Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Basilikum ct linalool eterisk olje (økologisk)


PRODUKTTYPE: Eterisk olje

89,00 kr

5 ml
10 ml
30 ml
100 ml

⏳ Salget avsluttes om {timer}

Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Les mer
Sikkerhet og advarsler
PRODUKTINFORMASJON

Ocimum basilicum 

Basilikum er sammen med rosmarin og salvie de mest hukommelsesstimulerende eteriske oljene, og har en god evne til å bringe klarhet og styrke på det mentale plan. Ikke til innvortes bruk. 

Basilikumolje ct linalool

INCI: Ocimum Basilicum (Basil) Oil

Aroma: Søt, krydret, medisinal
Aromanote: Topp/middels
Egenskaper: Antibakteriell, antidepressiv, antiseptisk, sammentrekkende, febernedsettende, krampeløsende, menstruasjonsfremmende, nervestyrkende, slimløsende, smertestillende, urindrivende
Plantedel: Blader
Farge: Lys/gyllen
Konsistens: Middels
Viktigste virkestoffer: Linalool, 1,8 cineole, eugenol
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
Engelsk navn: Sweet basil / basil
Land: Egypt
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillert

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: linalool: 55,3 %, eugenol: 5,79 %. 

Virkestoffer

  • Linalool: 55,3 %
  • 1,8 cineole: 10,1 %
  • Eugenol: 5,79 %
  • Methyl Chavicol: 0,79 %
Les mer

Basilikum

Basilikum er et godt eksempel på hvor ulikt en plante kan utvikle seg over tid i ulike deler av verden. Det finnes i dag mange forskjellige kjemotyper av den eteriske oljen, med stor variasjon av virkestoffer. Med over 150 forskjellige varianter av basilikum, er det er ofte en del forvirring omkring de mangfoldige basilikumsoljene.

Aromateket tilbyr to basilikumsoljer – ct estragole og ct linalool. Sammensetningen av virkestoffer er svært ulik, slik at bruk og dosering også varierer stort. Forhandlere av basilikumolje oppgir ofte ikke hvilken kjemotype som tilbys, så det kan være vanskelig å vite hva korrekt bruk er.  

Ct estragole har de kraftigste terapeutiske virkningene – bl.a. er den sterkt antimikrobiell, sopphemmende og betennesesdempende - men må brukes med forsiktighet ettersom den kan være hudirriterende. Den skal heller ikke inntas innvortes.

Ct linalool har mange av de samme egenskapene – men har generelt midlere effekt og er mye tryggere som hudolje. Godt egnet for sine virkninger psykisk og mentalt.

Det er et lite paradoks at ct linalool er oljen som anbefales innen aromaterapien, mens forskingsmaterialet i hovedsak består av de sterke terapeutiske virkningene til ct estragole.

Basilikum er en svært aromatisk urt som de fleste kjenner fra kjøkkenet, og som er omfattende brukt medisinalt i Østen, særlig innen Ayurveda, hvor den heter tulsi. Basilikum har et vidt spekter av egenskaper, og har hjulpet mange mot stress, utmattelse, utbrenthet og hodepine. 

Varianter

Her er en oversikt over de vanligste basIikumoljene:

Innen Ocimum basilicum – kalles også søt basilikum – finner vi hovedsakelig disse variantene:

  • Ct estragole – kalles også ct. methyl chavicol – også kjent som tropisk, eksotisk eller komoransk (etter øya Komorone) basilikum. Inneholder 75–85 % methyl chavicol, og opptil 25 % linalool og 4 % methyleugenol.
  • Ct linalool – kalles også fransk basilikum – søt og urteaktig aroma, inneholder 40–69 % linalool
  • Ct methyl cinnamate – kanelbasilikum – inneholder 55–65 % methyl cinnamate, og 15–30 % linalool.

