Lavandin abrialis eterisk olje (økologisk)

Skriv en omtale
| Still et spørsmål
89 kr
Size:
Antall:


    Lavandin abrialis

    Lavandula x intermedia Abrialii

    Aroma: Typisk lavendelaroma med tydelig toppnote av kamfer
    Aromanote: Middels (mot topp)
    Egenskaper: Antibakteriell, antiseptisk, kløedempende, betennelsesdempende, smertedempende, infeksjonsdempende, soppdrepende, slimløsende
    Plantedel: Bær
    Farge/konsistens: Klar
    Viktigste virkestoffer: Linalool, linalylacetat, kamfer, 1,8 cineole
    Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
    Engelsk navn: Lavandin, bastard lavender, Dutch lavender
    Land: Spania
    Ekstraksjonsmetode: Dampdestillert
    Passer best sammen med: Rosmarin, mynteoljer, blomsteroljer, barnåloljer

    Advarsel: Unngås under svangerskap og amming. Kan virke hudirriterende for svært sensitiv hud. Brukes ikke på barn under 3 år. Bruken frarådes på barn under 5 år. Kan virke hudirriterende i store mengder.

    Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: Linalool: 32 %, 1,8 cineole: 10 %, limonene: 0,9 %

    Inneholder:

    • Linalool: 32 %
    • Linalylacetat: 27 %
    • Kamfer: 10 %
    • 1,8-cineole: 10 %
    • Borneol: 2 %
    • Limonene. 0,9 %

    Aromaterapeutisk bruk

    Aromaterapeutisk brukes lavandin abrialis som:

    • Antiviralt og slimløsende middel for å behandle astma, bronkitt, luftveisinfeksjoner
    • Sopphemmende middel mot fotsopp og Candida albicans
    • Sirkulasjonsfremmende middel, og for å lindre muskel-, ledd- og nervesmerter

    Lavandin abrialis regnes som en forholdsvis trygg olje, men med sitt innhold av 10 % kamfer bør den brukes med forsiktighet under svangerskap og amming, bør ikke anvendes på barn under 3 år. Da er heller angustifolia og dentata tryggere alternativer. 

    To sjeldnere lavandin-oljer

    Den nesten enerådende lavandin-varianten på markedet, og som Aromateket ikke tilbyr, er lavandin grosso, og er som de fleste andre lavandinoljene på markedet en krysning mellom angustifolia[1], (bl.a.) og spiklavendel (Lavandula latifolia). 

    Vi har gleden av å introdusere to forskjellige økologiske lavandinoljer: abrialis og super. Markedsprisen er atskillig dyrere enn for grosso, men aromaene er mer raffinerte og tiltrekkende, etter vår mening. 

    Aromatiske forskjeller mellom abrialis og super

    Det er en tydelig aromatisk forskjell disse to oljene: abrialis har en skarpere, mer oppkvikkende og dypere aroma, noe som skyldes dobbelt så høye nivåer av kamfer og 1,8 cineol. Super likner, med sin rundere, beroligende og søtere aroma, mer på angustifolia (selv om også den har en tydelig kamfertoppnote).

    Lavandin abrialis inneholder, som spiklavendel, betydelige mengder kamfer og 1,8 cineol, som er virksomme ved luftveisproblemer og smertedempende. Brukes i massasjeoljer for å behandle revmatiske smerter, muskelsmerter og nervesmerter.

    Lavandin abrialis er også en mer energisk olje med en sterkere og mer gjennomtrengende aroma enn angustifolia, noe som gjør den mer velegnet som en «dagolje».

    Referanser

    [1] Også kalt engelsk lavendel, finlavendel, smalbladet lavendel, true lavender, Lavande officinale

    Lavendeloljer

    Lavendel er uten tvil den mest populære eteriske oljen. Bruken av lavendel strekker seg tilbake mange tusen år, og den eteriske oljen har svært varierte bruksområder. Lavendelolje er smertestillende, sårlegende, antibakteriell, beroligende, magestyrkende og antidepressiv, for å nevne noen. En av få oljer man kan bruke ublandet på huden. Eterisk olje av lavendel brukes for øvrig til nær sagt alle typer hudproblemer: eksem, psoriasis, brannskader, dermatitt, akne og sår. 

    Aromaterapeutisk bruk

    Merk at lavendel 40/42 ikke brukes aromaterapeutisk.

    • Hudpleie: Akne, allergier, fotsopp, blemmer, brannsår, flass, dermatitt, øreverk, eksem, inflammasjoner, insektbitt, lus, psoriasis, ringorm, skabb, sår, solbrenthet
    • Sirkulasjon, muskler og ledd: Lumbago (hekseskudd), muskelsmerter, revmatisme, gikt, forstuinger
    • Åndedrettssystemet: Astma, bronkitt, katarr, dårlig ånde, halsbetennelse, hoste
    • Fordøyelsessystemet: Magekramper, kolikk, dyspepsi (fordøyelsesbesvær), flatulens, kvalme
    • Urogenitalssystemet: Urinveisinfeksjon, dysmenoré (menstruasjonssmerter), vaginal utflod
    • Immunsystemet: Influensa og generelt styrkende
    • Nervesystemet: Depresjon, hodepine, stress, anspenthet, søvnløshet, sjokk

    Aromaterapeutiske tips

    Oljebrennere/diffusere

    Lavendelolje blir brukt mot allergier, depresjon og emosjonell ubalanse, nervøsitet, svimmelhet, søvnløshet.

    Oljen er også insektavvisende, velegnet for barn og fin å bruke på soverommet, da den gir ro og bedrer nattesøvnen.

