Gratis frakt.

Vi spanderer billigste fraktmåte når du handler for over 1000,- kr. Vi sender ikke til Svalbard. Pakke i postkassen fra 69,- kr.

Betalingsmåter.

Visa, MasterCard, Vipps, Klarna, faktura (kun godkjente bedrifter), forskuddsbetaling til bankkonto.

Angrerett og retur.

Du kan returnere uåpnede varer innen 14 dager. Vi kan kansellere en feilpriset ordre. 2 års garanti. Klikk for full tekst.

Trender
Ny
På lager
Utsolgt

Ryllik (blå) eterisk olje

PRODUKTTYPE: Eterisk olje

159,00 kr

2,5 ml
5 ml
10 ml

Skynd deg, kun 8 igjen på lager!

⏳ Salget avsluttes om {timer}

PRODUKTINFORMASJON
Les mer
PRODUKTINFORMASJON

Achillea millefolium

INCI: Achillea millefolium oil
CAS: 8022-07-9 
Land: Ungarn
Batch: 005
Best før: 12/2024 eller 2 år etter åpning

Blå ryllikolje

Aroma: Søt, urter, varm, undertoner av krydder og kamfer
Aromanote: Middels (mot base)
Aromaterapeutisk bruk og egenskaper: Krampeløsende, muskelavslappende, astringerende (sammentrekkende), antibakteriell, sårhelende, blodstillende, blodrensende, slimløsende, febersenkende, åpner de perifere blodårene, blodtrykksenkende, blodproppforebyggende, mildt urindrivende, antiseptisk på urinveiene, menstruasjonsregulerende, betennelseshemmende [1]
Plantedel: Blader og blomster
Farge: Blå
Konsistens: Tynn/medium
Viktigste virkestoffer: Sabinen, β-pinen, karofyllen, germakren, chamazulen
Familie: Kurvplantefamilien (Asteraceae)
Engelsk navn: Yarrow
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillert
Passer best sammen med: Sitrusoljer, sedertre, muskatsalvie, basilikum, sypress, geranium, immortelle, rosmarin, vetiver, ylang-ylang
Advarsel: Unngås under svangerskap. Bør ikke brukes av epileptikere eller de med kraftig hudallergi. Skal ikke brukes i kombinasjon med blodtrykksenkende eller blodfortynnende medisin.

Virkestoffer

  • Sabinene: 19,5 %
  • Carophyllene: 13,1 %
  • β-pinene: 12,9 %
  • Germacrene D: 10,3 %
  • Chamazulene: 7,50 %
  • 1,5-Hepradien-4-one,3,3,6-trimethyl: 5,08 %
  • 1,8 cineole: 3,24 %
  • Farnesene: 2,82 %
  • Carophyllene oxide: 2,61 %
  • UCaraway: 2,42 %
  • Terpinen-4-ol: 2,31 %
  • α-Pinene: 2,05 %


Les mer

Blå ryllik

Blå ryllikolje anses som en av de aller beste aromaterapeutiske virkemidlene mot menstruasjonsplager, spesielt overdreven blødning, smertefull eller uteblitt menstruasjon.

Den kalles «blå» grunnet det høye nivået av chamazulene [2], det samme stoffet som gir den karakteristiske fargen til tysk kamilleolje.

Ryllik er en såkalt amfoterær urt (fra gresk amphoteros som betyr «både», «begge»). I denne sammenhengen betyr det at ryllik virker regulerende på menstruasjon. Rylliks krampeløsende egenskaper kan virke lindrende ved menstruasjonskramper. Selv om ryllikolje ikke anbefales under svangerskap, har ryllik tradisjonelt vært (og brukes fremdeles) av jordmødre som muskelavslappende middel og for å stanse blødning under fødsel (skal ikke brukes uten samråd med jordmor eller lege). Også etter fødselen er ryllikolje et aromaterapeutisk middel for å lindre smerter og sårhet.

