammeltamilske ingiver, som henviser til ingefærens rhizom, eller jordstengel som det heter på godt norsk. 

I tillegg til ingefærens sterke medisinale egenskaper, er den synergiske effekten den har når den kombineres med andre planter, noe av årsaken til at den finnes i så mange kinesiske urteremedier. Andre planter som har en lignende synergisk effekt, er lakris og sort pepper. Denne synergiske effekten gjør at opptaket av virkestoffene økes, altså virkestoffenes biotilgjengelighet.

Aromateket fører to ingefæroljer: en dampdestillert eterisk olje av den ferske jordstengelen og CO2-ekstrahert olje. CO2-oljen har en sterk og nesten overveldende aroma. Ved bruk av ingefær som rent aromatisk middel vil vi nok anbefale den eteriske oljen, som har en mer dempet og mildere aroma. Ellers er CO2-oljen ekstremt potent og må brukes med større forsiktighet og varsomhet. I tillegg får vi inn eterisk olje av tørket ingefær høsten 2022.

Variantene innen aromaterapi

Innen aromaterapien samsvarer bruken av ingefær i stor grad med den tradisjonelle bruken, og brukes ved smerter og verk i muskler og ledd, artrose, kvalme, fordøyelsesproblemer, for å styrke immunforsvaret, ved tette luftveier, bronkospasmer, epilepsi, leverproblemer, aterosklerose (åreforkalkning), utbrenthet, apati og generelt for å fremme velvære.  

Ingefær er en varm og tørr olje, og virker spesielt godt mot det som innen tradisjonell kinesisk medisin omtales som «fuktige tilstander», altså tilstander hvor kroppen ikke klarer å beskytte seg mot fuktighet, uavhengig av om dette har interne eller eksterne årsaker. Diaré, katarr og «våt» bronkitt er typiske eksempler på intern fuktighet, mens revmatisme og mange andre vintersykdommer forverres av ekstern fuktighet.[1]

Andre oljer som utvinnes fra ingefærfamilien er:

  • Plai (Zingiber cassumunar Zingiber montanum)
  • Kardemomme (Elettaria cardamomun L.)
  • Gurkemeie (Curcuma longa L.)
  • Galangal (Alpinia officinarum)
  • Gul ingefærlilje eller Longoze (Hedychium flavescens)
  • Spikingefærlije, parfymeingefær eller sanna (Hedychium spicatum)

Innen tradisjonell kinesisk medisin (TCM) deles ingefær i tre ulike kategorier[2]:

  • Fersk ingefær  sheng-jiang: brukes først og fremst mot eksterne patogener – kulde og vind-kulde – ofte kjennetegnet av forkjølelse og influensa, hodepine, generelle smerter og verk, tett eller rennende nese.
  • Tørket, rå ingefær  gan-jiang: anvendes mot kalde tilstander som dårlig appetitt og svak fordøyelse, kalde lemmer, oppkast og diaré.
  • Tørket, hurtig stekt ingefær  pao-jiang: anses som kraftigere enn den rå, tørkede ingefæren, og brukes i tillegg utvortes for å stanse blødninger.

Både den ferske, den tørkede og den raskt friterte roten av ingefær anses alle som varmende, med særlig effekt på fordøyelsessystemet og lungene. Den ferske ingefærroten anses som best for behandlingen av forkjølelse og influensa, smerter, tette bihuler og rennende nese. Den tørkede urten brukes mest mot dårlig appetitt og fordøyelse, dårlig sirkulasjon og kvalme/oppkast. Den friterte roten brukes bl.a. utvortes for å stoppe blødinger.[3]

Innen aromaterapien finnes det i hovedsak også tre ulike typer eterisk ingefærolje[4]:

  • Tørket ingefær: Den vanligste ingefæroljen. Denne anbefales spesielt ved fordøyelsesproblemer, urolig mage, i massasjeoljer mot smerter og revmatisme.
  • Fersk ingefær: Spesielt god til inhalasjon for å motvirke kvalme, hodepine, luftveisinfeksjoner. Har den sterkeste psykiske virkningen.
  • CO2-ekstrahert ingefær: Inneholder virkestoffene gingerol og shogaol som har kraftige terapeutiske virkninger.

