Butyrospermum parkii

Sheasmør er teknisk sett en nøtteolje, men nesten fri for proteinene som vanligvis utløser allergi. Selv om det er en fet olje, så passer sheasmør nesten alle hudtyper, og tetter ikke igjen hudens porer med sine høye nivåer av linol- og oleinsyre. Den tykke og ekstremt fuktighetsfgivende sheasmøret er spesielt nyttig for tørr og hard hud.

Sheasmør i ekte såpe - gjerne 10% eller mer - gir en luksuriøs  og kremete såpe som virker både mykgjørende og fuktighetsgivende. Anbefales.

Uraffinert sheasmør

Uraffinert sheasmør har en særegen lukt som enkelte reagerer på, mens andre finner den ikke plagsom i det hele tatt. Lukten forsvinner i såpe og kan maskeres med for eksempel eteriske oljer i andre hudpleieprodukter. 

Uraffinert sheasmør kan ha en tendens til å korne seg hvis den jevnlig smelter og hardner - et typisk problem  hvis den oppbevares i varme og fuktige rom, som for eksempel på badet. Smelt da sheasmøret forsiktig opp til den er flytende og ha den på et kjølig sted til den er helt hard igjen.

Raffinert sheasmør

Raffinert sheasmør er filtrert med aktivt kull som fjerner det aller meste av lukten som mange finner plagsom i uraffinert shea. Ingen løsemidler blir benyttet under raffineringsprosessen av dette sheasmøret. En annen fordel er at den er glattere og korner seg ikke i produkter slik uraffinert shea har en tendens til å gjøre.  

Sheasmør

Sheasmør er mykgjørende og fuktighetsgivende, og beskytter huden mot dehydrering. 

Det er rapportert at sheasmør virker betennelseshemmende, så den anbefales mot f.eks. eksem. Sheasmør har høye nivåer av vitamin A og E, som betyr at den er antioksiderende og nyttig mot aldrende hud og rynker.

Sheasmørets sopphemmende egenskaper gjør at den brukes for å bekjempe ringorm og fotsopp. Fint å bruke i kombinasjon med sopphemmende eteriske oljer som f.eks. tetre, sitrongress, rosmarin eller lavendel. Sheasmør er også et veldig fint tilskudd i såper: Tilsett 5–10 % av den totale fettmengden i håndlaget såpe for en fuktighetsgivende, silkeaktig og luksuriøs følelse.