De viktigste andre basilikumsoljene i tillegg til Ocimum basilicum er:

  • Ocimum canum linalool – kalles «hairy basil» – 30–50 % linalool, og opptil 5 % beta-carophyllene
  • Ocimum sanctum eugenol – «hellig basilikum» – 3570 % eugenol, ellers rik på 1,8 cineole, estragole og b-bisabolene.
  • Ocimum x cirodorum – sitronbasilikum – rik på geranial og neral
  • Ocimun viride – som vokser i Vest-Afrika – har febernedsettende egenskaper, og i Sierra Leone kalles den «feberplante», hvor en te lages av bladene for å motvirke feber.
  • Ocimum canum og Ocimun gratissiumum i India og Ocimum crispum i Japan blir gitt som et virkemiddel mot forkjølelse
  • Ocimum teniflorum anses som en aromatisk stimulant på Java, og Ocimum guineese var et middel mot det som tidligere ble omtalt som «gallefeber» (forårsaker gulsott), stort sett forårsaket av malaria, men også hepatitt og bakterielle infeksjoner

Tradisjonell bruk

Basilikum kommer opprinnelig stammer fra India, der den både er en viktig plante innen det medisinale systemet Ayurveda, og et viktig religiøst symbol, siden den er tilegnet de indiske gudene Vishna og Krishna. Maud Grieve opplyser at basilikum er en viktig plante i alle indiske hjem, hvor dens desinfiserende og antimikrobielle egenskaper mot patogener har gjort den til et symbol for å beskytte familien. Videre sier hun at enhver god hindu forlater denne verden med et basilikumblad på brystet – dette er passet til paradis.

Basilikum virker positivt på blodomløpet og fordøyelsen, og brukes i Kina for lidelser knyttet til magen og nyrene. I Vesten er den kjent som en «kjølende» urt, og brukes mot revmatiske smerter, irritert hud og nervøsitet.

Plinius den eldre anså basilikum som et afrodisiakum, og som et middel mot luftplager og svimmelhet, mens Dioskorides anbefalte den mot hodepine.

Det sies at Aleksander den Store førte basilikum den hellenske verden, hvor den fikk navnet Basilikon – «den kongelige urten». Ocimum har sin rot i det greske ordet for lukt. En noe snodig skikk er at basilikum for grekerne og romerne symboliserte fiendtlighet og sinnssykdom. De mente at for å dyrke skikkelig potent basilikum, måtte man skrike og banne hardt mens man sådde. «Å så basilikum» (semer le basilic) blir i Frankrike fremdeles brukt som utrykk for å kjefte.

I Europa ble basilikum i det 16. århundre malt til pulver, og deretter sniffet (!) for å «klarne hodet» (anbefales ikke!). I dag brukes basilikum i dampinhalasjon, massasjeolje og oljebrennere.

Basilikum ct linalool

Kan brukes på mange av de samme måtene som ct estragole, men er en mildere og mer anvendelig olje.

Psykisk og mentalt

Anbefales mot migrene, hodepine, angst, depresjon og liknende nervøse lidelser. I tillegg til direkte inhalasjon eller via aromadiffuser, kan man bruke den godt utblandet i vann (2 %), og ha det i et kaldt klede som kompress på panne/tinninger. Virkningen er beroligende, stressdempende og til dels smertedempende. Kan i likhet med ct estragole brukes mot ledd- og muskelsmerter.

Antimikrobiell

Selv om ct linalool ikke er like potent som ct estragole, er den likevel en utmerket olje for å bekjempe bakterielle infeksjoner og plager som for eksempel Cutibacterium acnes – den viktigste årsaken til akne. Et forsøk med 28 pasienter som led av sterk akne ble behandlet med en gele som inneholdt 5 % basilikum ct linalool. Etter 8 uker ble det observert en reduksjon på 61 % av hudormer, papler og papuler.[1]

Linalool er i seg selv antimibrobiell, og ct linalool har vist seg virksom mot Streptococcus pneumoniae – forårsaker lungebetennelse og hjernehinnebetennelse, Haemophilus influenzae – som kan føre til forholdsvis milde sykdommer som ørebetennelse og bronkitt, men også alvorlige tilfeller av septicemia (blodinfeksjon), Candida albicans og muggsoppen Aspergillus niger

For hudinfeksjoner blandes ct linalool i baseolje og masseres på rammede områder, for luftveisinfeksjoner masseres brystet, samt inhalasjon direkte fra flasken eller aromadiffuser.

