Hva er mica? Mica til såpelaging

Nå tilbyr Aromateket mica, et av de tryggeste fargestoffene innen hudpleie og kosmetikk.

I USA har FDA allerede forbudt bruken av såkalte mikroplast, og glitter – også en type plast – ser ut til å følge etter.

Mica etter farge

Sølvfarget mica Rød mica
Bronzefarget mica Rosa mica
Gullfarget mica Lilla mica
Grønn mica Blå mica
Gul mica Svart mica
Oransje mica Brun mica

 

Mica etter finhetsgrad

Micaene vår er inndelt etter størrelsen på mica-partiklene – målt i mikrometer: UM. Jo større partiklene er, jo mer «glittereffekt» gir de. Derfor vil enkelte micaer har samme navn, men effekten er altså forskjellig ut i fra størrelsen. Se derfor nøye på hvilken UM som er oppgitt; 5-25 UM er den minste partikkelklassen vi har, og disse er forholdsvis de matteste. Grove «flash»-micaer er f.eks. mye større, gjerne 40-200 UM.

Vær spesielt oppmerksom på at de største micaene har mye lettere for å sveve, og er man ikke svært forsiktig med håndteringen, så blir det fort en støvsky av mica som sprer seg ut i rommet.

Ekstra fin Fin-grov
Fin Grov

 

Hva er mica?

Mica brukes som nevnt innen hudpleie og kosmetikk, men her skal vi forklare hvordan man bruker mica som fargestoff til såpelaging. Fargeutvalget vi tilbyr, er først og fremst med tanke på å lage fargerike såper.

Mica er en gruppe av silikatmineraler som blir tilsatt pigmenter, i de fleste tilfeller jernoksider, men også ultramariner og kromoksid/kromhydroksid. Det finnes en rekke andre fargestoffer til såpe, men for kaldprosessert såpe gir mica best resultat.

Aromateket selger mica som ikke inneholder skadelige tungmetaller.

Hvordan bruke mica i såpe?

I «melt and pour» eller varmprosessert såpe

Bland en teskje mica med en spiseskje glyserin (per 500 gram såpemasse) og ha dette trinnvis i såpeblandingen til du får den fargeeffekten du vil ha.

I kaldprosessert såpe

Bland en teskje mica og en spiseskje lett olje (f.eks. mandelolje) til fargen jevnes ut. For å blande dem godt, kan du f.eks. ha dem i en liten flaske eller glass med skrulokk, og riste godt.

For å lage ensfarget såpe kan du helle blandingen over i resten av oljen før du blander med lut. Skal du lage flerfarget såpe, så er det temmelig uendelige variasjoner når det kommer til hvordan du kan gå frem. Vi anbefaler å starte med ensfarget såpe, og få dine egne erfaringer med hvordan fargene oppfører seg før du tar steget videre til flerfarget såpe.

Forbehold

Dette var den enkle forklaringen, og nå kommer alle forbeholdene! En rekke ting kan påvirke det endelige resultatet på såpen:

  • Det høye pH-nivået i kaldprosessert såpe kan føre til at såpen endrer farge og i verste fall så kan den bli grå eller brun. Nedtur! Dette gjelder spesielt mica med billige fargestoffer. For å se om fargen endrer seg veldig, så kan du tilsette litt mica i 1-2 spiseskjeer ferdigblandet lut.
  • Forskjellige oljer og fett påvirker også den endelige fargen: Jo mer gjennomsiktig såpen er, desto enklere er det å beregne det endelige resultatet.
  • Tilsetningsstoffer som melk, enkelte eteriske oljer, urter og lignende vil sannsynligvis endre fargen. Lager du en for eksempel kanelsåpe med malt kanel, så blir selvfølgelig fargen påvirket av dette.
  • I tillegg kan fargen også avvike sterkt når såpen er ferdigblandet, for så å endre farge igjen når den tørker!

Her må man altså prøve seg frem, det kan bli perfekt første gang, eller så må du kanskje gjøre ting annerledes ved neste forsøk. Men det går som regel bra!

Tips og nettsider