E-vitamin

INCI: d-alpha tocopherol

  Vitamin E brukes for å forhindre harskning i flerumettede fettsyrer i oljer og fett, og anvendes i såper, hudoljer og andre hudpleieprodukter. Derfor vil du på enkelte av Aromatekets oljer se at de er tilsatt 0,5 % vitamin E – dette forlenger holdbarheten betraktelig. Mange oljer inneholder naturlig vitamin E, men mesteparten forsvinner under raffineringsprosessen (uraffinerte oljer holder seg lenger).

  Vitamin E er altså en antioksidant, og må ikke forveksles med konserveringsmidler.

  Aromatekets naturlige, GMO-frie Vitamin E utvunnet av hvete og består av 50 % d-alfa tokoferol, den mest aktive formen av de ulike vitamin E-formene.

  Vanligvis brukes syntetisk vitamin E (dl-alpha tocopherol) i hudpleieprodukter, men forskning viser at kroppen nyttiggjør svært lite av denne formen (ca. 12 % opptak). Naturlig vitamin E er da også tre ganger dyrere enn den syntetiske varianten.

  Dersom du skal bruke vitamin E med tanke på hudpleie, så er den naturlige formen det eneste alternativet. 

  Vitamin E brukes også i hudpleieprodukter nettopp på grunn av sine antioksidative egenskaper, noe som virker fordelaktig på huden. Som antioksidant forhindrer den oksidative skader på huden ved å motvirke frie radikaler.

  Vitamin E bidrar også til å beskytte huden mot sterkt sol og luftforurensning, da den er naturlig betennelsesdempende og virker fuktighetsgivende. Den virker regenererende på ødelagt hud, som for eksempel etter solbrenthet, arr og brannskader. 

  Selv om vitamin E er ekstremt fordelaktig i hudpleie, er det verdt å nevne at for ca. 1 % av befolkningen kan den virker allergifremkallende.

  Vitamin E tilsettes i fettfasen, bruk 0,5–2 %, avhengig om formålet er å forhindre harskning eller også som et aktivt middel for hudpleie.

  Naturlig vitamin E kan tykne i temperaturer under 25 °C, og krystallisering kan inntreffe. For å skape en homogen løsning, varm den opp til 40–50 grader og rist flasken. For å varme den opp, kan du legge flasken med vitamin E i en liten, lukket plastpose, som deretter legges i i varmt vann.