    Ingerfær CO2

    CO2 Extraction

    Generelt om CO2-ekstraherte oljer

    CO2-oljer har økende aksept innen aromaterapien som potente og nyttige virkemidler - de har nemlig noen helt spesielle egenskaper vi ikke finner blant dampdestillerte eteriske oljer.

    Metoden for å lage disse oljene går enkelt forklart ut på at når CO2 – som i sin naturlige tilstand er en gass – utsettes for høyt trykk, så går den inn i det som kalles en «superkritisk tilstand» hvor den blir flytende. I denne flytende formen fungerer CO2 som et løsemiddel som trekker virkestoffene fra plantematerialet. Etter at oljen er ekstrahert fjernes trykket og CO2 går tilbake til en gasstilstand, og oljen blir igjen.

    CO2-oljer inneholder flere virkestoffer enn eteriske oljer, bl.a. voks- og fettsyrer, karotenoider (tetraterpener), flavonoider og alkaloider – felles er at disse består av tyngre molekyler som dampdestillasjon ikke klarer å ekstrahere. Det er verdt å minne om at eteriske oljer består av «flyktige» molekyler som er lettere enn vann; sånn sett kan man betegne CO2-oljer som en mellomting av eteriske oljer og tinkturer.

    Ingefær CO2 og ingefær eterisk olje

    Det er flere betydelige forskjeller mellom den eteriske oljen og CO2-varianten. Den eteriske oljen inneholder seskviterpenene zingiberene (ca. 30–40 %), α-Curcumene (10–20 %), β-sesquiphellandrene (5–10 %) og β-bisabolene (5–6 %); resten er lette monoterpener, alkoholer, ketoner og aldehyder.

    CO2-oljen består av 40–50 % eteriske oljer, men normalt bare halvparten zingiberene, omtrent like mye α-Curcumene og opptil dobbelt så mye β-sesquiphellandrene og β-bisabolene.

    β-sesquiphellandrene er en sterk antioksidant og aktiv mot leukemi i dyreforsøk (Tisserand). Det er interessant at cytotoksisiteten (de krefthemmende egenskapene) ble 5-doblet i kombinasjon med ar-turmerone, som de eteriske oljene av gurkemeie og vill gurkemeie er svært rike på. Også β-bisabolene – som bl.a. også opopanax er rik på, viser lovende virkninger mot kreft.

    Det som virkelig skiller den eteriske oljen og CO2-oljen fra hverandre, er sistnevntes innhold av alkaloidene gingeroler (20 %) (spesielt 6-gingerol) og shogaoler[1] (5 %). Det er disse som gir ingefær den skarpe og karakteristiske smaken. Aromaen fra CO2-oljen er overveldende i forhold til den eteriske oljen, og det nærmeste man kommer fersk ingefær. Molekylært er disse virkestoffene beslektet med capsaicin (chilli) og piperine (pepper). Helt fersk ingefær har et gingerolnivå på ca. 0,5 % (omtrent 1/40 av CO2-oljen).

    Gingeroler og shogaoler har vist svært lovende egenskaper, som: anti-inflammatoriske, sopphemmende, antimikrobielle, antioksiderende, nevrobeskyttende og gastrobeskyttende. Studier viser også at gingerol kan føre til en sunn regulering av glukosenivåene hos diabetikere, og at den kan både ha terapeutiske egenskaper så vel som forebyggende muligheter for type 2 diabetes. Det er spesielt de sterkt antioksiderende og anti-inflammatoriske gingerol og shogaol som har blitt knyttet til ingefærs krefthemmende egenskaper. Rahmani (2014) rapporterte at ingefærs evne til å stanse utviklingen av kreftsvulster inkluderer en økning i krefthemmende gener, cellesyklusstans, induksjon av apoptose (når cellene begår «selvmord») og hemning av angiogenese (hindrer at nye blodkar vokser inn i svulsten, dvs. hindrer næringstilførsel), og at disse egenskapene primært skyldes 6-gingerol.

