Stjerneanis eterisk olje

Skriv en omtale
| Still et spørsmål
79 kr
Size:
Antall:

Illicium verum, stjerneanisolje

INCI: Illicium Verum Fruit/Seed Oil
Aroma: Varm, søt, krydret, lakris
Aromanote: Topp mot middels
Egenskaper: Antiseptisk, sopphemmende, antibakteriell, antiviral, karminativ (beroligende effekt på fordøyelsessystemet), slimløsende, stimulerende, insektavvisende
Plantedel: Frukt
Farge: Lys gul
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Anetole (trans-anethole)
Familie: Schisandrafamilien (Schisandraceae), tidligere i stjerneanisfamilien (Illiciacene)
Engelsk navn: Star anise, Chinese star anise
Land: India
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillert
Passer best sammen med: Lavendel, rose, krydderoljer, appelsin, furu, sedertre, sypress, koriander
Advarsel: Unngås under svangerskap og amming. Forholdsvis trygg, men virker narkotisk i store mengder og senker sirkulasjonen. Unngås ved endometriose. Brukes med moderasjon og ikke på barn under 5 år.
Holdbarhet: 3 år etter åpning.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: Limonene: 3 %, linalool: 1,5 %

Stjerneanis

Med sin karakteristiske varme lakrisduft har stjerneanis en av de mest gjenkjennelige aromaene av de eteriske oljene.

Stjerneanis er en rimelig og veldig anvendelig olje som kan brukes for å lette på hoste og tung pust, lindre fordøyelsesproblemer, bekjempe parasitter og er et godt hjelpemiddel ved PMS, menssmerter og menopausesymptomer. Den har en umiddelbar skarp lakris-toppnote etterfulgt av en krydret og varm hjertenote.

Stjerneanis er en av de beste eteriske oljene for å dekke uønsket lukt, og stjerneanis gir en ypperlig kjøkkensåpe. Den skal også maskere menneskelukt godt, så stjerneanissåpe er en nyttig gave til fiskere og jegere.

Den varmende oljen gjør seg spesielt godt for høst- og vinterbruk.

Anvendelsesområder

Stjerneanisolje kan anvendes på mange måter:

  • Beroligende – senker åndedrettet, sirkulasjonen og nervesystemet. Blir brukt aromaterapeutisk for å roe ned hysteriske og epileptiske anfall. Ypperlig i diffusere, bad eller inhalasjon rett fra en liten flaske.
  • Smertestillende – har en varmende og smertedempende effekt på artritt og revmatisme.
  • Antiseptisk – virker dempende på infeksjoner og sepsis (blodforgiftning). Fremskynder sårleging.
  • Krampedempende – nyttig for å lindre hoste, kramper, diaré, spasmer.
  • Fordøyelsesfremmende – en god olje mot nær sagt alle typer fordøyelsesproblemer; flatulens, dårlig fordøyelse, magesmerter, sure oppstøt, forstoppelse.
  • Luftveiene – virker slimløsende og letter kramper/hosteanfall ved bronkitt, astma, o.l.
  • Antiparasittisk – virksom mot innvollsormer og liknende parasitter. Virker best ved innvortes bruk: 1 dråpe i olje eller honning er en god metode, 3-5 ganger daglig, maks i 3 uker sammenhengende, minst 1 uke opphold man starter igjen.
  • Sopphemmende – en god olje for å bekjempe Candida albicans

Virkestoffer

Stjerneanis har svært høye nivåer av anetol, som hører hjemme i fenylpropangruppen. Den består typisk av sterkt antiseptiske, antivirale og antibakterielle oljer, men som også vanligvis er hudirriterende.

Kanelaldehyd (kanel og cassia) og eugenol (nellikspiker og blad, allehånde) er typiske fenylpropaner i så måte (veldig antiseptiske + hudirriterende). Men enkelte fenylpropaner har både mye mildere effekt på huden og en stabiliserende effekt på nervesystemet. Anetol i stjerneanis er et eksempel, estragol i basilikum et annet.

Som vanlig ser vi en sterk sammenheng mellom hvilken rolle krydderne har i matlaging, og den samme fordøyelsesregulerende effekten de eteriske oljene har i svært små mengder når man konsentrerer virkestoffene så ekstremt.

