Gratis frakt.

Vi spanderer billigste fraktmåte når du handler for over 1000,- kr. Vi sender ikke til Svalbard. Pakke i postkassen fra 69,- kr.

Betalingsmåter.

Visa, MasterCard, Vipps, Klarna, faktura (kun godkjente bedrifter), forskuddsbetaling til bankkonto.

Angrerett og retur.

Du kan returnere uåpnede varer innen 14 dager. Vi kan kansellere en feilpriset ordre. 2 års garanti. Klikk for full tekst.

Trender
Ny
På lager
Utsolgt

Vintergrønn eterisk olje

PRODUKTTYPE: Eterisk olje

109,00 kr

10 ml
30 ml

Skynd deg, kun 13 igjen på lager!

⏳ Salget avsluttes om {timer}

PRODUKTINFORMASJON
Les mer
PRODUKTINFORMASJON

Gaultheria procumbens

INCI: Gaultheria Procumbens Leaf Oil
CAS: 90045-28-6 /68917-75-9
Land: Kina
Batch: 001
Best før: 05/2025 eller 2 år etter åpning

Vintergrønn

Aroma: Sterk, frisk, skarp, grønn, medisinal
Aromanote: Topp/middels       
Egenskaper: Antiseptisk, betennelsesdempende, smertestillende
Plantedel: Blader
Farge: Lys/gul
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Metylsalisylat
Familie: Lyngfamilien  (Ericaceae)
Engelsk navn: Wintergreen, Mountain tea, Spiceberry.
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillert
Passer best sammen med: Sitrusoljer, myrra, opopanax, frankincense, ingefær, svart pepper, lavendel, immortelle, eukalyptus, peppermynte, rosmarin, laurbær, tetre, sedertre, sypress, kunzea, spiklavendel.

Sikkerhet og advarsler: Bør ikke brukes med blodfortynnende medikamenter, unngås ved følsomhet for salisylater, svangerskap (inntak av salisylater kan føre til misdannelser på fosteret) amming, og barn under 7 år. Unngås innvortes ved gastroøsofageal refluks, og ved nyre- og leverproblemer. Bør ikke brukes i mer enn 2 uker i strekk. Maks 2,4 % utblandet i baseolje ved påføring på huden.

Les mer

Vintergrønn

Vintergrønn er en av de mest effektive eteriske oljene mot akutte smerter, og består av nesten rent metylsalisylat, som er opprinnelsen til aspirin (som riktignok lages av syntetisk salisylsyre). 1 ml vintergrønn eterisk olje tilsvarer ca. 1500 mg aspirin.

Den heter egentlig krypberglyng på norsk, men ‘vintergrønn’ er det vanlige navnet for den eteriske oljen på norsk, fra engelsk ‘wintergreen’.

Vintergrønn var en populær medisinplante blant innfødte amerikanere, og de brukte den mot ryggsmerter, gikt, revmatisme, feber, hodepine, dårlig hals og mange andre lidelser. Eterisk olje ble først produsert i 1810 i New England, USA, og ble raskt en uunværlig ingrediens i alle typer hostemidler, smerte- og betennelsesdempende midler og febernedsettende preparater.

Får å utvinne metylsalisylat fra planten, legges bladene i bløt i varmt vann (min. 49℃) over natten, som fører til en fermenteringsprosess hvor glukosidet gaultherin blir hydrolisert slik at esterene kan ekstraheres fra plantematerialet.[1]

De finnes over 130 varianter av vintergrønn, de eteriske oljene utvinnes hovedsakelig fra Gaultheria procumbens, G. fratrantissima, G. hispidula, G. leucocarpa og G. punctata. Alle deler de samme egenskapene, grunnet deres dominerende virkestoff; metylsalisylat.

Virkning?

Vintergrønn er en såpass potent olje av det er delte meninger blant aromaterapeuter om bruken; den har en blodfortynnende virkning og bør ikke brukes i kombinasjon med blodfortynnende medikamenter, ved hemofili (blødersykdom), av folk som er overfølsomme for salisylater, under svangerskap eller amming, barn under 12 år og innvortes bruk ved gastroøsofageal refluks (lekkasje av mageinnhold opp i spiserøret). Vintergrønn er mildt kumulativt toksisk, dvs. at langvarig bruk kan medføre oppsamling av toksiner i nyrer og lever – derfor er den kun ment til kortvarig bruk; helst ikke mer enn 14 dager i strekk.