    Massasje og bad

    • Muskel og leddsmerter, allergier, fordøyelsesplager, hodepine, søvnløshet, emosjonell ubalanse, stress, sårskader, utmattelse.
    • I varme bad kan eterisk olje av lavendel bl.a. hjelpe mot ømme muskler (avslappende) og luftveisproblemer. Virker da også beroligende, hvilket er viktig ved astma.
    • Ved forkjølelse kan man massere noen få dråper på halsen (ved hoste), eller over øyenbrynene og på siden av nesen ved bihulebetennelse.
    • Ved hodepine kan man prøve å massere noen dråper inn i tinningene, enten alene eller med peppermynte. Hvis dette ikke hjelper, prøv med kaldt omslag over pannen eller nakken.
    • Lavendelolje kan lindre menstruasjonssmerter: masser den på magen/underlivet, eller bruk den i varmt omslag.
    • For barn: brukes mot kolikk, sinne, søvnløshet og mindre infeksjoner. Fin i badevannet, husk små doser!

    Hudpleie

    Nyttig mot brannsår og solbrenthet, virker legende og cellefornyende.

    Oljens betennelseshemmende, antibakterielle og antiseptiske egenskaper gjør at den anvendes mot dermatitt, eksem, psoriasis og akne.

    Særlig effektiv i kombinasjon med bergamott. Kan brukes rent på insektbitt.

    Tradisjonell anvendelse

    Lavendel kommer fra det latinske lavare, som betyr «å vaske». Dette fordi den ble omfattende brukt av romerne i deres bad, både på grunn av dens gode lukt og antiseptiske egenskaper. Før man begynte å bruke såpe, vasket man seg med lavendelvann.

    Planten var høyt verdsatt av romerne, som spredte den over Europa under sitt imperium. Lavendelblomster ble strødd i hjemmet, både for å holde insekter unna og for å rense luften. Den dag i dag anvendes lavendelblomster/eterisk olje i klesskap som møllmiddel.

    Visste du at?

    Lavendel startet den moderne aromaterapien da den franske kjemikeren René Gattefossé i 1910 brant hendene sine stygt under en eksplosjon sitt laboratorium, hvorpå gassgangren raskt utviklet seg (25 % dødelighet). Etter en behandling med lavendelolje var han på bedringens vei neste dag.

    Kleopatra var besatt av lavendel, og hun brukte den visstnok for å forføre Marcus Antonius. Det er velkjent at hun badet i melk, men visste du at hun blandet lavendel i badene sine? De samme gjaldt Ludvig XIV, «Solkongen».

    Dronning Elizabeth I drakk lavendel-te hver kveld for god søvn.

    De velkjente store, rullende åkrene med lavendel fra Provence er med all sannsynlighet lavandin, en krysning mellom angustifolia og latifolia (spiklavendel) som gir 4–5 ganger mer avkastning, og som ofte blandes med angustifolia eller syntetisk linalool og linalylacetat. 

    Angustifolia kvalitetsolje produseres stort sett over 800 moh. i Frankrike, mens lavandin og spiklavendel dyrkes i lavlandet. Lavendel angustifolia «high altitude» eterisk olje vokser og produseres mellom 1200-1500 moh. i det sørlige Frankrike.

    Det finnes mange billige lavendeloljer på markedet, og årsaken til de lave prisene på lavendel angustifolia er at den er en av de mest forfalskede og utblandede oljene på markedet – det selges ca. 20 ganger mer fransk «angustifolia» enn det faktisk produseres i Frankrike. Vi må tilføye at franske leverandører av eteriske oljer regnes som svært seriøse, og at forfalskningen av angustifolia nesten utelukkende skjer utenfor landets grenser.

    Angustifolia betyr «smalbladet», mens spiklavendel har suffixet latifolia, som betyr «bredbladet».

    Frakt

    OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 

    Leveringstid fra du bestiller

    Varer som bestilles innen kl. 12 mandag-fredag, sendes med Bring innen kl. 16 samme dag. Avvik kan forekomme.  

    Fraktpris

    Fraktprisen beregnes automatisk ved utsjekking (i kassen) av Bring. Handler du for over 1000 kr, spanderer vi frakten.

    Gratis frakt

    Vi tilbyr gratis frakt for alle bestillinger over 1000 kr. Når gratis frakt aktiveres, forbeholder vi oss retten til å velge fraktalternativ. 

    Hentemelding

    Hvis det ikke er plass til pakken din i postkassen (selv om du bestiller «pakke i postkassen»), vil du få en hentemelding for å hente pakken i butikk.

    Retur

    OBS! Dersom pakken sendes oss automatisk i retur grunnet feilmerking av mottakerens postkasse (manglende navn på postkassen), eller at kjøper har oppgitt feil adresse, må kunden selv dekke fraktkostnadene for å få ordren sendt på nytt. 
    Hvis du ønsker å returnere en eller flere varer til oss, må du betale fraktkostnadene selv. Du kan fritt returnere produktet eller produktene til oss innen 14 dager etter at du mottok varene, så refunderer vi deg snarest og innen 14 dager det tilsvarende beløpet. 

    For å melde om en retur, ta kontakt med oss på chat, eller bruk kontaktskjemaet som du finner i menyen. Vi ønsker å forbedre oss, og setter derfor pris på om du oppgir årsaken til at du ønsker å returnere varene.

    Vi bruker for øvrig Forbrukertilsynets «Standard salgsbetingelser for forbrukerkjøp av varer over Internett». Du kan lese alle detaljene ved å klikke her

    Nylig sett