Myrra eterisk olje (Somalia, økologisk)

139 kr
Size:
Antall:


Commiphora myrrha

Aroma: Varm, krydret, fyldig, balsam, medisinal toppnote.
Aromanote: Middels.
Egenskaper: Antikatarr, betennelsesdempende, antimikrobiell, antiseptisk, astringerende, karminativ, sårhelende, menstruasjonsfremmende, menstruasjonsregulerende, slimløsende, sopphemmende, bedøvende, magestyrkende, smertestillende, urindrivende.
Plantedel: Kvae.
Farge: Gyllenbrun.
Konsistens: Middels/tykk.
Viktigste virkestoffer: Furanoeudesma-1, 3-dien, curzeren, lindestren, b-elemen
Familie: Balsam-familien (Burseraceae).
Engelsk navn: Myrrh.
Land: Somalia (Puntland)
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon.
Passer godt sammen med: Benzo-styraks, bergamott, einebær, furu, ingefær, kanel, kryddernellik, lavendel, merian, muskatsalvie, patchouli, rosmarin, sandeltre, sedertre, tetre, vetiver, virak (frankincense) og virginiaeiner.

Sikkerhet og Advarsler

Farer: Kan være fetotoksisk grunnet:

  • Furanoeudesmadiene: 32,6 %
  • Curzerene: 31,4 %
  • Lindestrene: 8,14 %
  • b-elemene: 5,60 %
  • Methoxy-furanodiene: 3,73 %
  • Germacrene B: 2,56 %
  • Germacrene A: 1,09 %
  • Sesquiterpenol: 1,07 %
  • Germacrene D: 1,00 %
  • d-elemene: 0,99 %
  • a-selinene: 0,84 %
  • b-selinene: 0,78 %

Myrraolje

Myrra hadde en sentral rolle i kulturer som strekker seg fra Sumer, Assyria, Babylon, Egypt til hele Levanten og deretter Romerriket – myrra var i mange tusen år ansett som en av de tre hellige aromatiske duftene, sammen med frankincense og nardus.

Myrra var nær uunnværlig i alle religiøse og spirituelle seremonier, noe som fremdeles er tilfelle i den katolske, ortodokse og koptiske kirken. Myrra var sannsynligvis mer brukt som medisin, parfyme og kosmetikk i oldtiden enn noen annen plante/tre.

Den er høyt verdsatt for sine helsebringende egenskaper i både vestlige og østlige sivilisasjoner, og har en sentral plass innen kinesisk medisin, det indiske helsesystemet ayurveda, Iransk tradisjonell medisin, afrikansk etnomedisin og alle kulturene rundt Middelhavet.

De viktigste egenskapene er antibakteriell, sopphemmende, antiviral, betennelses -og smertedempende, sårlegende og velegnet for mange problemer tilknyttet åndedrettsystemet.

De medisinale effektene av myrra skyldes i hovedsak en gruppe seskviterpener – tunge, aromatiske molekyler – kalt furanodiener som har vist å besitte leverbeskyttende, betennelseshemmende, antiangiogenetisk (hindrer svulster å utvikle nye blodårer) og krefthemmende egenskaper. Nyere forskning har bekreftet at furanodiener også har vist seg å være sterkt antivirale, bl.a. mot influensa A.

Aromaen er varm, krydret, balsamisk med en skarp medisinal toppnote. Etter hvert som oljen blir eldre blir aromaen rundere og mister mye av den skarpe toppnoten som er umiddelbar, men som fort gir plass for en dypere, beroligende og mer balsamaktig aroma.

Pass godt på at flasken er godt lukket; den blir klissete og tykkere når den oksiderer (utsettes for luft). Den har en astringerende og bitter smak, myrra stammer da også fra det arabiske murr, som betyr «bitter».

En av de mest forfalskede oljene på markedet: ekte myrraolje blir ofte blandet med andre typer myrra med underlegne aromatiske og medisinale egenskaper, som C. agallocha, C. stocksiana, C. roxburghii, med flere. I verste fall blir myrra absolutt tynnet ut med løsemiddel, bleket og deretter solgt som eterisk olje. Ekte, økologisk myrraolje fra Somalia og Etiopia er dyrt. Denne oljen har vi kjøpt fra samme produsent av vår opopanax og de nye frankincenseoljene som driver en bærekraftig virksomhet hvor lokale samfunn motiveres til å sanke harpiksoljene på en skånsom og langsiktig måte. Nær alle myrra blir eksportert for destillasjon i USA eller Europa, siden det krever spesialisert utstyr og krever teknisk kompetanse. Derfor er det litt gøy å kunne tilby lokalprodusert myrraolje av et entusiastisk og øko-sertifisert afrikansk selskap.

