VIS SIDEFELT
Eteriske oljer og sikkerhet - Aromateket

Eteriske oljer skal behandles med respekt. Mange er trygge, mens andre kan gi alvorlige allergiske reaksjoner, øke blodtrykket, føre til hudskader, m.m.

Eterisk olje på flaske er 50–100 ganger mer konsentrert enn i planteform, og sikkerhet og bruk av eteriske oljer gjelder nødvendigvis ikke for planten eller urteekstrakter.

Vi har derfor laget en grunnleggende innføring i bruk av eteriske oljer og sikkerhet.

Huden

Selv om man kan bruke enkelte rene eteriske oljer på huden, anbefaler vi at de blandes ut i en baseolje. En baseolje virker som en buffer mot skadelige virkninger, huden absorberer enkelt de fleste baseoljer, og det gjør at man bevarer aromaen lenger (den eteriske oljen fordamper ikke like fort).

Man kan dele inn de forskjellige bruksmåtene for eteriske oljer som Robert Tisserand gjør, på denne måten:

Bruksområde % eterisk olje i baseolje
Kosmetikk 0,2–1,5 %
Kroppsmassasje 1,5–3 %
Bade- og kroppsprodukter 1–4 %
Spesifikke problemer 4–10 %
Smerter, sår 5–20 %

 

Dersom du får en allergisk reaksjon, så er immunforsvaret ditt aktivert mot denne oljen, og du bør unngå all fremtidig bruk. Hudirritasjon er annerledes, og skyldes sannsynligvis feilaktig blandingsforhold eller bruk.

Eteriske oljer og bad

Eteriske oljer blander seg ikke i vann, og dersom du kun heller dem i badevann, vil de flyte på vannet, og kan gi en sviende følelse.

Du bør derfor alltid blande dem ut ved bruk i bad, og her er noen tips for hvordan du kan gjøre det:

Såpeprodukter som sjampo, badesåpe, flytende såpe

Det anbefales mellom 15 %, avhengig av hvor sterke eteriske oljer du bruker. På 15 ml såpe/sjampo tilsvarer 15 % ca. 525 dråper eterisk olje.

Vegetabilske oljer

Eteriske oljer blander seg godt med vegetabilske oljer, men mange av dem etterlater seg en fet film i badekaret. Vi anbefaler å bruke lette oljer, som for eksempel jojoba eller fraksjonert kokosolje (MCT). Det er også en olje som løser seg i vann, tyrkisk rødolje (sulfated castor oil) som fungerer som en emulgator for eteriske oljer.

Ører

Ren eterisk olje bør ikke dryppes i ørene, men blandet ut med baseolje kan man bruke en bomullsdott for behandling.

Øyne

En rekke artikler anbefaler bruk av eteriske oljer for ulike øyeplager, men dette frarådes på det sterkeste. Mange har opplevd alvorlige skader ved bruk av eteriske oljer på øyne.

Den eneste behandlingen som anses som trygg i øyeområdet, er 5 % blanding tetre i baseolje mot øyenvippemidd, men selv da er det viktig at blandingen ikke berører øynene.

Inhalasjon og diffusjon

Man bør ikke inhalere eteriske oljer i mer enn 1520 minutter, som for eksempel ved dampinhalasjon. Ved bruk av aromadiffuser bør du bruke intervallfunksjon (hvis tilgjengelig), og lufte ut med jevne mellomrom.

Astma

Det er kjent at parfyme kan utløse astma, og selv om det ikke er kjent om eteriske oljer gjør dette, bør astmatikere være ekstra forsiktige ved bruk av eteriske oljer, særlig ved førstegangsbruk for å sjekke eventuelle reaksjoner. Når det er sagt, så er mange eteriske oljer hjelpsomme for astmatikere, men disse er likevel en utsatt gruppe som kan ha andre bakenforliggende lidelser hvor eteriske oljer har en negativ effekt.

Eteriske olje og barn

Oppbevar eteriske oljer hvor barn ikke kan nå dem, og la dem aldri håndtere flasker med eteriske oljer. De fleste eteriske oljer har terpentiner som gir en snerpete smak, og det er lite sannsynlig at de vil drikke det. Men spedbarn under 1 år har dårlig utviklede smaksløker (særlig bitter), og eteriske oljer kan medføre alvorlige skader.

Barnehud er spesielt sensitiv, og ved ulykker med eteriske oljer bør huden skylles så fort som mulig i vann. Ved etsende skader bør barnet tas med til legevakt snarest, men påfør gjerne først en blanding av lavendel (5 %) og baseolje etter skylling, det vil virke lindrende.

Peppermynteolje virker spesielt irriterende på øyne, og må skylles snarest.

For barn anbefales disse blandingsforholdene:

Aldersgruppe Blandingsforhold
Opptil 3 måneder 0,10,2 %
324 måneder 0,250,5 %
26 år 12 %
615 år 1,53 %
15 år eller eldre 2,55 %

 

Fortsatt noe du lurer på? Send oss gjerne din kommentar eller spørsmål på chat.