Aromaterapeutisk bruk

  • Ryllik har et vidt felt av bruksområder innen aromaterapi:
    • Ryllik forbedrer blodsirkulasjonen: Brukes for å behandle sirkulasjonsproblemer som åreknuter og hemoroider.
    • Betennelsesdempende: Ryllik kan anvendes mot betennelser, spesielt i luftveiene, fordøyelsessystemet og sirkulasjonssystemet. Ryllik er antiseptisk, antibakteriell, antimikrobiell og krampeløsende. Egner seg derfor godt til inhalasjon eller diffuser, der den vil lindre hoste og betente bronkier. 
    • Ryllik virker lindrende på artritt og revmatisme, motvirker at urinsyre samler seg i ledd og muskler.
    • Lovende forskningsresultater viser at ryllik er effektiv mot hyperpigmentering (melanogenesis) [3]. Antakelig vil ryllikolje få en stadig mer fremtredende rolle innen kosmetikk og hudpleie for å motvirke hyperpigmentering.
    • Annen forskning viser at ryllikolje har sterke egenskaper for å bekjempe dermatofytter, en type sopp som bl.a. forårsaker ringorm, fot- og neglesopp. Videre tyder forskning på at ryllikolje bekjemper parasitter (Leishmania amazonensis) i blod- og lymfesystemet. [4]
  • Hudpleie: Akne, brannskader, kutt, sår, eksem, hårvekstfremmende, betennelser, arr, åreknuter
  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Arteriosklerose, høyt blodtrykk, revmatisme, trombose (blodpropp i vener)
  • Fordøyelsessystemet: Forstoppelse, kramper, flatulens, hemorroider, fordøyelse
  • Uro-genitalsystemet: Amenoré (uteblitt menstruasjon), Dysmenoré (smertefull menstruasjon), blærekatarr og andre infeksjoner
  • Immunsystemet: Forkjølelse, feber, influensa
  • Nervesystemet: Søvnløshet, anspenthet, stress

Aromaterapeutiske tips

Oljebrenner/diffuser

  • Spesielt nyttig mot luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt

Bad/massasjeolje

  • Ryllik virker beroligende.
  • God olje for ømme muskler og vonde ledd.
  • Som massasjeolje er ryllik mye brukt aromaterapeutisk for å behandle menstruasjonsproblemer.

Hudpleie

  • Ryllik er en ypperlig hudolje, og kan anvendes mot akne, ved åreknuter, på sår/arr og på pigmentert hud. 

Tradisjonell bruk

Ryllik er en de aller mest anvendte urtene i verden, viden kjent for alle urbefolkninger og plantemedisinere som hadde tilgang til den. Blant annet er ryllik funnet blant andre medisinale urter i en 60000 år gammel neandertalergrav.

Studier viser at det er over 120 aktive virkestoffer i ryllik, og det er tradisjonelt sett særlig tre områder den har vært brukt til:

  • forkjølelser og influensa med sterk feber
  • blødninger, og
  • fordøyelsesproblemer.

Bruken av ryllik til å behandle blødninger går tilbake så langt man kan spore. Romerne kalte urten Herba militaris, og senere «soldatenes sårurt», som reflekterer dens bruk for å behandle sår. Bladene, enten tørket, ferske eller i pulverform ble lagt på – eller i ved dype sår – sårskaden for å stoppe blødninger og hindre infeksjoner.

Også de amerikanske indianerne brukte ryllik på nettopp denne måten. Dakotafolket kalte urten for tao-pi-pezu’ta, som betyr medisin for de skadde. Den engelske navnet for ryllik – yarrow – stammer fra det gammelengelske garwela, som betyr «å gjøre frisk fra spyd».

For å fremme fordøyelse er ryllik fortreffelig, da den er bitter og fremmer produksjonen av magesyre og dermed bekjemper sure oppstøt.

Visste du at?

Ifølge gresk mytologi brukte helten Achilles ryllik for å stanse både sine egne og sine soldaters sår under trojanerkrigen. Det botaniske navnet på ryllik – Achillea millefolium stammer nettopp fra ham.

Millefolium stammer fra det franske mile feuille, som betyr 1000 blader, som gjenspeiler til ryllikens fjæraktige blader som er inndelt i tusenvis av små blader.

I gamle dager var ryllik en vanlig tilsetning i øl, og et av dens gamle navn er jordhumle. Ved fermentering virker ryllik psykoaktivt, og den ble også kalt hardhaus i enkelte deler av Norge, noe som sikter til den intense effekten den hadde i øl.

Kilder og referanser

[1] Rolv.no 

[2] Når ryllik blir destillert, så omdannes en av sesquiterpenene i den eteriske oljen – matricin – til chamazulene når den utsettes for varme og trykk.

[3] The Melanogenesis Alteration Effects of Achillea millefolium L. Essential Oil and Linalyl Acetate: Involvement of Oxidative Stress and the JNK and ERK Signaling Pathways in Melanoma Cells

[4] Chemical Composition and Biological Activity of the Volatile Extracts of Achillea millefolium

OLJER, FETT OG VOKS

til såpelaging, massasjeoljer og mer

Vanilje absolutt (økologisk) – 100 % og 5 % - Aromateket

ETERISKE OLJER OG ABSOLUTTER

Over 130 forskjellige

DUFTOLJER

33 duftoljer å velge mellom

MICA

Stort utvalg!

EKSTRAKTER

I alkohol eller olje

RÅVARER OG KJEMIKALIER

Antioksidanter, tilsetningsstoffer og mer

SÅPEFORMER

Mange varianter

UTSTYR

Såpekniver og mer

Emballasje

Flasker, krukker og mer