Myrra er en av de mest dehydrerende oljene, og brukes derfor både til luftveisproblemer med overproduksjon av slim, samt mot overflødig væske i kroppen, som f.eks. ødemer, utflod eller diaré.

Det innebærer også at myrra er sterkt astringerende (sammentrekkende) og motvirker produksjonen av slim og væske i kroppen; den skal derfor ikke brukes ved f.eks. tørr hoste, forstoppelse eller symptomer som følge av dehydrering.

Den er en av de beste astringerende midlene for svakt, løst eller pløsete vev, og den har en utmerket evne til å både danne og bevare strukturen på hud og slimhinner. Myrraolje er et av førstevalgene for utvortes bruk for å behandle betennelser og smerter, særlig når området er hovent.

Forutsatt av det er ekte myrraolje, så kan den tas innvortes og den regnes som forholdsvis mild. Det er særlig for å oppnå en effekt på fordøyelsessystemet at myrraolje brukes innvortes. Eteriske oljer blander seg godt med alkohol, og den er ypperlig til å blande med medisinale tinkturer for synergiske effekter.

Anbefalt daglig inntak er 1-2 dråper 3-4 ganger daglig – det enkleste er å lage en blanding på forhånd i en flaske vegetabilsk olje eller tinktur, og tilsette 3–4 ml per 50 ml væske. Bruk gjerne en pipette til det.

Den medisinale bruken av myrra omfatter utrolig mye, la oss ta for oss de viktigste virkeområdene og egenskapene.

Hudpleie

Med sine antibakterielle, antivirale og sopphemmende egenskaper er myrra veldig bra olje for nær sagt alle typer hudproblemer – kroniske/saktevoksende sår, fot -og neglesopp, kløe, aldrende hud og rynker, virker regenererende på huden (fremmer vekst av nye hudceller), tørr og sprukken hud, ringorm, candida og selvsagt akne. Den regnes som spesielt god for aldrende hud, da den reduserer rynker og virker oppstrammende.

Myrra gir utmerket beskyttelse mot lipidperoksidasjon1] av squalene – et fettløselig stoff (omega 2) i huden som gjør den smidig og virker beskyttende. Oksideringen av squalene er spesielt kraftig under sterk sol, og myrra bør være en fast ingrediens i alle naturlige solkremer.

Myrra er en varmende olje, så den virker godt mot dårlig sirkulasjon med tilhørende frysninger og kalde ekstremiteter (fingre, tær). Av samme grunn bør den ikke brukes under feber og de som har i en «varm tilstand» - svetter lett, rask puls, rød og varm hud.

Myrraolje er utmerket til å behandle hudproblemer som er betennelsesrelaterte, som våt eksem, dermatitt, psoriasis, byller og furunkler. For behandling av hemoroider og liggesår er den ypperlig i en salve eller tykk krem. I tillegg aktiverer myrra immunforsvaret og fører til økt produksjon av hvite blodlegemer.

Myrra er en av de aller beste oljene for å behandle alle typer sår:

  • øker sårhelingsprosessen betraktelig gjennom raskere koagulering
  • virker rensende og antiseptisk
  • fører til raskere epitelisering – fremvekst av nye hudceller – og sterkere hud i etterkant

Den motvirker nær sagt alle infeksjoner, og bør være et selvskrevent valg i førstehjelpskrinet.

Gode synergiske effekter for sårbehandling oppnås sammen med lavendel, ryllik, tysk kamille, frankincense, opopanax og immortelle. Bruk gjerne ringblomstolje (åpne sår) eller arnikaolje (lukkede sår) som baseoljer ved utvortes bruk. 5% myrra for behandling av sår har under forsøk ikke medført noen negative reaksjoner.

Åndedrettsystemet

En av de beste oljene for å utskille slim som ligger i de nedre luftveiene (bronkiene). Myrra har en spesielt sterk virkning på slimhinnene – astringerende, gjenoppbyggende, beroligende og mukostatisk[2]- hvor den er ypperlig for å behandle overproduksjon av slim.

Den beroligende egenskapen gjør den velegnet for astmatikere, hvor anfall ofte er knyttet til psykiske årsaker som stress og angst. For astmatikere er den (utvortes) fin i kombinasjon med frankincense, opopanax, spiklavendel eller sedertre. Myrraoljen er litt tykk for enkelte aromadiffusere (avhenger av type og kvalitet), men påføring på øvre ryggdel og bryst vil også bidra til en olfaktorisk effekt (luktesansen) som også virker avslappende psykisk. Myrra brukes også for å behandle dyspné («åndenød»), så i den sammenheng vil den også være fordelaktig for astmatikere.

For bronkitt og andre luftveisplager med mye slim, så er den (i tillegg) god sammen med stjerneanis, cajeput, eukalyptus, myrt, furu, bjørk og gran. 

