VIS SIDEFELT
Eteriske oljer mot insekter | Tips og oppskrifter - Aromateket

Eteriske oljer er en naturlig og miljøvennlig måte å bekjempe forskjellige insekter på.

Denne artikkelen handler om hvilke eteriske oljer du kan bruke for å bekjempe insekter, og hvordan. Ikke stress dersom du ikke har alle oljene som trengs til en oppskrift, da mange oljer har lignende eller overlappende egenskaper. Kombiner det du har, så lenge de passer til formålet du ønsker.

Du kan enten lage dine egne sprayblandinger (det er flere forslag til oppskrifter i dette blogginnlegget), bruke dem i aromadiffusere (eller oljebrennere til eteriske oljer), blande dem i baseoljer for påføring på huden, eller bruke dem i sjampo mot hodelus.

De vanligste oljene for bruk mot insekter

Geranium

Den aktive ingrediensen i geranium – gerianol – er effektiv mot en rekke insekter, som lopper, knott, mygg, flått, kakerlakker, fluer og maur. Flere rapporter viser at den virker spesielt avvisende mot flått. Geranium virker også lindrende på insektbitt.

Grønnmynte

Grønnmynte brukes på samme måte som peppermynte – mot maur, fluer, knott, hodelus, mygg og møll. Grønnmynte et godt alternativ for barn, da den har lave verdier av mentol (som er øyeirriterende).

Lavendel

Lavendel er en svært anvendelig olje som kan brukes mot fruktfluer (gjærfluer/bananfluer), flått, veggdyr (veggedyr), fluer, maur, mygg og hodelus. Lavendel virker dessuten kløestillende på insektbitt, og kan påføres i ren form på huden.

Sprayblanding mot fluer

Dråper eterisk olje per liter ferdig blanding:

Tilsett også et par dråper flytende oppvaskmiddel (f.eks. Zalo). Rist godt og spray det rundt vinduer og døråpninger.

Blandingen med ovennevnte eteriske oljer fungerer også bra i aromadiffuser (uten Zalo, selvsagt!).

Kanel

Mange insekter misliker den sterke kanellukten. Det gjelder bl.a. veps, veggdyr, sølvkre, edderkopper og saksedyr. Men det er mot maur at kanel er særdeles effektiv. Aromaen av kanel er så overveldende for maurens nervereseptorer at de ikke klarer å følge sine egne duftspor til maten din.

Kanelspray mot maur

Dråper eterisk olje per liter ferdig blanding:

  Bruk 30-40 dråper eterisk olje av kanel (kanelbark) pr. liter vann i sprayflaske.

  Tilsett også et par dråper flytende oppvaskmiddel (f.eks. Zalo). Rist godt og spray ved maurens innganger til huset og langs gulvet i kjøkkenområdet.

  Kanel kan også brukes mot veps, i kombinasjon med andre eteriske oljer. Følgende kombinasjon kan sprayes på steder hvor veps sannsynligvis bygger bol:

  Sprayblanding mot veps

  Dråper eterisk olje per liter ferdig blanding:

   Tilsett også et par dråper flytende oppvaskmiddel (f.eks. Zalo). Rist godt og spray på utsatte steder. 

   Peppermynte og kornmynte (japansk peppermynte)

   Peppermynte og kornmynte kan anvendes mot mange forskjellige kryp: fluer, fruktfluer (gjærfluer/bananfluer), veggdyr (veggedyr), maur, kakerlakker, hodelus, veps, edderkopper, møll, knott og bladlus.

   Peppermynte (og kornmynte) inneholder PMD (p-mentan 3,8-diol), en ingrediens i mange kommersielle insektmidler. (NB! Peppermynte har høyt innhold av mentol, som er svært irriterende for øynene, så ha det i bakhodet hvis du skal anvende den).

   Sedertre

   Møbler og annet trevirke av sedertre har tradisjonelt vært brukt som beskyttelse mot insekter. Klesskap av sedertre er f.eks. kjent for å motvirke møll. For å motvirke klesmøll, bruk noen dråper på bomullsdotter og plasser dem i klesskapet – gjerne sammen med lavendel.

   Sedertreolje (både atlasseder og virginiaseder er effektive) er også et naturlig middel mot lopper og flått, og nyttig for å holde maur, lus og midd borte fra planter. Ellers virker den mot mygg, fluer og sølvkre.

   Sitronellegress

   Eterisk olje av sitronellegress er en av de mest velkjente og effektive mot mygg. Sitronellegressolje virker ved at den maskerer lukten av karbondioksid og melkesyre, som gjør at vi virker tiltrekkende på myggen.

   Myggolje

   Bland (2-3 %) eterisk olje av sitronellegress og baseolje, og påfør på huden.
   Sitronellegress kan selvfølgelig også brukes i spray eller aromadiffuser. Sitronellegress-essens er en tynn og lett olje som ikke etterlater seg flekker.

