Calophyllum inophyllum

Kamaniolje, kamanuolje, forahaolje, tilsatt 0,5 % E-vitamin

Advarsel: Utvunnet fra nøtter, kan gi allergisk reaksjon.

Tilsatt 0,5 % vitamin E, bør brukes innen 12-18 måneder etter åpning (lengre holdbarhet dersom den oppbevares kjølig).

Tamanuolje

Tamanuolje – også kalt «det grønne gull» – har sterke antimikrobielle, antibakterielle, antioksiderende og sopphemmende egenskaper. Tamanuolje blir karakterisert av dr. Kurt Schnaubelt som den fremste oljen for behandlingen av blant annet eksem.

Det er den unike sammensetningen av virkestoffer som gjør tamanuolje så spesiell; fettsyren calophillic acid[1], lakton (neoflavonoid – et polyfenol), som er en naturlig antibiotikum, og det betennelsedempende stoffet calophyllolide.

Tamanuoljen er virksom mot blant annet revmatisme, urinsyregikt, leddbetennelser, sår, skabb og kløe.[2]

Slektsnavnet Calophyllum kommer av calo, som betyr vakker og phyllum, som betyr blad. Ino i artsnavnet inophyllum betyr fiber. Med andre ord har planten fått sitt navn etter de vakre, fiberrike bladene.[3]

Tamanuolje utvinnes fra Kamanitreet, og dyrkes nå over store deler av det sør-østlige Asia. Oljen øker raskt i popularitet som et vidundermiddel mot en rekke hudlidelser og revmatisme.

I Polynesia, hvor treet opprinnelig stammer fra, brukes tamanuolje som en smertedempende medisin (nervesmerter og revmatisme), magesår og åpne sår. Den stimulerer produksjonen av kollagen, som igjen er nødvendig for en sunn hud som holder seg ung lenger.

På begynnelsen av 1900-tallet observerte franske misjonærer på Fiji at spedalske pleide å smøre seg inn med tamanuolje, og de laget da en væske ved la nøttene trekke i alkoholholdig eter. Injeksjoner av denne væsken viste seg å være virksom mot nervebetennelser, isjias og andre smerter forårsaket av alvorlige sykdommer. Denne medisinen brukes fremdeles på Tahiti og de omkringliggende øyene.

I det sørlige India brukes oljen spesifikt for å behandle hudsykdommer og revmatisme.

Spesielt anbefalt for all typer brannskader, hudsykdommer, hudallergier, akne, herpes, kuldesår, diabetiske sår, psoriasis, hemoroider, tørr hud, hårtap, og for å behandle pemfigoid (blemmedannende sykdom som gir væskefylte blærer (bullae) dypt i huden og plagsom kløe). Den virker legende på sår som brannskader, radiodermatitt og postkirurgiske sår.

Mange navn

Tamanuolje står på terskelen til å bli «den store nye tingen» innen kosmetikk og hudpleie, men man har fremdeles ikke helt landet på hvilket navn den skal omtales som. Du kan derfor finne den omtalt som:

  • Alexandrian laurelbeauty leaf oil
  • Laurelwood oil
  • Beach calophyllum oil
  • Kamani oil
  • Kamanu oil
  • Dilo oil
  • Foraha oil

Tamanu er en utmerket olje for bruk i hudpleie som tar sikte på å være regenererende og beskyttende.

 

Referanser

[1] Vi har ikke funnet noen norsk oversettelse av calophyllic acid.

[2] A. C. Dweck_ and T. Meadowsy: «Tamanu (Calophyllum inophyllum) – the African,

Asian, Polynesian and Pacific Panacea» International Journal of Cosmetic Science, 2002, 24, 1^8

[3] Rolv.no