Med sine sterke antiseptiske og sårlegende egenskaper er myrraolje blant førstevalgene for å behandle munnsår, betennelser i tannkjøttet og sår hals – en perfekt olje til oil pulling.

Fordøyelsessystemet og indre organer

Myrraoljens sterke astringerende effekt gjør den til et uunnværlig hjelpemiddel for å behandle forskjellige typer utflod, enten det stammer fra kjønnsorganene, urinveiene eller tarmene, uavhengig av det skyldes infeksjon eller ikke.

I tarmene virker myrraoljen sammentrekkende (spesielt nyttig mot diaré), legende på vev og sår pluss at den virker betennelsesdempende (inkludert de som er forårsaket av allergier).

Myrraoljens antimikrobielle egenskaper kommer til nytte for å behandle ubalanser i tarmfloraen (dysbiose) eller ved mikrobiell toksikose (f.eks. matforgiftning), gastroenteritt,[3] magesår.

Vonde ledd og muskler

Myrraoljens seskviterpener furanoeudesmadiene og curzerene virker smertestillende, og er slik et utmerket middel for å behandle smerter i muskler og ledd. I kombinasjon med den betennelsesdempende effekter – hemmer bl.a. produksjonen av inflammatoriske mediatorer som interleukin-6, nitrogenoksid og prostaglandin E2 – og er utvortes spesielt egnet for å lindre artritt.

Reproduksjonssystemet

Myrra er livmorstimulerende, og bør unngås (innvortes) under svangerskap. Men det er også en nyttig egenskap ved ulike menstruasjonsproblemer – den har lang tradisjonell bruk for å behandle dysmenoré (smerter), amenoré (manglende menstruasjon) og oligomenoré (forsinket menstruasjon).

Likeledes brukes myrra etnobotanisk under fødsler, spesielt vanskelig og smertefulle fødsler (dystocia (trang fødselskanal) og for å stimulere utskillelsen av morkaken).

Ved bakteriell vaginose, utflod, soppinfeksjoner og lignende kan man bruke myrraoljen sammen med en natursvamp (1,5 % i vegetabilsk olje, maks to timer), gjerne i kombinasjon med tetre, palmarosa niaouli eller søt timian. Hormonelt aktive oljer som geranium, muskatsalvie og palmarosa brukes også aromaterapeutisk for å støtte østrogennivåene samt en sunn vaginal mikroflora.

Psyke og sjel

Myrra virker sentrerende, stabiliserende og beroligende, aspekter som gjenspeiler dens status som en hellig og spirituell røkelse.

Myrraolje er en tykk væske, så den bør varmes før bruk. Hold flasken i hånden noen minutter, eller tilsvarende i et glass med varmt vann (i pose). Da blir den lettere å håndtere.

Referanser og kilder

  • [1] Lipidperoksidasjon er kjeden av reaksjoner av oksidativ nedbrytning av lipider. Det er prosessen der frie radikaler "stjeler" elektroner fra lipidene i cellemembranene, noe som resulterer i celleskader. https://en.wikipedia.org/wiki/Lipid_peroxidation
  • [2] Mukostatisk viser til «motvirker overproduksjon av slim og spytt»
  • [3] Gastroenteritis er en betennelsestilstand (-«itis») i mage (-«gastro») og tarm (-«entero»)-kanalen som fører til en kombinasjon av diaré, oppkast, bukhulesmerter og kramper. Globalt er de fleste gastroenteritter blant barn forårsaket av rotavirus. I voksne dreier det særlig om norovirus og campylobacter. Mere sjeldne årsaker er andre bakterier (og deres toksiner). Smitte skjer ofte som følge av inntak av dårlig tilberedt mat eller kontaminert vann eller via tett kontakt med infiserte individer.
  • Jennifer Peace Rhind (2020): Essential Oils (Fully Revised and Updated 3rd Edition) : A Comprehensive Handbook for Aromatic Therapy.
  • Kurt Schnaubelt (2011): Healing Intelligence of Essential Oils: The Science of Advanced Aromatherapy.
  • Julia Lawless (2014): Encyclopedia of Essential Oils: The Complete Guide to the Use of Aromatic Oils in Aromatherapy, Herbalism, Health and Well-Being.
  • Peter Holmes (2016): Aromatica Volume 1: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics. Principles and Profiles.
  • Peter Holmes (2019): Aromatica Volume 2: A Clinical Guide to Essential Oil Therapeutics. Applications and Profiles.
  • Salvatore Battaglia (2018): The Complete Guide to Aromatherapy Third Edition Vol 1 - Foundations & Materia Medica.
  • Robert Tisserand (1978): The Art of Aromatherapy: The Healing and Beautifying Properties of the Essential Oils of Flowers and Herbs.
  • Dominique Baudoux (2019): Contemporary French Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils.

