Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Timian (rød) eterisk olje (økologisk)


PRODUKTTYPE: Eterisk olje

89,00 kr

10 ml
30 ml

⏳ Salget avsluttes om {timer}

Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Les mer
PRODUKTINFORMASJON

Thymus vulgaris

Timianolje, rød timianolje

INCI: Thymus vulgaris (Thyme) Oil

Aroma: Skarp, frisk, medisinal, urter
Aromanote: Middels
Egenskaper: Antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, betennelseshemmende, slimløsende, krampeløsende, hostedempende, styrkende, muskelavslappende, immunforsvarstyrkende, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, febersenkende, svettedrivende, urindrivende, sårhelende.
Plantedel: Blader
Farge: Gyllen/rødaktig
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Thymol, p-cymen, g-terpentin
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
Engelsk navn: Thyme / common thyme
Land: Spania
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen med: Bergamott, geranium, furu, grapefrukt, lavendel, rosmarin, sitron.
Advarsel: Unngås under svangerskap. Unngås ved høyt blodtrykk. Kan virke hud- og slimhinneirriterende.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: Linalool: 3,39 %

Virkestoffer

  • Thymol: 54,34 %
  • Para-cymene: 15,24 %
  • Gamma-terpinene: 4,72 %
  • Carvacrol: 3,47 %
  • Linalool: 3,39 %
  • Alpha-pinene + alpha-thujene: 1,71 %
  • Beta-caryophyllene: 1,5 7%
  • Alpha-terpinene: 1,39 %
  • Myrcene: 1,19 %
  • Terpinen-4-ol: 0,67 %
  • Trans-sabinene hydrate: 0,28 %
  • Carvacrol methyl ether: 0,27 %
Les mer

Timian

Vi har tre typer eterisk olje av timian; de tymolrike hvit og rød timian, og den milde linalolrike søt timian. Forskjellen mellom rød og hvit er at hvit timian er videre destillert fra rød for både å skille ut det hudirriterende virkestoffet fenol og beholde høyere nivåer av det aktive virkestoffet thymol. Hvit timian rundere, både i aroma og virkning, og er derfor foretrukket av mange aromaterapeuter når det gjelder dagligdags hudpleie, selv om den også er forholdsvis irriterende for huden og må brukes med forsiktighet – prøv med 1–2 % utblandet i baseolje til å begynne med.

Når det er sagt, så lukter rød timian fantastisk, «mer» timian enn den hvite varianten.

Rød timian bruker du i aroma-diffusere og andre typer inhalasjon. At den er både antiviral og antibakteriell gjør den super for alle typer luftveisproblemer. Timian er et must i antiseptiske sprayblandinger du lager selv.

Man kan bruke rød timian godt utblandet i olje (maks. 1 %) for å behandle hudproblemer som skyldes bakterielle problemer (akne), men da i mindre mengder enn hvit, og som vanlig skal man prøve blandingen på et lite hudområde for å se om det forårsaker en allergisk reaksjon (24 timer).

Timian er sterkt antiseptisk og desinfiserende, og har en bred anvendelse innen både aromaterapi, legemiddelindustrien, mat og drikke.

Aromaterapeutisk motarbeider den angst, depresjon og utmattelse, og gir selvtillit og øker konsentrasjonen. Oljen brukes også for å behandle luftveiene, urinveiene, fordøyelsen, muskelsmerter, hudproblemer og immunforsvaret.

Flere timianvarianter

Det finnes over 100 forskjellige typer timian, den vanligste er Thymus vulgaris, dvs. vanlig timian. Andre timianarter innen aromaterapien er:

  • Thymus serpyllum, kalles også Wild Thyme på engelsk, Serpolet på fransk og kryptimian på norsk
  • Thymus zygis, såkalt Spansk timian
  • Thymus satureioides, en borneolrik marokkansk timian
  • Thymus citriodorus – sitrontimian.

Man kan grovt inndele Thymus vulgaris i seks ulike kjemotyper - samme plante men med distinkt ulik kjemisk sammensetning. Kalles også varianter

Noen varianter er bevist dyrket frem, mens andre varierer naturlig avhengig av region, klima, jordsmonn og topologi. Tymolrike varianter av timian vokser nesten alltid på havnivå. Det er typisk at jo høyere timian vokser, jo lavere er innholdet av tymol.

