Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Hinoki eterisk olje


PRODUKTTYPE: Eterisk olje

99,00 kr

5 ml
10 ml

⏳ Salget avsluttes om {timer}

Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Les mer
PRODUKTINFORMASJON

Chamaecyparis obtusa

Botanisk navn: Chamaecyparis obtusa
Aroma: Treaktig, varm, søt, tørr, krydret undertone
Aromanote: Middels
Egenskaper: Antimikrobiell, betennelseshemmende, stimulerer immunforsvaret, hårvekstfremmende, angstdempende
Plantedel: Tre
Farge: Gyllen/brun
Konsistens: Middels/tykk
Viktigste virkestoffer: α-cadinol, T-Muurolol, γ-Cadinene, δ-Cadinene, T-Cadinol
Famile: Sypressfamilien (Cupressaceae)
Engelsk navn: Hinoki
Land: Japan
Ekstrasjonsmetode: Dampdestillert       

Hinoki (檜木)

Hinokiolje blir brukt innen aromaterapien for sine positive virkninger på humør og psyke (spesielt for sin angstdempende og beroligende effekt), for sine smerte- og betennelsesdempende egenskaper på vonde ledd og muskler, og for å lindre luftveisproblemer i bad eller diffuser.

Les mer

Hinokiolje

Forholdsvis få forfattere har detaljerte beskrivelser av eterisk olje av hinoki, med unntak av Jennifer Peace Rhind. Teksten er i stor grad basert på hennes beskrivelser i «Essential Oils: A Comprehensive Handbook for Aromatic Therapy.»

Mye tyder på at eterisk olje av hinoki også er en av de mest velegnede mot atopisk eksem. Hinokiolje er også antibakteriell og sopphemmende, så den er utmerket i behandling av kutt og sår, og som et rensende middel mot fet hud og akne. Hinoki skal være spesielt virksom mot hudmidd, som ved ukontrollert vekst kan forårsake allergiske reaksjoner og utslett.

Hinoki har gode beroligende og stressdempede egenskaper, passer godt sammen med bergamott, geranium, appelsin, mandarin, merian, sandeltre, lavendel, sedertre og vetiver.

Hovedsakelig er det den eteriske oljen fra barnålene som selges kommersielt, men vi har valgt å formidle oljen fra treverket, ettersom det inneholder virkestoffet hinokitol, som har kraftig terapeutisk virkning.

Litt historie

Hinoki – fra den japanske frasen hi no ki, betyr «ildtre» eller «solens tre», og er beskrevet i en av Japans eldste bøker, Nihon Shiki, som «et godt tre for å bygge palasser», og var mye brukt til å bygge slott, keiserlige hager, offentlige bygninger, helligdommer og templer. Inngangen til et palass laget av hinoki er referert til som «inngang til solen» i Japans eldste diktsamling fra 759 e.Kr. Forresten kan henvisningen til solen og ild ha en sammenheng med at den ble brukt til å lage ild ved hjelp av friksjon, en tradisjon som vi fremdeles finner i noen av Japans shintotempler.

Hinokitreverket har en imponerende holdbarhet, det sies at treverket blir gradvis sterkere 200 år etter felling, og først etter 1000 år svekkes det. De eldste trebygningene i verden - Horyuji og Yakushiji-pagodaene – står fremdeles etter 1300 år.[1] Den sentrale posisjonen til hinoki minner om rollen til libanesisk sedertre rundt Middelhavet i Oldtiden, og har flere liknende egenskaper.

Hinoki er et av de «fem hellige trærne fra Japans Kiso-skog», og har en stor kulturell betydning innen japansk arkitektur. De berømte japanske badekarene i tre som er kjent for sin beroligende og meditative effekt skyldes at de ble bygget av hinokitre, som er ekstremt motstandsdyktig mot fuktighet og vann. Den hører til sypressfamilien, og omtales også som japansk sypresstre.

