Også kjent som: Svensk Bitter, Svenskedråper, Bittertinktur, Schwedenbitter, The Long Life Elixir

Opprinnelse

Svensk Bitter ble verdenskjent gjennom Maria Trebens Helse fra Guds Apotek, hvor hun gir en inngående beskrivelse av tinkturblandingens virkninger, inkludert 46 punkter med spesifikke råd til bruk.

Man skulle tro at Svensk Bitter har sin opprinnelse fra Sverige, men det er ikke tilfellet. Oppskriften tilskrives den sveitsiske legen Dr. Phillipus Paracelsus på 1500-tallet. De fordøyelsesfremmende og medisinale effektene av bitre urter var allmenn kunnskap innen vestlig plantemedisin, men det moderne kostholdet inneholder i dag svært lite bitterstoffer. Bitre urter har også alltid vært sentrale i kinesisk medisin og det indiske helsesystemet Ayurveda.

Selv om bitre urter også har en lang tradisjon innen svensk legekunst, hadde disse sakte gått i glemmeboken før den svenske legen Dr. Klaus Samst gjenoppdaget oppskriften gjennom gamle familiedokumenter på 1800-tallet. Sammen med Dr. Urban Samst Hjärn hjalp de mange mennesker med ulike problemer og sykdommer med bruk av Svensk Bitter, og Dr. Samst levde selv til han ble 104 år gammel før han selv angivelig døde i en rideulykke.

Innhold

Det eksisterer hovedsakelig to ulike varianter på markedet; «liten» Svensk Bitter bestående av 11 urter og «stor» Svensk Bitter på 22 urter.

Urteblandingen til Dr. Klaus Samst besto av 22 urter, men siden flere av disse er svært dyre og vanskelige å få tak i, selger mange en variant som består av 11 rimelige og lett tilgjengelige urter – selv Maria Treben kalte denne varianten for «den lille Svensk Bitter» i sin bok Guds apotek.

Den originale blandingen (versjonen Aromateket bruker) inneholder Kandis, som ganske enkelt er karamellisert sukker. Den spiller en svært viktig rolle i blandingen da den hjelper de aktive ingrediensene til å lettere blir tatt opp av blodet. Dersom du er diabetiker, så bør denne varianten ikke brukes. 

Hva gjør bitre urter?

En av hovedfunksjonene til bitre urter er å fremme utskillelsen hormonet gastrin, som igangsetter produksjonen av nødvendige fordøyelsesfremmende enzymer i munn, svelg og bukspyttkjertel som fremmer fordøyelsen.[2] Den stimulerer leveren og fremmer utskillelsen av galle som igjen bryter ned fettsyrer og kolesterol. En sunn lever er fundamentalt for fordøyelsen, opptak av næringsstoffer og nedbrytning og utskillelse av toksiner.

Hvordan bruke Svensk Bitter?

Svensk Bitter kan både påføres utvendig eller inntas oralt.

Utvendig kan Svensk Bitter påføres for å lindre smerter i forbindelse med leddbetennelser, fremme sårheling og insektbitt. For utvortes bruk anbefales det å bruke kompress i 2-3 timer: Masser da først en baseolje inn i huden før påføring av Svensk Bitter, og legg deretter et varmt og fuktig omslag på stedet som skal behandles.

Svensk Bitter kan også brukes på munnsår, infeksjoner, eksem og forskjellige hudlidelser.

Oralt kan den enten inntas ved å blande den ut i vann, te, juice eller helle dråper direkte under tungen – da først og fremst for å fremme fordøyelsen.

En såkalt «detox» kan vare i 2–3 måneder, husk å ta en til to ukers pause etter en måneds bruk (avhenger selvsagt av individuelle faktorer, så dette er et generelt råd).

Noen av egenskapene til bitre urter

 • Lindrer halsbrann
 • Øke produksjonen av fordøyelsessafter
 • Fremmer en sunn lever
 • Motvirke flatulens og kvalme
 • Skiller ut giftstoffer fra kroppen
 • Gjenoppretter en naturlig syrebalanse i magen
 • Fremmer blodsirkulasjonen
 • Motvirker sukkersug
 • Fremmer et sunt blodsukkernivå
 • Virker lett avførende
 • Kan prøves under tannverk og blemmer på tungen (dråpeform)

Normalt inntak er 1-2 ts daglig (5–10 ml)

Bør tas i forkant av måltider.

ADVARSEL

Sterke bitterurter bør unngås under svangerskap. Bør ikke inntas av barn under 12 år. Ved inntak av medikamenter bør lege konsulteres før bruk. Ved lever- og magesykdommer bør inntak av alkohol unngås. Bitterurter kan føre til nedsatte nivåer av kalium som igjen kan føre til høyt blodtrykk. En til to ukers opphold etter en månedsbruk anbefales. Enkelte kan reagere allergisk på enkelte bitre urter, vær oppmerksom på dette innledningsvis.

Innhold

Kandis (karamellisert sukker), Rhizoma cimicifugae (L), Jugladaceae, Potentilla erecta (tepperot), Archangelica (kvann), Althaea (legestokkrose), Sennae folium (senna), Acorus calamus (kalmusrot), Rhei radix (rabarbra), Lycopodiaceae, Veronicae herba (legeveronika), Artemisia absinthium (malurt), Commiphora (myrra), Pimpinella (gjeldkarve), Ginkgo folium, Viscum album (misteltein), Barbadensis (aloe vera), Carlina acaulis[3], Gentian lutea (gulsøte), Cinnamomum amphora (kamfer), Carthamus tinctorius (legevendelrot, kanel, kardemomme – kalles også Theriaca)

Kilder

[1] Glycerin er svært effektiv på uttrekk av tanniner, men har ingen effekt på kvae/harpiks, oljeholdige urter og dårlig effekt på eteriske oljer.

[2]Nyere forskning har påvist bitterreseptorer i tarmen som aktiverer fordøyelsesprosesser og en spesiell form for celler i ryggmargen som gjenkjenner bitterstoffer og iverksetter hormonelle signaler som øker  produksjonen av spytt (amylase) og magesyre (saltsyre).  https://medcraveonline.com/IJCAM/IJCAM-06-00198

[3] En form for tistelrot, kalles Carline thistle root på engelsk.