  • Rød timian – den første destillasjonen fra den fenolrike Timan var. thymol. Sterkt antiseptisk, men ikke egnet til hudpleie. Meget distinkt timianaroma.
  • Hvit timian ­– Både timianolje utvunnet fra Thymus zygis og rød timian som er destillert på nytt for å redusere nivåene av fenoler (spesielt karvakrol) omtales som hvit timian. Sterkt antiseptisk, men kan brukes til hudpleie (om enn i små mengder grunnet høye nivåer av tymol). Distinkt timianaroma, men rundere.
  • Thymus vulgaris carvacrol – ekstremt antiseptisk, men også svært hudirriterende. Forskning viser gode kreftbekjempende egenskaper.
  • Timian var. thujanol – vokser i det sørlige Frankrike og Pyreneene. Meget antiviral og antibakteriell, forholdsvis mild. Svært sjelden og ekstremt dyr.
  • Timian var. linalool og timian var. geraniol – de mest delikate og lette timianoljene. Vokser i høyden og trives i sterk sol. Sterkt antimikrobielle, men svært milde og duftende. De beste antiseptiske oljene for huden. Geraniol-varianten er sjelden.

Aromaterapeutisk bruk

  • Hudpleie: Verkebyller (abscess), akne, blåmerker, brannsår og solbrenthet, sår og kutt, dermatitt, eksem, insektstikk, lus, tannkjøttbetennelser, fet hud, skabb
  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Gikt og revmatisme, appelsinhud, muskelsmerter, overvekt, ødem, dårlig sirkulasjon, sportsskader
  • Åndedrettssystemet: Astma, bronkitt, katarr, hoste, strupebetennelse (laryngitt), bihulebetennelse, såre mandler
  • Fordøyelsessystemet: Diaré, sure oppstøt, flatulens
  • Det urogenitale system: Utflod, urinrørsbetennelse (uretritt)
  • Immunsystemet: Frysninger, forkjølelser, influensa, infeksjoner
  • Nervesystemet: Hodepine, søvnløshet, nervøsitet og stress

Aromaterapeutiske tips

Oljebrennere/diffuser

  • Desinfiserende og rensende effekt på luften.
  • Bra ved alle typer luftveisinfeksjoner.
  • Stimulerer hjernen og hukommelsen.

Bad og massasje

  • Ledd- og muskelsmerter, luftveisinfeksjoner, eksem.
  • Stimulerer produksjonen av hvite blodceller.
  • Utmerket i munnvann mot tannkjøttbetennelse.

Hudpleie

Eterisk olje av timian brukes i hårprodukter som en renseprodukt, i kompresser for sår og revmatiske plager, i desinfiserende salver/kremer, og for akne og eksem, skabb og lus.

Tradisjonell anvendelse

Timian er en av de urtene som ble brukt medisinalt av alle sivilisasjoner rundt Middelhavet, noe som vitner om dens virkninger.

  • Bred anvendelse: Timianolje ble brukt ved menstruasjonsplager, fordøyelse, luftveisinfeksjoner og hodepine. Timian ble frem til moderne tid brukt som et antiseptisk middel. Tilsetningen av timian i mat skyldes ikke bare smaken eller aromaen, men en bevisst tilsatt antiseptisk og antibakteriell ingrediens med tanke matsikkerhet.
  • Vitenskapelig demonstrerte Chamberland de antibakterielle egenskapene til timianolje i 1887, Cadéac & Meunier dens effekt på tyfus og glanders bacillus i 1889, Morel & Rochaix i 1921–22 studerte effektene på meningokokk, tyfus, difteri og stafylokokker.
  • Thymol – som er sterkt antiseptisk og antibakterielt – ble brukt for å sterilisere bandasjer og kirurgiske sår .

Visste du at?

  • Timian kommer fra det greske Thymon - parfymere/røkelse. Eller kanskje thumus, som betyr modig. Planten er også forbundet med fryktløshet, og greske soldater hadde med seg kvister av timian før strid av denne grunn. Romerske soldater tok et timian-infusert bad før kamp.
  • Sammenhengen mellom timian og mot overlevde frem til middelalderen, da adelskvinner ga riddere broderte sjal med en bie som svevet over en lyng av timian før de dro i korstog.
  • I Frankrike var vill timian et symbol for ekstreme republikanere. Dusker av timian ble sendt ut for å kalle sammen til politiske møter.
  • Dioscorides, romersk militærlege og botaniker – kjent for De materia medica – beskrev timian som et middel mot astma og for å motvirke tette lunger og forstoppelse.
  • Plinius den eldre, romersk forfatter, naturforsker, fysiker – kjent for Naturalis Historia – forklarte at når timian ble brent, så holdt det alle «giftige skapninger» borte.
  • Hildegard av Bingen foreskrev timian for pest, lammelse, spedalskhet og lus.
Timian (rød) eterisk olje (økologisk)

Timian (rød) eterisk olje (økologisk)

89,00 kr
10 ml
30 ml