Når det er sagt, så er vintergrønn en ekstremt effektiv eterisk olje brukt riktig, dette gjelder særlig akutte betennelser og smerter og for å motvirke feber og overoppheting – vintergrønn er en kjølende olje.

Muskler og ledd

De betennelses- og smertedempende egenskapene til vintergrønn gjør den til et fremdragende middel mot akutte revmatiske, nevrologiske og muskulære smerter som strekk, hematomer (blodansamling i et vev eller et organ på grunn av blødning), tendinitt (kortvarige senebetennelse), isjias, hevelser og liknende slagskader.

Eterisk olje av vintergrønn er hudirriterende, og 2 % er maks blandingsforhold i en baseolje, svært god i kombinasjon med arnikaolje for alle typer smerter (men ikke i åpne sår). Den har god synergisk effekt med andre eteriske oljer. Kombinasjonen med peppermynte er spesielt effektiv mot smerter, hvor de sammen gir langt bedre smertedempende virkning enn ved vintergrønn og peppermynte brukt alene.[2]

Ved akutte betennelser er vintergrønn god sammen med sitroneukalyptus, tetre/niaouli, sedertre, sypress, svart pepper, ingefær og kunzea.
For vonde muskler er den god i kombinasjon med f.eks. rosmarin ct. camphor eller spiklavendel.

Hudpleie

Som et sterkt betennelsesdempende middel egner vintergrønn seg i behandling av lidelser som eksem, dermatitt, akne og soppinfeksjoner. Mot cellulitt er den god i kombinasjon med sitrusoljer som appelsin, grapefrukt og sitron.

Som et smertedempende middel kan vintergrønn i tillegg til vonde ledd og muskler brukes for å lindre hodepine. Den finnes i mange munn- og tannpleiemidler som tannpasta og munnskyll for å motvirke plakk og tannkjøttbetennelse.

En undersøkelse av 10 eteriske oljer viste at vintergrønn hadde den sterkeste antibakterielle effekten, og viste seg mer effektiv mot vekst av MRSA (Meticillinresistente Staphylococcus aureus) enn vancomycin (antibiotikum). Kanel og hvit timian kom på henholdsvis andre og tredje plass.[3]

Som et sterkt antiparasittisk middel er den effektiv mot hodelus (utblandet i en baseolje som f.eks. neemolje). 

For øvrig er vintergrønn også ekstremt effektiv mot ulike typer midd, som Dermatophagoides pteronyssinus og Dermatophagoides farinae (hustøvmidd), og Tyrophagus putrescentiae (muggmidd).[4]

Kilder og referanser

[1] Jennifer Peace Rhind (2019): Essential Oils (Fully Revised and Updated 3rd Edition) - A Comprehensive Handbook for Aromatic Therapy.

[2] Hebert, PR. et al. (2014): Treatment of Low Back Pain: The Potential Clinical and Public Health Benefits of Topical Herbal Remedies.

[3] Sharma, PR. et al. (2013): TEN HIGHLY EFFECTIVE ESSENTIAL OILS INHIBIT GROWTH OF METHICILLIN RESISTANT STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) AND METHICILLIN SENSITIVE STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MSSA).

[4] Salvatore Battaglia (2017): The Complete Guide to Aromatherapy 3rd Edition Vol 1 – Foundations & Materia Medica.

OLJER, FETT OG VOKS

til såpelaging, massasjeoljer og mer

Vanilje absolutt (økologisk) – 100 % og 5 % - Aromateket

ETERISKE OLJER OG ABSOLUTTER

Over 130 forskjellige

DUFTOLJER

33 duftoljer å velge mellom

MICA

Stort utvalg!

EKSTRAKTER

I alkohol eller olje

RÅVARER OG KJEMIKALIER

Antioksidanter, tilsetningsstoffer og mer

SÅPEFORMER

Mange varianter

UTSTYR

Såpekniver og mer

Emballasje

Flasker, krukker og mer