Hva er parfyme, og hva er det laget av?
Share
Bruken av velduftende lukter for å løfte vårt eget humør og fange oppmerksomheten fra det motsatte kjønn er like gammel som det siviliserte mennesket selv. Den klassiske parfymen kan også kalles «botanisk parfyme», siden den ble utvunnet fra planter og trær. Kjente lukter var for eksempel rose, myrra, frankincense, ylang-ylang, jasmin og geranium. Men med den kjemiske revolusjonen som skjøt fart på 1800-tallet, kom også kunstige lukter som kopierte naturen. Når man snakker om «parfyme» i dag, er det som regel syntetisk lukt man mener.
Flere og flere får nå øynene opp for at de mange tusen forskjellige syntetiske kjemikaliene vi påfører huden, har en reell og skadelig virkning på vår og våre barns helse. Parfymemakerne har det privilegiet å kunne utnytte et smutthull i lovverket, ettersom de får klassifisere formlene sine som «forretningshemmelighet», og dermed slippe å oppgi hvilke stoffer deres parfymer inneholder.
Parfymemakerne har det privilegiet å kunne utnytte et smutthull i lovverket, ettersom de får klassifisere formlene sine som «forretningshemmelighet», og dermed slippe å oppgi hvilke stoffer deres parfymer inneholder.
Det er lenge siden parfyme bestod av rene planteoljer, siden de er så dyre å utvinne. Visste du at ca. 95 % av kjemikaliene i kunstig parfyme er utvunnet fra olje – altså fra petroleum? Og at kostnadene for selve parfymen i kommersiell parfyme bare utgjør rundt 1 % av utsalgsprisen?
I laboratorietester utført av The Campaign for Safe Cosmetics og publisert i Not So Sexy: The Health Risks of Secret Chemicals in Fragrance report i 2010, ble det avslørt at 38 hemmelige kjemikalier ble brukt i 17 velkjente parfymer. Den gjennomsnittlige parfymen inneholdt 14 ikke-navngitte og skadelige kjemikalier. Blant dem finner vi kjemikalier som er forbundet med hormonforstyrrelser og allergiske reaksjoner. Det ble også funnet dietylftalat (finnes i 97 % av alle amerikanere), et kjemikalie som akkumulerer seg i vevstoffet vårt, og som er knyttet til sædskader. Med det selvsagt ikke bare i vanlig parfyme vi finner disse syntetiske luktene. Har du tenkt over hvor mange produkter som inneholder dufter? Sjampo, såper, deodorant, oppvaskmidler, tøymyknere, hårspray er bare noen få produkter som er kunstig parfymert.
Myte: Det er bare en lukt, det kan ikke skade deg
Ethvert luftbårent molekyl kan også pustes inn gjennom nesen og komme i kontakt med luktereseptorene, og deretter krysse blod-hjerne barrieren og opptas i hjernen. Med én gang du lukter parfyme, vaskemidler, luftrensere, eksos, m.m., så har kroppen din allerede opptatt disse molekylene i kroppen. Har du noensinne blitt kvalm av en lukt? Tenk på at det er kroppens fysiske reaksjon som forårsaker dette. Og visste du at en av fem astmaanfall blir utløst av parfyme, og at 75 % av astmatikere har fått anfall utløst av parfyme? Vi blir konstant utsatt for syntetiske og kunstige lukter som bygger seg opp i kroppen vår, som blir tatt opp gjennom nesen, lungene og huden vår. Det er først de siste årene at fokuset på de langsiktige helsevirkningene har blitt tatt på alvor, og konklusjonene er tydelige: det har alvorlige og skadelige effekter på oss.
Hvorfor velge naturlig parfyme?
Først må det sies at selv om noe faktisk er naturlig, så er det ingen garanti for at det er bra for huden din. Eteriske oljer kan være svært sterke, som for eksempel krydderoljer (nellikspiker, kanel …), og disse må alltid brukes i riktige konsentrasjoner og oppløsninger for å ikke irritere huden. Likevel er naturlige ingredienser å foretrekke fremfor syntetiske, særlig fordi de ikke inneholder parabener eller andre stoffer som er kreftfremkallende eller skader organer som nyrer, lever, lunger, osv. Det er den ene siden av saken. Eteriske oljer lukter selvfølgelig fantastisk godt, men de har også beviselige positive effekter på hud, helse og sinn.
