«Faser» i kosmetikk

Faser i kosmetikk

Når man lager kosmetikk, er det normalt snakk om tre «faser»:

  • Fase 1
    • Fase 1 kalles også «oljefasen»
    • Her varmes fettløselige ingredienser sammen til oljen er helt rennende.
    • Start med de hardeste oljene/fettet først. Kakaosmør er hardt, og tar lenger tid å varme opp enn for eksempel mandelolje.
    • Husk å varme olje og fett forsiktig opp, det skal ikke ryke av dem (for høy varme ødelegger fettsyrene). Vær nøye med å kontrollere temperaturen underveis.
  • Fase 2 
    • Fase 2 kalles «vannfasen»
    • Tilsvarende varmer man opp og blander vannløselige ingredienser.
    • Vannet bør holdes over 70°C i minst 20 minutter som et antibakterielt tiltak.
    • Vannfasen kan også inneholde melk, aloe vera juice/gele eller hydrosoler. Disse skal ikke kokes opp, men gradvis varmes opp til 70°C.
  • Fase 3 
    • Fase 3 kalles «cool down» eller nedkjølingsfasen.
    • Det er her olje og vann-blandingen er nedkjølt til 40°C (blandingen røres jevnlig under denne prosessen).
    • For raskere nedkjøling kan man legge bollen i et kaldt vannbad. Ved 40°C tilsettes ingredienser som ikke skal varmes, som for eksempel konserveringsmidler og eteriske oljer.
    • Siste steg er å blande godt, og helle resultatet i passende beholdere.