VIS SIDEFELT
Sitrusoljer og fototoksisitet - Aromateket

Enkelte sitrusoljer er merket som «fototoksiske», og her skal vi gi en forklaring på hva som menes med dette, og hvilke oljer det gjelder.

Enkelte eteriske oljer – spesielt kaldtpressede – inneholder ikke-volatile molekyler[1] som kalles furanokumariner.  Noen av disse er fototoksiske: Psoralen, methoxsalen, bergapten (som finnes mest i bergamott, og er et derivat av psoralen) og oxypeucedanin (lime, bitter appelsin, sitron).

Når huden utsettes for UV-stråler eller sterk sol, kan disse furanokumarinene utløse hudskader som likner solbrenthet. Dette skyldes at furanokumarinene binder seg til DNA i huden og reagerer med å skade vevet under UV-stråling. De har også en «blekende» effekt, slik at hud som er utsatt for fototoksiske olje kan etterlate seg lyse flekker flere uker i ettertid.

Dette høres selvsagt dramatisk ut, men det er store forskjeller mellom oljene. Det er også verdt å nevne at disse furanokumarinene brukes terapeutisk for å behandle hudsykdommer som psoriasis, eksem, vitiligo, m.m. Det er også interessant at for eksempel bergapten brukes for å øke motstandsevnen mot solbrenthet.[2][3] Vår bergamott er til orientering bergaptenfri.

Men dette er altså kontrollert behandling, og man skal behandle fototoksiske oljer med respekt, spesielt for de som har sensitiv hud og hud som er kritthvit etter en lang vinter. Forsiktigheten gjelder ekstra ved bruk av solseng, da UV-strålene i disse er svært kraftige.

Hvilke oljer er fototoksiske?

La oss først ta sitrusoljene oljene som ikke er fototoksiske:

Disse sitrusoljene er fototoksiske:

Enkelte steder vil du se at sitrongress er listet opp som fototoksisk, men dette stemmer ikke: monoterpenet limonene er ikke fototoksisk, og man finner det i mange planter.

Som nevnt er det store forskjeller i fototoksisiteten for de ulike oljene.

... og i hvilken grad?

Dette er det maksimale blandingsforhold for de ulike oljene før de regnes som fototoksiske under UV-stråling:

  • Bergamott: 0,4 %
  • Lime: 0,7 %
  • Bitter appelsin. 1,2 %
  • Sitron: 1,5 %
  • Grapefrukt: 4 %

Det anbefales at hud som er behandlet med fototoksiske oljer ikke utsettes for UV-stråling de neste 12-18 timene[4].

Aromateket vil ta sikte på å tilby begge varianter av fototoksiske oljer. Dette fordi furanokumariner er en viktig terapeutisk del av oljene, og dessuten gir det ikke mening å bruke FCF-oljer (FCF - FuranoCoumarineFree) i aromadiffusere, bad/dusj, såper eller i (små) mengder til kremer, lotion og lignende. Man må ikke blir forledet til at FCF-oljer på noen måte er «bedre».

Samtidig kan man ha et trygt alternativ i FCT-oljer dersom de kombineres med mye sol eller solarium.

Referanser

[1] Ikke-volatile molekyler vil si at de ikke fordamper. Av den grunn finner vi disse molekylene i kaldpressede eteriske oljer, men ikke i dampdestillerte oljer.

[2] Bergapten, Wikipedia

[3] Methoxsalen, Wikipedia

[4] Per Robert Tisserand and Rodney Young (2013): Essential Oil Safety : A Guide for Health Care Professionals.