VIS SIDEFELT
Eteriske oljer til massasje, bad og sår - Aromateket

Den vanligste måten å bruke eteriske oljer på er ved påføring på huden. Metoden består ganske enkelt i at man påfører den eteriske oljen på det området hvor vi ønsker at det skal ha en effekt, som for eksempel over et organ eller på generelt vonde/ømme muskler.

Les om hvordan bruke eteriske oljer generelt her.

Eteriske oljer brukes sjelden ublandet, og de blandes enklest med ekte oljer, men man kan også bruke alkohol, eddik (helst eplesidereddik), trollhassel, kremer, salver, lotion og i enkelte tilfeller vann. Disse utgjør det vi kaller en base.

Eteriske oljer er ikke en «vidundermedisin» som virker for alt, men kan være særlig nyttig for åndedrettssystemet, fordøyelsessystemet, sirkulasjonssystemet, musklene og huden. Til slutt har eteriske oljer særdeles stor påvirkning på det olfaktoriske systemet, dvs. luktesansen, og er direkte knyttet til sterke fysiologiske og psykiske reaksjoner: Lukt stimulerer luktceller bakerst i nesen som fører til endringer i hjernen som styrer kvalme, søvn og humør.

Utblanding i baseolje

Som tommelfingerregel blandes 10-20 dråper eterisk olje totalt pr. 30 ml (2 spiseskjeer) baseolje. Halver mengden eteriske oljer for barn under 7 år. Frem til du er kjent med virkningen av de eteriske oljene du påfører, så anbefales det at man begynner med små mengder først. Du kan alltid legge til mer senere dersom du ikke opplever eventuelle negative virkninger som allergi, kvalme eller lignende.

Husk at styrken og effekten på eteriske oljer varierer stort: les derfor beskrivelsene på produktets nettside på før du bruker dem.

Slik bruker du eteriske oljer til massasje

Du påfører oljeblandingen ved å massere i sirkulære bevegelser med klokken, eller ved å stryke den lett på huden. Huden vår er porøs, og den vil «drikke» oljen i løpet av en time eller to, avhengig av hvor fet oljen er. På små barn anbefales det å påføre oljen under føttene, leggene eller ryggen, da det reduserer sjansen for at oljen kommer i kontakt med øyne eller munn.

Bruk av eteriske oljer som liniment

Liniment er et middel i flytende form som smøres på huden. Spesielt nyttig for muskler og kramper. Tilsett ca. 5 dråper eteriske oljer pr. 15 ml (1 ss) væske, for eksempel eplesidereddik, trollhassel, alkohol eller blomstervann/hydrolat. Rist godt før bruk.

Ved bruk av liniment anbefales et omslag, dvs. en liten klut/håndkle som først vætes med kaldt vann med eteriske oljer og deretter legges på det vonde området.

Bruk av eteriske oljer i bad

Vi anbefaler å kombinere eteriske oljer med epsomsalt i bad. Tilsett 50-100 g epsomsalt når badet fylles (da løser det seg lettere opp), og bland 5-10 dråper eteriske oljer med en SS (spiseskje) lett baseolje som jojoba eller MCT, slik at den ikke etterlater oljete flekker i badekaret. Denne blandingen med eteriske oljer og baseolje helles i når badevannet er klart. Når du er ferdig med badet, så tørker du huden lett og påfører deretter huden en lett olje slik at den holder på fuktigheten.

Bruk av eteriske oljer i dusj

Bruk av eteriske oljer i dusjen er ukjent for mange, men det å bruke eteriske oljer når man dusjer, er enkelt og effektivt. Vanligvis bruker man 5-20 dråper, avhengig av styrken. Vi anbefaler å bruke milde oljer som kan påføres huden i ren form, som for eksempel lavendel, eukalyptus, geranium, myrt, niaouli, sypress, furu, tetre, palmarosa, rose og muskatsalvie. Husk at vi mennesker kan reagere vidt forskjellig på eteriske oljer, så prøv alltid med et par dråper først for å sjekke eventuelle negative reaksjoner.

Slik bruker du eteriske oljer når du dusjer

Den eteriske oljen (eller oljeblandingen) påføres etter et par minutter i dusjen: Skru av vannet, begynn med å massere føttene, deretter leggene, så lymfenodene i skrittet, solar plexus, over leveren, så overkroppen, og til slutt lymfenodene under armene. Omtrentlig 2-3 dråper på hvert område er vanlig.

Andre metoder

Ved lidelser som f.eks. herpes kan man påføre eteriske oljer direkte på huden ved hjelp av Q-tips/bomull, og kan gjerne gjennomføres 5–10 ganger daglig i begynnelsen (minskes ved synlige forbedring eller stoppes hvis man ikke merker noen bedring). Oljer som regnes for trygge til dette, er bl.a. tetre, peppermynte, sitronmelisse, ingefær, kamille, sandeltre og eukalyptus.

Man kan også påføre eteriske oljer på samme måten i munnhulen ved for eksempel blemmer/munnsår, isop er en av oljene som tolereres forholdsvis godt (med tanke på smak).