Med en så forholdsvis sterk olje som stjerneanis, skal man ta spesielt hensyn til at leveren må kunne metabolisere den eteriske oljen og dermed skille den ut gjennom urinen. Dersom den brukes terapeutisk, anbefales tre uker maksimum, slik at leveren kan rense seg helt.

 

Aromaterapeutisk bruk

  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Muskelsmerter, revmatisme
  • Åndedrettssystemet: Bronkitt, hoste
  • Fordøyelsessystemet: Kolikk, krampe, flatulens, fordøyelse
  • Immunsystemet: Forkjølelse

Aromaterapeutisk tips

  • Oljebrenner/diffuser: Ypperlig mot alle typer luftveisproblemer, virker insektavvisende
  • Bad/massasje: Varmende, smertestillende, beroligende.
  • Hudpleie: brukes først og fremst i såpe og munn- og tannhelseprodukter.

Tradisjonell bruk

Stjerneanis kommer opprinnelig fra det sørlige Kina, og det er innen kinesisk medisin at den også har den har en lang tradisjonell bruk: forstoppelse, leddsmerter, muskelkramper, søvnproblemer og tannverk er noen av anvendelsesområdene.

Det er svært vanlig i Asia å tygge stjerneanis etter måltider for å fremme en god fordøyelse og fremme en god ånde.

I Japan er det en vanlig ingrediens i hostesaft og halspastiller. Selv om stjerneanis vokser i Japan, så bruker også de den kinesiske varianten, ettersom den japanske er giftig. Japanere bruker «sin» stjerneanis som et naturlig insektmiddel innen landbruket.

Grekere og romere brukte stjerneanis som et energistimulerende middel, da den virker oppkvikkende i små mengder.

Stjerneanis har etter hvert fått en sentral plass innen europeiske likører; grekeren har sin Ouzo, italienerne Galliano, franskmenn laget Pernod og Pastis, mens sveitserne laget absint.

Kuriosa

Stjerneanisolje brukes mye som ingrediens i hostesaft.

Brukes for å maskere uønsket lukt i farmasøytiske midler.

Svært brukt som smakstilsetning i matvareindustrien, spesielt i konfekt, alkohol og brus.

I middelalderen trodde europeerne at stjerneanis avstammet fra Filippinene, siden den britiske sjøfareren Thomas Cavendish tok den med derfra i 1578.

Botanikeren Clusius tok med stjerneanis til London tidlig på 1600-tallet, og frukten ble solgt til europeere langs handelsruten mellom Russland og Kina, så den var da kjent som Sibirsk kardemomme.

Stjerneanis er et av krydderne i den berømte kinesiske «5-spice» blanding.

Frakt

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 

Leveringstid fra du bestiller

Varer som bestilles innen kl. 12 mandag-fredag, sendes med Bring innen kl. 16 samme dag. Avvik kan forekomme.  

Fraktpris

Fraktprisen beregnes automatisk ved utsjekking (i kassen) av Bring. Handler du for over 1000 kr, spanderer vi frakten.

Gratis frakt

Vi tilbyr gratis frakt for alle bestillinger over 1000 kr. Når gratis frakt aktiveres, forbeholder vi oss retten til å velge fraktalternativ. 

Hentemelding

Hvis det ikke er plass til pakken din i postkassen (selv om du bestiller «pakke i postkassen»), vil du få en hentemelding for å hente pakken i butikk.

Retur

OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 
Hvis du ønsker å returnere en eller flere varer til oss, må du betale fraktkostnadene selv. Du kan fritt returnere produktet eller produktene til oss innen 14 dager etter at du mottok varene, så refunderer vi deg snarest og innen 14 dager det tilsvarende beløpet. 

For å melde om en retur, ta kontakt med oss på chat, eller bruk kontaktskjemaet som du finner i menyen. Vi ønsker å forbedre oss, og setter derfor pris på om du oppgir årsaken til at du ønsker å returnere varene.

Vi bruker for øvrig Forbrukertilsynets «Standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett». Du kan lese alle detaljene ved å klikke her

Nylig sett