VIS SIDEFELT
Oljer og fett til såpelaging, og hvordan bruke SoapCalc - Aromateket

I utgangspunktet kan man bruke alle typer oljer til såpelaging, både vegetabilske og animalske. Men det er veldig gode grunner til at du f.eks. ikke kan lage en ren mandelsåpe, avokadosåpe, kastorsåpe osv. Oljer har nemlig ulike fettsyrer, og disse virker inn på hva slags såpe du til slutt vil sitte igjen med. Andre faktorer, som vektforholdet mellom lut, vann og oljer, og eventuelle tilsetninger som eteriske oljer, urter, leire, salt osv. spiller også inn.

La oss ta for oss de ulike fettsyrene og hva slags såpe de gir, først:

 Fettsyre Hardhet Rensende "Fluffy" skum Mykgjørende (balsam-effekt) Stabilt skum Type oljer
Laurinsyre X X X Kokosolje, palme 
Linolsyre X Solsikke
Myristinsyre X X X Kokosolje, palmekjerne
Oleinsyre X Oliven, solsikke
Palmitinsyre X X Kokossmør Palme
Ricinolsyre X X X Kastorolje
Stearinsyre X X Kakaosmør Sheasmør

 

Dersom man vil vektlegge enkelte egenskaper i såpen, så er blandingsforholdet viktig. Det blir mye å holde styr på, men heldigvis ha vi et kjempefint virkemiddel for såpeentusiaster: SoapCalc.

SoapCalc er et nettbasert program hvor du kan legge inn alle såpeingrediensene, og se hva slags type såpe du får. Dette er ekstremt nyttig hvis du vil eksperimentere med ulike sammensetninger før du tester det ut i praksis.

Den virker litt kaotisk, så jeg skal forsøke å forklare dette så godt jeg kan:

Punkt 1-4:

1. Type lut (Type of Lye): NaOH (natriumhydroksid) er standard.

2. Vekten på oljene (Weight of Oils): Her velger du grams. Her har jeg valgt 700 g fordi det gir ca. 1 kg såpe.

3. Vann (Water): Default er 38 %, men jeg synes at 35 % gir bedre tørketid og en fastere såpe.

4. Super Fat: Dette betyr at du legger til ekstra olje enn det som er helt nødvendig for komplett saponifisering. Det er to grunner til at dette er ønskelig: 1) For å være helt sikker på at all luten er «brukt opp» under saponifiseringen, og 2) Slik får du en mer fuktighetsgivende såpe. Jeg bruker også ca. 5-10 g eterisk olje pr. kg såpe (avhengig av hvilke typer jeg bruker, noen «sitter» bedre enn andre).

Punkt 5-7:

5 og 6:

 • Soap Quality: hver gang du klikker på en olje i Soap Calc-programmet vist over, kommer listen over egenskapene og hvilke fettsyrer den har. 
 • Oils, Fats and Waxes:
  • Her finner du alle tenkelige oljer du kan velge fra. Klikk på en olje, klikk «add» (legg til) under «Recipe Oil List».
  • Du må også velge om du vil beregne mengden olje i prosent eller gram. Jeg synes det er enklest med %, da jeg ofte legger olivenolje, kokosolje og palmeolje til grunn for en oppskrift, og da som regel mellom 20-30 %. Dette forholdet gir som regel en god såpe, nesten uansett hva du legger til.
  • Så har jeg tatt med shea som gir en deilig og kremete såpe, kastorolje fordi den gir mye skum og litt stearinsyre for å hardne såpen.

7. Regn ut oppskriften (Calculate Recipe):

 • Nå får du bekreftet at % oljer er 100 (totalt 100 %), og du får oppgitt hvor mange gram olje du skal tilsette av hver type.
 • Klikk deretter View or Print Recipe («Se eller skriv ut oppskrift»).
 • Da får du opp denne siden:

 

Øverst kan du gi såpen din et navn. Deretter kommer masse verdier og fakta om såpeoppskriften. De fleste er selvforklarende, men det er greit å vite at «Iodine» viser til jodinnholdet. Generelt: jo lavere tallet er mellom verdiene 41-70, jo hardere er såpen. Jo høyere tallet er, jo mer mykgjørende er den (veldig bra for håret, f.eks.) 

INS

Dette er en verdi som forklarer egenskapene en olje har når den reagerer med natriumhydroksid. Denne verdien viser til graden av umettet fett og molekylær vekt på oljen. Dette kan du fint hoppe over inntil du blir en skikkelig nerd.

Nedenfor har SoapCalc regnet ut hvor mye vann og lut du må tilsette, og nederst finner du verdiene på de ulike egenskapene man opererer med. Når du er litt innøvd, så ser du sammenhengen ved bruken av de forskjellige fettsyrene og hvilke egenskaper de gir såpen.

Denne oppskriften gir en veldig hard såpe, meget rensende, lite mykgjørende, med middels skum og krem. Hvis du heller ønsker å lage en såpesjampo, så tilsetter du f.eks. mer kastorolje og mindre kokosolje eller palmekjerneolje

Du kan også skrive inn de ulike tilsetningene du bruker, som f.eks. type eteriske oljer, eksfolierende midler (f.eks. malte havregryn o.l.), krydder, fargestoffer, blomst eller salt (salt gjør såpen hardere). Listen over hva folk har i såpene sine, er lang.

Det er nyttig at man kan lagre oppskriften (Print Recipe), skrive den ut og ha den tilgjengelig mens man holder på med såpelagingen.

Du kan også klikke på «Graph» og få dette resultatet:Sånn, det var det!

Vi håper du får det til. Hvis du lurer på noe, så er det bare å ta kontakt, vi håper vi kan hjelpe deg til å sette i gang med såpeprosjektene dine. 

En liten advarsel før du setter i gang: Det er mulig du blir hekta!