VIS SIDEFELT
Hydrogenperoksid! - Aromateket

Hydrogenperoksid er det eneste antimikrobielle middelet som består av kun vann og oksygen, og det er det ekstra oksygen-atomet (hydrogenperoksid er H2O2, mens vann er H2O) som gjør hydrogenperoksid antimikrobielt. 

Hydrogenperoksid regnes som et av de tryggeste og mest effektive naturlige sanitetsmidlene, men må brukes med forsiktighet, da det er etsende og kan medføre skader ved feil bruk.

Aromateket selger 10 % hydrogenperoksid. Det er vanlig å selge hydrogenperoksid i konsentrasjoner på 3 og 6 %, men med 10 % får du mye for pengene. Du selv blande hydrogenperoksidet ditt ut til «vanlig» styrke, som ligger på ca. 3 % for alminnelig bruk.

Hydrogenperoksid har fantastisk mange bruksområder. Under følger en presentasjon av noen av dem (husk at dette gjelder for ca. 3 % styrke).

Bruksområder

Hudpleie

Hydrogenperoksid er antimikrobielt og kan brukes for å hindre at små sår og kutt, blåmerker og brannskader blir infisert/betent. Hydrogenperoksid virker ved å frigi oksygen til det berørte området, og bidrar til å fjerner døde hudceller og rense såret.

Hydrogenperoksid brukes også for å klarne merker etter kviser.

Dersom du opplever at svien blir ubehagelig, skyll umiddelbart med kaldt vann. Ved sensitiv hud bør løsningen reduseres fra 3 % styrke til beskjedne 1–1,5 %. Husk at hydrogenperoksid virker blekende. 

Her er noen tips for hvordan du kan bruke hydrogenperoksid på huden:

Huden må alltid være ren og tørr først.

 • Bruk en bomullsdott og påfør hydrogenperoksid (i 3 % blanding) på berørte områder. Skyll av etter 5 minutter. Hydrogenperoksid virker uttørrende, så påfør gjerne olje/fuktighetskrem når huden føles tørr igjen.
 • Du kan også blande en teskje natron og 1 teskje hydrogenperoksid (i 3 % blanding). Smør på berørte områder. Skyll av etter 5 minutter. Brukes i opptil 1 uke.
 • Aloe Vera: Bland 1 teskje Aloe Vera-gele og 1 teskje hydrogenperoksid (i 3 % blanding). Påfør og skyll av etter 5 minutter. Aloe Vera virker beroligende på tørr hud.
 • For pigmentflekker og leverflekker: Påfør hydrogenperoksid (i 3 % blanding) med en bomullsdott, og skyll etter 5 minutter.
 • For små kutt, blemmer, og lignende: Hydrogenperoksid (3 % blanding) hjelper huden til å gro, virker antibakterielt og bleker merker og misfarging i etterkant.

Tenner og munnhelse

Anbefalt blanding: 0,2–1,0 % løsning

Hydrogenperoksid bedrer munnhelsen og bidrar til god munnhygiene. Det er dessuten et svært vanlig middel i tannblekingsmidler, da hydrogenperoksid naturligvis er blekende.

Overforbruk av hydrogenperoksid kan skade emaljen og tannkjøttet, særlig hvis man ikke blander hydrogenperoksidet godt nok ut med vann, eller om man er overfølsom for det. Prøv deg forsiktig frem, og overdriv aldri uansett. Husk at vi ikke er helsepersonell, spør gjerne tannlegen din om råd rundt bruk av hydrogenperoksid hvis du vurderer å bruke det i munnen. 

Hydrogenperoksid kan også brukes som munnskyll (0,2–1 % blanding), eller du kan lage din egen tannpasta for å fjerne misfarging: Bland 2 spiseskjeer 3 % hydrogenperoksid med 1 spiseskje natron og rør om til en glatt pasta. Bruk en liten mengde til å pusse tennene – et par ganger i uken. Resultater bør synes etter ca. 10 uker. Dersom blandingen virker for sterk, kan du blande ut med litt vann. Må ikke brukes for ofte!