    6-gingerol har også noen ekstremt interessante egenskaper som nevrobeskyttende middel. 6-gingerol har sterke anti-amyloide egenskaper, og hypotesen om at Alzheimers i betydelig grad skyldes dannelsen av β-Amyloid, amyloidplakk (peptider), i hjernen. Det har blitt konkludert med at 6-gingerol kan vise seg å være et effektivt hjelpemiddel mot utviklingen og behandlingen av Alzheimers, gjennom dens immunstyrkende og sterkt antioksiderende egenskaper.

    De sterke kolagoge (dvs. som letter utskillelsen av galle) virkningene ingefær har på fordøyelsen, skyldes i stor grad gingerolene. Men også flere av de andre seskviterpentene i ingefær (β-bisabolene, α-Curcumene og zingiberene) har vist seg å være virksomme mot magesår i dyreforsøk. 

    De terapeutiske egenskapene til eteriske olje av ingefær og CO2-oljen er selvsagt til dels overlappende, men generelt virker det som at selv om begge er antibakterielle, så er ingefær CO2 mer effektiv mot gram-positive bakterier, mens den eteriske oljen (EO) av ingefær virker bedre mot gram-negative bakterier.

    Ingefær CO2 er en sterkere antioksidant og ekstremt god for fordøyelsessystemet, og sies å være mer effektiv mot kvalme enn den eteriske oljen. Vi vil likevel anbefale den eteriske oljen til direkte inhalasjon, ettersom CO2-oljen kan for mange virke overveldende. Ved massasje på mageregionen vil den passe godt sammen med oljer fra skjermplantefamilien, som dill, karve, gulrot, kvann, koriander og fennikel.

    Blodsirkulasjon

    Ingefærolje anses innen aromaterapien som en av de beste oljene for hjerte- og sirkulasjonssystemet. Den er spesielt god for dårlig sirkulasjon, kalde hender og føtter, og angina pectoris (hjertekrampe). God i kombinasjon med andre sirkulasjonsfremmende oljer som f.eks. svart pepper, sypress, rosmarin ct camphor, bjørk og peppermynte.

    Åndedrettsystemet

    Ingefær EO virker best som et hjelpemiddel for åndedrettsystemet, gjerne i kombinasjon med cajeput, eukalyptus, manuka, kunzea, peppermynte, furu og tetre.

    Innvortes bruk?

    Man kan ta ingefærolje innvortes, men dette bør gjøres i samråd med en kvalifisert terapeut. Ikke «bland» ingefærolje i et glass vann, det er den verste formen for bruk av eteriske oljer – eteriske oljer blander seg ikke med vann, og den vil flyte på vannet og kan være ekstremt irriterende og skadelig på slimhinnene (og dessuten miste mye av effekten i møtet med magesyre). Unntaket er et par dråper ingefærolje i vann som gurglemiddel mot sår hals (selv om det anbefales å først løse opp den oljen i en teskje vodka og deretter ha den i et glass vann).

    Massasje

    Ingefærolje tas godt opp av huden dersom den masseres inn, og dette er anbefalt aromaterapeutisk bruk. Når det er sagt, så har innvortes bruk av ingefærolje hatt gode betennelsesdempende resultater mot revmatisme i dyreforsøk.

    Generelt kan man bruke sterkere blandinger av eteriske oljer jo mindre område som skal behandles – ved massasje eller omslag på f.eks. vonde knær kan man fint bruke 10 % ingefær, men helst ikke over 2–3 % ved kroppsmassasje.

    Begge ingefæroljene er ypperlige mot smerter, spesielt ved revmatisme, artritt og osteoartritt – anvend da enten som massasje eller omslag.

    Ingefær EO er forholdsvis mild for huden; CO2 er mer hudirriterende og må påføres med forsiktighet av de med sensitiv hud. Ingefær bør ikke brukes under feber eller på varme og betente områder.

    Kilder og referanser

    [1] Gingeroler består av gingerol, shogaol, gingerdione and gingerdiol.
    Li, Driscoll & Srzednicki (2014): Drying Ginger and Preserving 6-Gingerol.

    Salvatore Battaglia (2016): The Complete Guide to Aromatherapy Third Edition Vol 1 - Foundations & Materia Medica.

    Ingefær CO2

    Ingefær CO2

    89,00 kr
    5 ml
    10 ml
    30 ml