Hvilke ingredienser bør du unngå?
- Benzaldehyd – kunstig mandelolje. Finnes i parfymer, oppvaskmidler, deodoranter, barberskum, sjampoer, såper,
- Helsefarer: mulige nyreskader og irriterende for munn, svelg, øyner, hud, lunger og luftveier. Giftig og allergifremkallende.
- Benzylacetat – luftforsterker som imiterer pære og eple. Finnes i parfyme, hårspray, oppvaskmiddel, tøymykner, parfyme, aftershave, deoforant, osv.
- Helsefarer: kreftfremkallende. Irriterende for øyne, hud og luftveier.
- Benzylalkohol – Løsemiddel i parfymer, konserveringsmiddel i hårfargestoff. Finnes i parfyme, såpe, sjampo, neglelakkfjerner, deodorant, tøymykner, osv.
- Helsefarer: Irriterende for de øvre luftveiene. Kan skape hodepine, kvalme, oppkast, svimmelhet, fallende blodtrykk, og i ekstreme tilfeller dødsfall grunnet åndedrettsstans.
- Kamfer – finnes i parfyme, barberskum, neglelakk, tøymykner, oppvaskmiddel, osv.
- Helsefarer: irriterende for øyne, nese og hals. Absorberes lett av kroppsvev. Kan forårsake svimmelhet, kvalme, muskelkramper.
- Etylacetat – Løsemiddel i neglelakk og neglelakkfjerner. Kunstig fruktessens i parfymer. Finnes i aftershave, parfyme, shampo, neglelakk, neglelakkfjerner, tøymykner og oppvasksmiddel.
- Helsefarer: Irriterende for øyne, hud og luftveier. Kan forårsake skader på nyrer og lever.
- Metylenklorid – løsemiddel i neglelakk og rensekremer. finnes i sjampo, etterbarberingsvann. Forbudt av FDA i 1988, men lar seg ikke gjennomføre, da parfymeindustrien er beskyttet av loven om «forretningshemmeligheter».
- Helsefarer: kreftfremkallende (dyreforsøk), irriterende for hud, øyne og luftveier. Kan forårsake skader på nyrer, lever, nervesystemet.
- Syntetisk linalool, limonene, a-pinene – kopier av molekyler som finnes i naturlige eteriske oljer. Finnes i nær alle typer produkter med kunstig lukt; parfyme, rengjøringsartikler, hudpleieprodukter.
- Helsefarer: hudirriterende, åndedrettsproblemer, allergifremkallende, hodepiner, muskelkramper.
- Muskxylen – luktforsterker som finnes i parfyme, kosmetikk, vaskemidler, såpe.
- Helsefarer: kan være hudirriterende og er sannsynligvis hormonforstyrrede. Dyreforsøk indikerer at det er kreftfremkallende.
Har du eller noen du kjenner fått en allergisk eller sterk fysisk reaksjon på et parfymert produkt? Eller ønsker du deg oppskrifter på parfymekombinasjoner du kan lage selv? Legg gjerne igjen en kommentar!
Kilder
“A Consumers Dictionary of Cosmetic Ingredients” – Ruth Winter, M.S.
“Is Your Health Being Destroyed by Other People’s Toxic Fragrances?” http://healthimpactnews.com/2014/secondhand-fragrance-contamination-a-public-health-problem/
“GOOD HEALTH SCENTS: A GUIDE TO TOXINS IN FRAGRANCE” http://www.ecobeautyeditor.com/2014/09/good-health-scents-a-guide-to-toxins-in-fragrance/
“Fragrances» http://www.beyondtoxics.org/work/green-home-cleaning-campaign/fragrances/
“Sweet Poison: What Your Nose Can’t Tell You About The Dangers of Perfume” http://www.herc.org/news/perfume/sweet_poison.htm
“Evaluation of health risks caused by musk ketone.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11434209
“Women warned not to wear perfume during pregnancy” http://www.scotsman.com/news/health/women-warned-not-to-wear-perfume-during-pregnancy-1-1436889