Hydrogenperoksid kan også brukes mot dårlig ånde:

 • Bland 2 dl 1 % hydrogenperoksid med 1 teskje honning og 10 dråper peppermynteolje.
 • Gurgle dette 1 gang om dagen.

Ørevoks

Hydrogenperoksid brukes også for å fjerne overflødig ørevoks. Drypp 2–3 dråper (og ikke mer) hydrogenperoksid i 3 % blanding i øret mens du ligger på siden. Du vil merke at det begynner å boble/bruse mens voksen løser seg opp. Skyll med varmt vann etterpå. Bruk aldri ved perforert trommehinne, hydrogenperoksid skal ikke nå det indre øret.

Ved startende øreverk, kan man bruke et par dråper i øret mens man ligger på siden. Vent til det bruser ferdig, tørk så opp med tørkepapir eller en klut (ikke med en bomullspinne). Ikke bruk hydrogenperoksid i øret dersom du har perforert trommehinnen.

Negler

Hydrogenperoksid er et fint virkemiddel for gule og misfargede negler.

Du kan påføre 3 % hydrogenperoksid på neglene med en bomullsdott, eller lage en pastablanding med natron som du da skrubber på neglene (like deler natron og H2O2). Ved skrubb skal dette ikke påføres mer enn hver 14. dag, ellers så kan det svekke neglene (du kan for eksempel bruke en egen tannbørste til dette). Etter skrubben bør du la føtter eller hender ligge 5–10 minutter i vann og deretter skylle med varmt vann.

Negle- og fotsopp

La hender eller føtter ligge i et bad med 1 % hydrogenperoksid, eventuelt kan du spraye hender og føtter med 3 % løsning eller påføre med bomullsdott. Ved fotsopp kan du også spraye innsiden av skoene, men vær ekstra forsiktig ved lærsko, hydrogenperoksid virker blekende og vann skader lær.

Hvordan blande ut hydrogenperoksid, og kan man bruke vann fra springen?

 • Eksempel 1: 10 ml hydrogenperoksid (10 % styrke) blandes med 23 ml vann, og gir 33 ml hydrogenperoksid i 3 % styrke
  • Tips: Regn ut selv hvor mange ml med ferdig 3 % blanding du får, ved å gange hvor mange ml 10 % hydrogenperoksid du vil bruke, med 3,3
  • Eksempel 2: 30 ml hydrogenperoksid (10 % styrke) blandes med 70 ml vann, og gir 100 ml hydrogenperoksid i 3 % styrke
   • Samme fremgangsmåte som over for å regne ut: ml 10 % hydrogenperoksid x 3,3
   • Eksempel 3: For å få 100 ml hydrogenperoksid i 3 % styrke, bland 30 ml hydrogenperoksid (10 % styrke) med 70 ml vann.
    • Tips: For å regne ut hvor mange ml hydrogenperoksid du trenger for å lage ønsket volum i 3 % styrke, del antall ønskede ml på 3,3 (3,3333)

    Bruk destillert vann eller kildevann for å blande ut hydrogenperoksid. Dersom du ikke har det tilgjengelig, kan du la vann fra springen stå i en åpen beholder på et rent sted i et døgn før du bruker det – da vil mesteparten av kloret ha fordampet. 

    Du kan kjøpe en ekstra 100 ml apotekerflaske til 3 % blanding her.

    Ting du må passe på

    • Oppbevar hydrogenperoksid mørkt, da sollys bryter ned løsningen gradvis.
    • Metall reagerer på hydrogenperoksid, ikke bruk metallboller eller metallredskaper til å oppbevare eller håndtere hydrogenperoksid.
    • Bruk hydrogenperoksid i korte perioder: langvarig bruk kan virke skadelig på huden. Vi anbefaler opptil én uke om gangen, deretter 1 ukes pause.
    • Husk at hydrogenperoksid virker blekende på hud, hår og tekstiler, og må brukes med forsiktighet.