    Sitroneukalyptus (Eucalyptus citriadora)

    Eterisk olje av eucalyptus citriadora er et veldig godt middel mot mygg. Oljen av sitroneukalyptus inneholder små mengder av PMD (p-mentan 3,8-diol), en ingrediens i mange kommersielle insektmidler. Sitroneukalyptus fordamper saktere enn de fleste eteriske oljer, og varer i mange timer.

    Sitrongress

    Sitrongress er nært beslektet med sitronellegress og har derfor mange av de samme egenskapene.

    Sitrusoljer som appelsin, sitron, grapefrukt, bergamott og lime

    Sitrusoljer har et høyt innhold av limonen, et terpentin som er dødelig for lopper og fluer. Dessuten hater insekter lukten av sitrusoljer – dette gjelder særlig maur, veggdyr (veggedyr), hodelus, møll, flått, sølvkre og kakerlakker.

    Tetre

    Tetreolje hemmer veksten av parasitter som lopper, lus og flått. Eterisk olje av tetre virker også lindrende mot insektbitt. Tetre er en mild olje, og kan av de fleste brukes ublandet og rett på huden.

    Hvordan bruke eteriske oljer mot insekter?

    1. I sprayblandinger

    Du kan enkelt fylle en sprayflaske med vann, og tilsette 30-40 dråper eteriske oljer per liter. Ha gjerne et par-tre dråper såpe/oppvaskmiddel i vannet også – dette løser opp vannets overflatespenning.

    Siden eteriske oljer vanskelig blander seg med vann, så må flasken ristes før bruk (et vanlig tips er å bruke ca. 1/3 vodka og 2/3 vann, men dette er en dyr løsning i Norge)

    Det er også viktig å huske på at eteriske oljer fordamper raskt, særlig tynne oljer. For å forlenge virkningen av oljene, anbefales det et såkalt fiksativ, dvs. at de lette oljene «bindes» slik at fordampningen skjer saktere. Her regnes vanillin som den beste, og finnes selvfølgelig i vanilje, som Aromateket selger som «Vanilje (10 fold oleoresin) absolutt». Problemet er at den er tykk, mørk og etterlater seg flekker som kan være vanskelige å fjerne. Sedertre – et naturlig insektmiddel – er også en (lett) base, men kan også farge av, om enn i mindre grad enn vanilje. Da anbefaler vi at man bruker frankincense som det beste alternativet ved bruk av sprayflasker. Generelt anbefales sitrongress og sitronellegress som de beste oljene i sprayflasker, da de ikke etterlater seg noen flekker, og er relativt billige. Sitroneukalyptus er også et godt alternativ.

    2. Aromadiffusere

    Særlig større aromadiffusere – essensen holder da gjerne en halv dag eller mer, men er selvsagt begrenset til området hvor diffuseren blir plassert. Likevel er aromadiffusere et godt alternativ til bruk på kjøkkenet og soverommet.

    3. Påføring på huden

    Man blander ganske enkelt ønsket mengde eteriske oljer i en baseolje og påfører blandingen på huden. Lavendel kan brukes rent, men bruk den gjerne i en baseolje, da varer den litt lenger. Ved å tilsette en base som frankincense, vanilje eller sedertre så strekker man virkningen enda lenger. Sjasmin, rose, sandeltre og ylang-ylang kan også anvendes, men er både dyre og gir en tydelig parfymert lukt.

    4. I sjampo

    Tilsett ca. 1-2 % eteriske oljer i sjampo for å bekjempe hodelus. I tillegg til grønnmynte, lavendel, peppermynte og sitrusoljer, så er rosmarin, merian og eukalyptus globulus gode virkemidler.

    Oppskrifter

    En «standard» insektavisende blanding kan se slik ut:

    All-round-oppskrift

    Tilsett 3-5 dråper av denne blandingen pr. 30 ml baseolje eller vann

    Insektbitt og stikk

    Bier

    • 1 dråpe kamille, påføres på stikket tre ganger dalig i to dager.
    • Kaldt omslag i tillegg kan virke lindrende.

     Veps

     • Vepsegift er alkalisk, så det lindrer dersom man bruker eplesider- eller vineddik.
     • 2 dråper lavendel og 1 dråpe kamille pr. 5 ml (1 ts) eddik.

      Flått

      • Ikke dra av flåtten: 1 dråpe timian på flåtten gjør av den slipper taket.
      • Påfør deretter 1 dråpe lavendel hvert femte minutt (i 1 time) for å unngå infeksjon og hevelse.

       Veggdyr (veggedyr) og lopper

       • Enten lavendel eller eukalyptus, noen dråper rett på bittene (ublandet, altså ren eterisk olje)
       • Eller 3 dråper timian i litt eddik (3 dråper eterisk olje pr. teskje (5 ml) eplesider- eller vineddik).

        Mygg

        • Lavendel kan brukes rent, påfør ublandet rett på stikket.
        • Dersom det er mange stikk, kan du blande 30 ml eplesidereddik (eller saften av 2 sitroner) med 10 dråper lavendel og 5 dråper timian.