        Aromaterapeutisk bruk

        • Hudpleie: Fotsopp, sprukken og tørr hud, eksem, aldrende hud, ringorm, sår, rynker
        • Sirkulasjon, muskler og ledd: Gikt og revmatisme
        • Åndedrettssystemet: Astma, bronkitt, katarr, hoste, tannkjøttinfeksjoner, munnsår, sår hals, stemmetap.
        • Fordøyelsessystemet: Diaré, dyspepsi (sure oppstøt), flatulens, hemoroider, nedsatt matlyst
        • Urogenitalsystemet: Amenoré, vaginal utflod, pruritus (kløe), soppinfeksjon
        • Immunsystemet: Luftveisinfeksjoner

        Aromaterapeutiske tips

        Oljebrenner/diffuser

        Eterisk olje av myrra er anvendelig for alle typer luftveisinfeksjoner, samt at dens beroligende og avstressende aroma brukes til meditasjon og mental ro.

        Bad/massasje

        • Myrra er fin i massasjeoljer mot mange plager, både skadet, tørr og sprukken hud, mage/tarmproblemer, luftveisinfeksjoner: masser over det berørte området (alltid med klokken).
        • Bruk på samme måte for å fremme sen menstruasjon eller lindre smertefull menstruasjon.
        • Myrra skal ikke brukes under svangerskap, men brukes aromaterapeutisk for å lindre smertefulle fødsler.
        • Myrra er effektiv mot soppinfeksjoner og utflod i underlivet, særlig i kombinasjon med tetre.
        • Også bra å bruke i bad eller fotbad mot fotsopp og andre soppinfeksjoner.
        • Som munnvask: Hell en dråpe eller to av myrra i et glass med tålelig varmt vann, rør godt, og gurgle/skylle. Myrra er effektiv i «oil pulling».

        Hudpleie

        Myrra er en av de beste oljene for hudpleie, særlig anvendt i sår som ikke vil gro skikkelig, «våt» eksem, uren hud, blødende hemoroider og fotsopp.

        Dens sopphemmende og sårlegende kvaliteter gjør at den med hell kan anvendes på sprukken og tørr hud, samt psoriasis.

        Myrraens astringerende egenskaper gjør at den også brukes i rynkekrem.

              Tradisjonell anvendelse

              Myrra er en av egypterne som en viktig ingrediens i deres balsameringsvæske. Myrra er siden oldtiden brukt som parfyme, røkelse, insektmiddel og som en av de mest effektive midlene mot problemer tilknyttet tannkjøttet og tennene.

              Hildegard av Bingen foreskrev en blanding av myrra og aloe mot nettopp munnsår og tannkjøttinfeksjoner.

              Myrraens sterke antioksiderende egenskaper forklarer behandlingen for tørr, sprukken og aldrende hud. 

              Visste du at?

              Myrra kommer visstnok fra det arabiske ordet for bitter, murr.

              Myrra er den mest omtalte oljen i Bibelen (156 ganger), og var en av oljene gitt til Jesus som nyfødt. Virak (frankincense) var den andre.

              Myrra er høyt skattet som sårsalve, det sies at ingen greske soldater gikk i kamp uten medbrakt myrrapasta.

              Myrra er en av de viktigste ingrediensene i egypternes balsameringsprosess.

              Myrra har vært så høyt verdsatt at den til tider var verdt sin vekt i gull. 

                    Frakt

                    OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 

                    Leveringstid fra du bestiller

                    Varer som bestilles innen kl. 12 mandag-fredag, sendes med Bring innen kl. 16 samme dag. Avvik kan forekomme.  

                    Fraktpris

                    Fraktprisen beregnes automatisk ved utsjekking (i kassen) av Bring. Handler du for over 1000 kr, spanderer vi frakten.

                    Gratis frakt

                    Vi tilbyr gratis frakt for alle bestillinger over 1000 kr. Når gratis frakt aktiveres, forbeholder vi oss retten til å velge fraktalternativ. 

                    Hentemelding

                    Hvis det ikke er plass til pakken din i postkassen (selv om du bestiller «pakke i postkassen»), vil du få en hentemelding for å hente pakken i butikk.

                    Retur

                    OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 
                    Hvis du ønsker å returnere en eller flere varer til oss, må du betale fraktkostnadene selv. Du kan fritt returnere produktet eller produktene til oss innen 14 dager etter at du mottok varene, så refunderer vi deg snarest og innen 14 dager det tilsvarende beløpet. 

                    For å melde om en retur, ta kontakt med oss på chat, eller bruk kontaktskjemaet som du finner i menyen. Vi ønsker å forbedre oss, og setter derfor pris på om du oppgir årsaken til at du ønsker å returnere varene.

                    Vi bruker for øvrig Forbrukertilsynets «Standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett». Du kan lese alle detaljene ved å klikke her