Hot
Ny
Forhåndsbestill
Utsolgt

Allantoin


PRODUKTTYPE: Mykgjørende

59,00 kr

30 g
100 g
Kjøp for 1.500,00 kr og få gratis frakt
PRODUKTINFORMASJON
Mer info
PRODUKTINFORMASJON

Allantoin

INCI: Allantoin
Synonymer: 5-ureidohydantoin, glyoxyldiureide, cordianine
Form: Hvitt krystallisk pulver
Lukt: Luktfri
Type ingrediens: Eksfoliering og fuktighetsgivende
Virkning: Fuktighetsgivende, eksfolierende, motvirker kløe, leger skadet hud
Løselighet: Løselig i vann, ikke olje
Tilsettes: Under nedkjølingsfasen
Anbefalte nivåer: 0,2–2,0 % av vannmengden
Oppbevares: Mørkt og kjølig
CAS number: 97-59-6
EC number: 202-592-8
Holdbarhet batch 001: Best før 05/2023
Mer info

Allantoin, benvälla, healing herb

Helt siden oldtiden har valurt (Symphytum officinale L.) vært et at de fremste midlene for å behandle sår, slagskader og benbrudd – noe som reflekteres i de folkelige navnene ulike språk gir uttrykk for, bl.a. knitbone og healing herb på engelsk, beinwell og beinwurz på tysk, benvälla på svensk.

Årsaken til valurtens rehabiliterende egenskaper på hud og bindevev, ligger i det vevdannende stoffet allantoin,[1] et stoff som nå til dags i all hovedsak produseres fra urinsyre eller urea. Ren allantoin brukes innen terapeutisk hudpleie på mange måter som preparater av valurt – muskelstrekk og leddbåndskader, brudd, hevelser og osteoartritt. Allantoin har også keratolytiske egenskaper, dvs. den mykgjør, oppløser og avskaller (eksfolierer) hudens øverste lag, hornlaget, som i stor grad består av keratin[2]. Det gjør allantoin til et av de beste tilsetningsstoffene i produkter som tar sikte på å lindre tørr, irritert og betent hud, som f.eks. atopisk eksem og psoriasis,[3] samt fjerne vorter og behandle sterk akne. Allantoin er også et godt virkemiddel i produkter mot bleieutslett.

En av de fremste fordelene med allantoin i forhold til mange andre eksfolierende midler er at den ikke er hudirriterende. 

Allantoin vil også bidra til raskere legning av sår,[4] arr[5] og hudskader etter strålebehandling.
For terapeutisk bruk anbefales opptil 2 % allantoin, men til kosmetisk bruk vil vanlige nivåer ligge rundt 0,5 %.  

Kosmetiske egenskaper

Til kosmetisk bruk er de viktigste egenskapene:

  • Fuktighetsgivende – allantoin virker glattgjørende som bevarer hudens fuktighet og motvirker tørr og irritert hud. Allantoin kan øke hudcellenes innhold av vann og gi huden en fyldigere og mer ungdommelig fremtoning.
  • Virker legende for huden – virker lindrende på skadet hud og fremmer sårleging. Allantoin brukes ofte for å behandle irritert hud og utslett.
  • Eksfolierenede – de keratolytiske egenskapene gjør den til et utmerket eksfolierende middel for å fjerne døde hudceller, noe som gir mykere og glattere hud.
  • Virker foryngende på huden – allantoin er et vanlig middel i såkalte «anti-aging» produkter, ettersom den fremmer hudens kollagenproduksjon. Dermis – hudens midtre lag, også kalt «lærhuden», består av 70 % kollagen, som sørger for hudens elastisitet og styrke.

I tillegg til terapeutiske hudpleieprodukter og kosmetikk brukes allantoin i deodoranter, sjampoo, boblebad og after-sun produkter.

Bruk i kosmetikk

Hvordan bruke allantoin i kosmetikk?

Allantoin er vannløselig, og må blandes inn i vannfasen. De fleste anbefaler å blande den inn under nedkjølingsfasen, helst under 50°C. Rør godt til den er helt oppløst. Ta også i betraktning hvor stor del av produktet som består av vann – maksgrensen på 2,0 % viser andel i forhold til vann, ikke andelen av produktet totalt sett.

Kilder og referanser

[1] Allantoin – i organisk form – finnes også i andre planter som kamille, sukkerbeter, tobakkfrø og hveteskudd. Valurt er den mest anvendte planten til sine formål, selv om innholdet av allantoin varierer fra 0,5–5 % (finnes i både blader og røtter). Allantoin eksisterer også i andre planter, dyr og bakterier, hvor det formes som et resultat fra oksidasjonen av urinsyre.

[2] Store norske leksikon

[3] Rashidi, I. et.al. (2016): Evaluation of the use of allantoin for reducing inflammation in the skin of patients with psoriasis

[4] Meza Valle, K.et.al. (2020):  Natural Film Based on Pectin and Allantoin for Wound Healing: Obtaining, Characterization, and Rat Model. 

[5] Prager W. & Gauglitz, G. (2018):  Effectiveness and Safety of an Overnight Patch Containing Allium cepa Extract and Allantoin for Post-Dermatologic Surgery Scars. 

Allantoin

Allantoin

59,00 kr
30 g
100 g