Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Pantenol (provitamin B5)


PRODUKTTYPE: Mykgjørende

69,00 kr

30 ml
60 ml
125 ml
Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Mer info
PRODUKTINFORMASJON

Panthenol B5

INCI: Panthenol, water
N° EINECS: 201-327-3
Best før (B001): 02/2024

Pantenol

De fleste har kanskje hørt om pantenol – ofte omtalt som provitamin B5, siden det er en ingrediens i flere hårpleieprodukter, men pantenol har også svært nyttige egenskaper i hudpleieprodukter. Pantenol er fuktighetsgivende, mykgjørende, sårhelende og betennelseshemmende. Les mer om pantenolens egenskaper og hvordan du bruker den under fanen «Mer info». 

Mer info

Pantenol

Pantenol er et kjemisk stoff som lages av pantotensyre, også kjent som vitamin B5. Ordet «pantenol» har sin rot i det greske pantothen, som betyr «overalt», og som gjenspeiler at pantotensyre finnes i veldig mange vegetabilske og animalske kilder.[1] Pantotensyre finnes i alle levende celler, og spiller en viktig rolle i produksjonen av koenzym A.[2]

Ekspertpanelet Cosmetic Ingredient Review (CIR) gjennomgikk i 2017 en sikkerhetsanalyse av pantenol, og fant ingen bevis for at produkter som inneholder pantenol forårsaker irritasjon eller andre negative virkninger. Imidlertid kan det være enkelte som får allergiske reaksjoner ved påføring, selv om dette er svært sjeldent.

Hvordan bruke pantenol?

Flytende pantenol inneholder 50 % vann, så følgende anbefalinger baserer seg på dette.

Tilsettes under: Nedkjølingsfasen.

  • Flytende pantenol er varmesensitiv, så den tilsettes under nedkjølingsfasen (ca. 40–50 °C).

Løsemiddel: Løselig i vann

Hvor mye pantenol skal man bruke?:

  • I hudpleieprodukter 2–10 %, hvor de høyere nivåene er mer rettet mot terapeutisk bruk.
  • I hår- og neglepleieprodukter: 1–2 % I sjampo og balsam, 2 % for negler

Oppbevares: Mørkt og kjølig.

Hva brukes pantenol til?

Pantenol er en vanlig ingrediens i utrolig mange forskjellige hudpleieprodukter, hvor den har både fuktighetsgivende, mykgjørende, sårlegende, lindrende og betennelseshemmende virkninger. Du finner pantenol i:

  • Hårpleie, som sjampo, balsam, hårstyling.
  • Hudpleie, som ansiktsrensende midler, lotion, kremer, solkremer.
  • Kosmetikk, som eyelinere, maskaraer, foundation, leppestift.
  • Øyeprodukter, som øyedråper og kontaktlinsevæske.
  • Farmasøytiske produkter, som salver, kremer, nesespray, pastiller.

Noen av navnene pantenol går under i ulike produkter, er dexpanthenol, D-pantothenyl alcohol, butanamide og provitamin B5.

Når pantenol absorberes av huden, omdannes den raskt til vitamin B5[3], som spiller en viktig rolle i mange av kroppens funksjoner, og har en positiv effekt på huden.

Fuktighetsgivende og mykgjørende

Pantenol brukes primært som et fuktighetsgivende,[4][5] mykgjørende[6] og fuktighetsbevarende middel i kosmetikk, hvor den danner et beskyttende lag på huden som motvirker og lindrer:

  • tørr og sensitiv hud
  • atopisk eksem
  • seboreisk eksem
  • kontakteksem

At pantenol reparerer hudens øverste lag[7], hornlaget (stratum corneum), kan forklare de gode effektene den har på ulike typer eksem og psoriasis.[8]

Sensitiv hud og aldrende hud er spesielt utsatt for tørr hud (xerosis cutis) i vintermånedene. Pantenol har vist seg effektiv til å motvirke alvorlige tilstander av dette, særlig rød og irritert hud. Denne virkningen har nær sammenheng med pantenolens sårlegende og betennelseshemmende egenskaper.