Den japanske kjemikeren Tetsuo Nozoe som i 1936 isolerte en ukjent substans fra hinokiolje. 2. verdenskrig forhindret kunnskap om denne oppdagelsen, men i 1950 ble denne substansen – hinokitol – presentert for det vitenskapelige miljøet. Dr. Nozoe ble av den grunn nominert til Nobelprisen i kjemi, og motto mange priser fra akademier verden rundt. En artikkel om hans oppdagelse av hinokitol var standard pensum i japanske skolebøker (hinokitol blir også kalt beta-Thujaplicin). Oppdagelsen bekreftet hinokiens tradisjonelle bruk som antiseptisk og antibakterielt middel, og startet en ny æra innen japansk kosmetikk: eterisk olje av hinoki finnes i utrolig mange japanske hudpleieprodukter.

Den viktige rollen Hinoki har i Japans kultur – gyllent, mykt, sterkt og duftende treverk, med spirituell og rituell betydning – har ført til at treet har blitt utrydningstruet. Den eneste hinokiskogen av betydning gjenstår i Kisoskogen i Naganoregionen. Hinokitrærne blir nå aktivt bevart av japanske myndigheter, hvor de eldste trærne beskyttes.[2]

Hinoki har en sentral plass i shinrin-yoku – «skogsbading»[3], som har blitt sammenliknet med naturlig aromaterapi. Shinrin yoku er kjent som stimulering av sansene[4]:

  • De olfaktoriske elementene (duft fra omgivelsene)
  • De auditive elementene (lyden fra rennende vann eller raslingen fra løv)
  • De taktile følelsene (føle overflaten på trær og blader)
  • Den visuelle opplevelsen som støtter alle positive psykologiske reaksjoner.

Bruk av hinokiolje

Barnålene fra hinokitreet har tradisjonelt blitt brukt som antiseptisk middel og i hudpleie for å motvirke infeksjoner og generelle hudproblemer.

Det utvinnes tre typer eterisk olje fra hinoki – fra røttene, treverket og barnålene. Olje fra treverket og barnålene er kommersielt tilgjengelige. Barnåloljen, som har vært studert mest, har en frisk og typisk barnål-aroma, mens treoljen er varm, tørr med en urteaktig og medisinal note.

Hinokiens terapeutiske virkninger omfatter alle effektene som forbindes med bartrærsmertedempende, betennelsesdempende, antimikrobiell, insektdrepende, med positive kognitive virkninger og angstdempende

Betennelsesdempende og allergihemmende

Hinoki eterisk olje har vist smertedempende og betennelsesdempende egenskaper in vitro og in vivo, som kan skyldes at den virker hemmende på med inflammatoriske mediatorer,[5] og med det demper perifere smerter forbundet med betennelser. Hinoki har også vist å dempe betennelsesfremmende cytokiner in vitro, spesifikt å motvirke indusert artritt hos rotter, hvor den viste seg svært effektiv.[6]

I en in vivo-modell viste hinoki igjen betennelsesdempende egenskaper, samt allergidempende effekter på astma, hvor den reduserte sensitivitet i luftveiene.[7] I en annen undersøkelse fant man at seskviterpenet elemol[8] utvunnet fra hinoki hadde terapeutisk potensiale i behandlingen av atopisk dermatitt (eksem), ved at den undertrykker produksjonen av inflammatoriske mediatorer som histamin (som utløser allergiske reaksjoner).[9]

