Hot
Ny
- 11 %
Forhåndsbestill
Utsolgt

Cocamidopropyl betaine (CAPB)


PRODUKTTYPE: Surfaktanter

99,00 kr88,99 kr

Du sparer: 10,01 kr (11 %)

125 ml
250 ml

⏳ Salget avsluttes om {timer}

Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Les mer
PRODUKTINFORMASJON

Cocamidopropyl betaine (Coco Betaine)

INCI: Cocamidopropyl Betaine
Klasse: Amfoterisk surfaktant
Bruksrate: 540 %
Form: Flytende
Lukt: Mild såpelukt
Utseende: Klar/gyllen
Løselighet: Vann
Polaritet: Amforetisk
Oppretthold Ph i endelig produkt: 3,0–7,0
pH: 5,06,0
Holdbarhet B001: 07/2024 (ved mørk og kjølig oppbevaring)
Tilsettes: I vannfasen (blandes helst sammen med anioniske surfaktanter først)
 

Egenskaper

  • Forbedrer viskositeten i produkter (gjør dem mer «flytende»)
  • Reduserer overflatespenningen i vann, og øker skumdannelsen i såpe-og sjampoproduker
  • Binder til seg skitt og smuss, og gir dermed økt rengjøringseffekt
  • Mild og mindre irriterende enn andre surfaktanter som Sodium Lauryl Sulfate (SLS), kan brukes i produkter for barn
  • Stabil ved både lav og høy pH

Bruksområder

  • Hudpleie
  • Hårprodukter
  • Bad- og dusjprodukter
  • Barbersåpe
  • Ansiktsrens
  • Flytende såper
  • Sminkefjerner
  • Vaskemidler (kombinert med anioniske surfaktanter)
Les mer

Cocamidopropyl Betaine

Cocamidopropyl Betaine – forkortes CAPB – er hovedsakelig utvunnet fra kokosolje, og er en av de vanligste surfaktantene innen hud- og hårpleie. CAPB brukes i hovedsak som co-surfaktant, og er kompatibel med anioniske, kationiske og ikke-ioniske surfaktanter.

Ved å legge CAPB til andre surfaktanter, vil den gi bedre «skumytelse», redusere irritasjon fra anioniske surfaktanter og øke renseeffekten fra ikke-ioniske surfaktanter.

Vi tilbyr CAPB først og fremst for å blandes med Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), dette fordi Coco Betaine er en anionisk surfaktant som gjør SCI mye lettere å jobbe med.

Generelt anbefales det å blande 1 del SCI med 3 deler Coco Betaine. Imidlertid er pulverformen mye lettere å jobbe med enn flakformen, som er standard:

  • Vi har blandet i et 1:1-forhold, og blandingen fikk raskt en pastakonsistens, uten stavmikser og med en enkel visp. Deretter lot pastaen seg blande enkelt i 1:10 med vann.
  • Varm blandingen sakte opp (helst i en «double boiler» / bain-marie), og rør om til det får en  pastakonsistens.
  • Bland deretter ut i vannfasen. Ikke bruk stavmikser, det kan fort skumme over. 
  • Det kan tenkes at ved bruk at betydelig høyere andel «pasta» (over 20 %) i vannfasen, så bør man kanskje bruke 1 del SCI med 2 deler Coco Betaine, slik at den løser seg godt opp i vannfasen.

Coco Betaine gir mye skum, og har god såkalt «flash foam»-evne, dvs. at den også raskt skaper bobler og skum i produkter – selv om skummet er tynt, og taper seg raskt. Derfor er den ideell i kombinasjon med SCI, som gir et tykt, kremete skum.

CAPB er laget i hovedsak fra fettsyrene i kokosolje, samt propylenglykol. CAPB er en av de mest fuktighetsgivende surfaktantene, og er svært effektiv for å rense bort skitt og smuss, og passer bra for uren hud, samt i produkter som tjener som sminkefjernere.

Selv om CAPB ikke er et 100 % naturlig produkt, foretrekkes CAPB av mange fremfor Sodium Lauryl Sulfate (SLS), som kan virke uttørrende og hudirriterende.

Om surfaktanter

  • Surfaktanter er midler som minsker overflatespenningen mellom to væsker, da som regel mellom vann og olje.
  • Vidt bruksområde – vi finner dem i vaskemidler, fuktemidler, emulgatorer, skummende midler og dispergeringsmidler.

Innen hud- og hårpleie er de viktigste egenskapene til surfaktanter at de lager bobler og skum, minsker overflatespenningen mellom olje og vann, de solubiliserer («gjøre noe løselig i en væske»), de emulgerer (blander vann og olje lettere) og de virker rengjørende.

Ordet «surfaktant» er avledet av det engelske surfactant – en sammentrekning av ordene SURFace ACTive AgeNT.

Hvordan virker surfaktanter?

På samme måte som vann renser bort enkelte typer skitt, er andre skittpartikler bundet til olje, og lar seg ikke løse opp i vann. Sånn sett likner surfaktanter på såpe, hvor molekylene består av en hydrofil («vannelskende») ende og en lipofil («fettelskende») ende. Fettet trekker ut skitt og smuss, vannet skyller det bort.

Man deler surfaktanter i to kategorier:

  • Anioniske surfaktanter – fordi den hydrofile enden er negativt ladet.
    • Anioniske surfaktanter dannes når fettsyrer reagerer med kjemikalier som natrium- og kaliumhydroksid eller svovelsyre.
    • Såpe lages med hydroksider, mens for eksempel Tyrkisk rødolje og kommersielle surfaktanter som Sodium Lauryl Sulphate (SLS) er typiske eksempler på bruken av svovelsyre.
    • Anioniske surfaktanter har den høyeste skumfaktoren og rengjørende egenskaper, så de danner som oftest grunnlaget i skum- og rensende midler – kalles primære surfaktanter. Sodium Cocoyl Isethionate faller inn under denne kategorien.
  • Amfoteriske surfaktanter – fordi de kan både ha en positiv og negativ ladning, avhengig av sluttproduktet er alkalisk (pH +7) eller surt (pH –7).
    • Ved lavere pH har amfoteriske surfaktanter kationiske egenskaper (kondisjonerende, typisk balsam), og ved høyere pH er de anioniske, altså mer rensende og skumgivende.
    • Amfoteriske surfaktanter virker også stabiliserende på skum, og virker fortykkende på produktet. Cocamidoropyl Betaine hører til i denne kategorien, og anses som en av de mildeste surfaktantene.
    • Amfoteriske surfaktanter omtales ofte som sekundære surfakanter, og kombineres med anioniske surfaktanter for å skape et mildere produkt. Ikke minst er det mye lettere å bruke anioniske surfaktanter når de blandes med amfoteriske.
Cocamidopropyl betaine (CAPB)

Cocamidopropyl betaine (CAPB)

99,00 kr88,99 kr
125 ml
250 ml