Sopphemmende

I likhet med basilikum ct estragole, er også ct linalool en svært effektiv olje mot sopp og mugg. I et forsøk var oljen 100 % effektiv ved 0,1 % mot strålemuggsoppen Aspergillus flavus, og hindret produksjonen av det ekstremt giftige mykotoksin (aflatoksin) ved 0,05 %.  Sies å skape god synergi mot sopp sammen med peppermynteolje.

Aromaterapeutisk bruk

  • Hudpleie: Insektbitt, insektavvisende, generell hudhelse, akne, utslett, kutt og brannsår. Stimulerer hårvekst, mykgjørende
  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Gikt, muskulære smerter og verk, revmatisme
  • Luftveiene: Bronkitt, hoste, øyeverk, bihulebetennelse
  • Fordøyelsessystemet: Dyspepsi, flatulens, kvalme
  • Urogenitalssystemet: Kramper, hypomenoré
  • Immunsystemet: Forkjølelse, feber, influensa, infeksjoner, allergier
  • Munn/svelg: Kan brukes som munnvask mot tannkjøttbetennelse, dårlig ånde og munnsår
  • Nervesystemet: Oppløftende, klargjørende

Aromaterapeutiske tips

Oljebrenner/diffuser

  • Brukes mot hodepine og migrene, øker konsentrasjonsevnen og klarner tankene.
  • Meget bra for å berolige nervøsitet og stress.
  • Brukes mot kikhoste, da den er krampeløsende.
  • Brukes med forsiktighet, da overdreven bruk kan få motsatt effekt (humørdempende).

Bad/massasjeolje

  • Basilikums krampeløsende effekter gjør at den i massasjeolje kan masseres over mageområdet for fordøyelsesproblemer.
  • Den er særlig effektiv dersom dårlig fordøyelse skyldes nervøsitet eller stress.
  • De samme egenskapene gjør at den også anvendes ved knappe eller smertefulle menstruasjoner.
  • God synergieffekt med lavendel, og er da god mot trøtte, smertefulle og overarbeidede muskler.
  • Basilikum brukes som et lindrende middel for revmatisme, gikt (særlig urinsyregikt, da den senker urinsyreinnholdet i kroppen), og ømme muskler, hodepine og nedstemthet, for å klarne tankene og øke konsentrasjonen.
  • Eterisk olje av basilikum brukes med forsiktighet i bad/dampinhalasjon (3–4 dråper), da enkelte får hudirritasjon av den – men tåler man den, har den de samme egenskapene som i massasjeolje.
  • Basilikumoljen er velegnet for munnskylling/«oil pulling» ved munnsår og tannkjøttbetennelse.

Hudpleie

  • Eterisk olje av basilikum er generelt hudstimulerende, men blir særlig anvendt mot bloduttredelser som blåmerker og opphovninger.
  • Basilikumoljen er også et fint hjelpemiddel mot fet hud og akne, og brukes for å gjenopplive livløst hår og blass hud.
  • Oljen har gode insektavvisende egenskaper, og virker kløestillende på mygg- og vepsestikk.

Kilder og referanser

[1] Advisory Committee on Plant Preparations (2022): Oral use of Essential Oils in dietary supplements. Ocimum basilicum L. 

Sikkerhet og advarsler

Sikkerhet og advarsler

Farer: Inneholder methyleugenol, som er hudsensitiviserende (lav risiko).

Kontraindikasjoner: Bør ikke inntas innvortes.

Maksimalt anbefalt dose til hudpleie: 3,3 % (basert på 15 % eugenol)

Generelt: Regnes som en forholdsvis trygg olje, men kan være hudirriterende og hudsensitiviserende for allergikere og ved svært sensitiv hud. Den største faren er dersom oljen oksiderer (linalool), men 1,8 cineole og eugenole er antioksidanter og motvirker oksidasjon til en viss grad.

Organrelaterte virkninger

  • Huden: Ren basilikumolje var mildt irriterende på mus.

Systemiske virkninger

  • Akutt toksisitet: Ingen informasjon funnet.
  • Kreftfremkallende/krefthemmende: Har vist antimutageniske egenskaper i forsøk.

Kilde: Robert Tisserand & Rodney Young (2013): Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition.

Basilikum ct linalool eterisk olje (økologisk)

Basilikum ct linalool eterisk olje (økologisk)

89,00 kr
5 ml
10 ml
30 ml
100 ml