Stimulerer produksjonen av NK-celler

En interessant observasjon[10] fra 2005 om påvirkningen av shinrin yoku på immunforsvaret er verdt å ta med seg.[11] En gruppe menn og kvinner deltok i en serie studier som tok sikte på å undersøke effekten av disse turene på immunforsvaret. Deltakerne gjennomgikk en tur på 3 dager/2 netter i skogen, og blod- og urinprøver ble tatt på dag 2 og 3, deretter på dag 7 og 30 etter turen. NK-aktivitet, antall NK-celler, granulysin,[12] perforin-, og granzymer A/B-lymfocytterceller i blodet (en form for krefthemmende proteiner i lymfocyttene),[13] og nivået av adrenalin i urinen ble målt. De samme parameterne ble også malt før eksperimentet. Resultatene viste at NK-aktivitet og antall, granulysin, perforin-, og granzymer A/B-lymfocytterceller var signifikant høyere, mens nivået at adrenalin i urinen var betydelig lavere. Den økte NK-aktiviteten varte i mer enn 30 dager etter turen.

Som en konsekvens av disse resultatene ble et nytt eksperiment foretatt, denne gangen med 12 menn for å måle virkningen av hinoki eterisk olje. Deltakerne overnattet på hotell i 3 dager mens hinoki barnål- og treolje ble spredt via en luftfukter. Sammenliknet med baselinjen, viste resultatene signifikant økning i NK-aktivitet, og andelen T-celler, adrenalin og noradrenalin ble signifikant senket. Det ble spekulert i at hinokioljen direkte senket nivåene at stresshormoner, og at dette kunne delvis forklare den økte NK-aktiviteten og dermed det styrkede immunforsvaret.

Kilder og referanser

[1] https://www.eto-web.com/en/hinoki/

[2] Peace Rhind, Jennifer (2019): Essential Oils (Fully Revised and Updated 3rd Edition) : A Comprehensive Handbook for Aromatic Therapy.

[3] Den japanske praksisen shinrin-yoku innebærer turer og opphold i skogen er en anerkjent metode for å fremme helse og avslapning. En undersøkelse fra 2007 evaluerte de psykologiske virkningene av shinrin-yoku hos 500 deltakere, hvor de fant at akutte negative følelser – som fiendtlighet, depresjon og angst – ble motvirket og at skogen fremmet positive følelser, med direkte virkninger på immunforsvaret. Morita, E. et.al (2007): Psychological effects of forest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction

[4] Battaglia, S.: Hinolki Wood

[5] Park, Y. et.al (2016): Anti-inflammatory effects of essential oils extracted from Chamaecyparis obtusa on murine models of inflammation and RAW 264.7 cells

[6] Suh, R.S. et.al (2016): The effects of Chamaecyparis obtusa essential oil on pain-related behavior and expression of pro-inflammatory cytokines in carrageenan-induced arthritis in rats

[7] Sueng, Y. et.al (2015): Anti-asthmatic activities of Cypress oil in a mouse model of allergic asthma

[8] Andre eteriske oljer som er rike på elemol er bl.a. amyris (Amyris balsamifera) og elemi (Canarium luzonicum).

[9] Yang, H. et.al (2015): Elemol from Chamaecyparis obtusa ameliorates 2,4-dinitrochlorobenzene-induced atopic dermatitis

[10] «NK-celler er en celletype i immunsystemet som dreper spesielle svulstceller uten forutgående immunisering. NK-cellene er derfor en del av det naturlige immunforsvaret. De kan være viktige for å kontrollere cellevekst og i forsvar mot utvikling av svulster. NK-celler regulerer immunsvar gjennom frigjøring av cytokiner og kan drepe ulike målceller, for eksempel celler som er infisert av virus, og kreftceller.» https://sml.snl.no/NK-celler

[11] Li, Q. (2009): Effect of forest bathing trips on human immune function

[12] Granulysin er et protein uttrykt i de fleste pattedyr som fungerer som et antimikrobielt peptid som frigjøres av drapende lymfocytter i cytotoksiske granuler. https://en.wikipedia.org/wiki/GNLY

[13] Viktig del av immunforsvaret som bl.a. forårsaker apoptose (celledød) i f.eks. kreftceller.

Hinoki eterisk olje

Hinoki eterisk olje

99,00 kr
5 ml
10 ml