Sårlegende og betennelseshemmende

Pantenol er også vanlig å finne i sårlegende midler, hvor den kan behandle lettere hudskader, kutt, brannskader og solbrent hud. Mye tyder på at pantenol også har kraftigere terapeutiske virkninger på alvorlige sårskader, hvor den øker hudcelleproduksjonen og spesielt bindevevsceller (fibrocytter)[9], og akselererer re-epiteliseringen av ødelagt hudvev (prosessen hvor dypereliggende epitelceller «stiger» til hudens overflate og reparerer det ødelagte området). Denne re-epiteliseringen kan vise seg ekstremt nyttig på post-operative sår.[10] Panthenol skal visstnok i kombinasjon med sinkoksid ha en synergisk effekt.[11]

Med tanke på at utgiftene til kroniske, ikke-legende sår tilsvarer 3 % av helsebudsjettet i industrialiserte land, kan pantenol spille en viktig rolle i bekjempelsen av dette. En gruppe som kanskje er spesielt utsatt for irritert og betent hud, er de som lider av diabetes type 2, hvor forskingsresultater tyder på at pantenol har god effekt på sår og betennelser (det er særlig ben og føtter som blir rammet hos diabetikere type 2).[12]

Pantenol har in vitro demonstrert betennelseshemmende egenskaper mot akutt hudbetennelse (Erythema multiforme) for pasienter som har gjennomgått hudtransplantasjon eller arrbehandling, terapi for brannskader og andre dermatoser (hudsykdommer), og generelt lindre ulike former for irritert og betent hud.[13] Det er også vanlig å bruke en pantenolbasert krem for å motvirke hudirritasjon etter tatoveringer.

Pantenol[14] har vist svært gode resultater i å beskytte og lindre spedbarn mot bleieutslett, hvor pantenolen har en del fellestrekk med sinkoksid.[15] Pantenol er også en vanlig ingrediens i brystvortekremer for å behandle sårhet og smerter hos ammende mødre.

Hår og negler

For alle som lager sine egne hår- og neglepleieprodukter er pantenol en nesten uunnværlig ingrediens. De viktigste virkningene er:

  • Fuktighetsbevarende og motvirker tørt hår
  • Beskytter håret mot UV-stråling og forurensing
  • Motvirker tørr og irritert hodebunn
  • Gir tykkere og sterkere hår
  • Virker mykgjørende og danner et beskyttende lag som gir en skinnende effekt
  • Gir økt elastisitet og motvirker at hårstrå knekker
  • Stimulerer vekst av hårceller[16] og fremmer dermed hårvekst[17]
  • Styrker neglene og gir en skinnende effekt[18]

Kilder og referanser

[1] Pantotensyre ble oppdaget i 1931 av Roger J. Williams (1893–1988) under hans studier på mikrobielle vekstfaktorer. Senere (1934) viste det seg at pantotensyre hadde en sterkt stimulerende effekt på celleveksten i gjær, noe som førte til det første kommersielle pantenolbaserte hudpleiemiddelet,  Bepanthen™

[2] Koenzym A deltar ved nedbrytningen av karbohydrater og ved nedbrytning og biosyntese av fettsyrer. Kilde: SNL

[3] Den kjemiske strukturen til pantenol ligner vitamin B5, bortsett fra at den også har et hydroksyl, noe som gjør den til et alkohol. Av den grunn kalles den provitamin B5, ettersom den raskt omdannes til vitamin B5 etter påføring.

[4] Evnen til å tiltrekke seg vann (fra luften) og binde den til huden. Kalles humectant på engelsk.

[5] Camargo Jr. F.B. et.al. (2011): Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations

[6] Evnen til å «forsegle» sprekker i huden og dermed bevare hudens fuktighet. Kalles emollient på engelsk.

[7] Pavlačková, J. et.al. (2019): In vivo efficacy and properties of semisolid formulations containing panthenol

[8] Proksch, E: et.al. (2017): Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article. 

[9] Najafiasl, M. et.al. (2020): Alginate-based electrospun core/shell nanofibers containing dexpanthenol: A good candidate for wound dressing

[10] Gorski, J. et.al. (2020): Dexpanthenol in Wound Healing after Medical and Cosmetic Interventions (Postprocedure Wound Healing)

[11] Deckner, G. (2015): Panthenol: A Multifunctional Active

[12] Proksch, E: et.al. (2017): Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article. 

[13] Ebner, F. et.al. (2002): Topical use of dexpanthenol in skin disorders

[14] I form av det patenterte produktet «Bepanthen Extra Protection».

[15] Sznurkowska, K. et.al.: IRRITANT DIAPER DERMATITIS SUPPLEMENT PART 2: EVALUATION OF A NEW COSMETIC TOPICAL FORMULATION IN THE MANAGEMENT OF IRRITANT DIAPER DERMATITIS IN INFANTS

[16] Kutlu, Ö. (2020): Dexpanthenol may be a novel treatment for male androgenetic alopecia: Analysis of nine cases

[17] Young Shin, J. et,al. (2021): Dexpanthenol Promotes Cell Growth by Preventing Cell Senescence and Apoptosis in Cultured Human Hair Follicle Cells

[18] Hui, X. et.al. (2007): In vitro human nail penetration and kinetics of panthenol

Pantenol (provitamin B5)

Pantenol (provitamin B5)

69,00 kr
30 ml
60 ml
125 ml