Sedertre

Sedertreolje ble brukt i alle oldtidssivilisasjoner rundt Middelhavet som medisin, røkelse, parfyme og kosmetikk. Den varme og søte aromaen har siden tidens morgen vært til stede i religiøse seremonier hos sumerere, jøder, egyptere og tibetanere (Cedrus deodara). Libanesisk sedertre (Cedrus libani) – som er sedertreet vi kjenner fra byggingen av Solomons tempel, er utrydningstruet og utvinnes ikke lenger kommersielt.

Med sine sterke antiseptiske egenskaper benyttes den for ulike infeksjoner (luftveier, urinveier) og som et verdifullt middel mot uren hud og flass.

Den har en beroligende aroma som aromaterapeutisk brukes mot angst og nervøsitet, men som også er utmerket for dem som ønsker å ta det med ro og slappe av, og anvendes mye som meditasjonsolje.

Sedertre har en maskulin, skarp og balsamisk aroma som gjør den spesielt velegnet for hudprodukter for menn.

Aromaterapeutisk bruk

  • Hudpleie:Akne, flass, dermatitt, eksem, soppinfeksjoner, fet hud, hårvekst, utbrudd, åpne sår
  • Sirkulasjon, muskler og ledd: Gikt og revmatisme
  • Åndedrettssystemet: Bronkitt, katarr, hoste, tette luftveier
  • Det urogenitale system: Urinveisinfeksjon, utflod, kløe
  • Nervesystemet: Nervøsitet, angst og stress

Aromaterapeutiske tips

Oljebrenner/diffuser

Sedertre har en nydelig aroma som innen aromaterapi brukes for å dempe nervøse spenninger, angst og depresjon. Den roer åndedrettet, og er derfor bra mot panikkfølelser og tap av kontroll.

Eterisk olje av sedertre virker både styrkende og beroligende, og har en oppløftende effekt på humøret.

Den er klarnende og styrker konsentrasjonsevnen. Den har rensende effekt på luftveiene; bra mot forkjølelser, og er generelt slimløsende.

Bad/massasje

Sedertre gir en meget varmende olje som med sine cellefornyende egenskaper er svært velegnet for muskel- og leddsmerter.

Ved diaré eller overdreven vannlating kan sedertreolje brukes i massasjeolje på magen.

I varme bad vil eterisk olje av sedertre ha de samme egenskapene som i oljebrenner eller diffuser, i tillegg til at den har mange gode egenskaper for huden.

Hudpleie

Eterisk olje av sedertre er en av de beste oljene innen aromaterapeutisk hudpleie. Med sin maskuline duft er oljen meget populær i etterbarberingsvann. Sedertre er utmerket mot akne, fet hud, flass, åreknuter, alle typer hudinfeksjoner, eksem, appelsinhud og dessuten soppinfeksjoner som fotsopp.

Sedertre blir også brukt for å stimulere hårvekst.

Sedertreolje er parasittdrepende, og virker bra mot lus og skabb; brukes både i olje og badevannet til dette.

Atlasseder er muligens den første aromatiske oljen som ble utvunnet. I østlig plantemedisin anvendt ved bronkitt og urinveisinfeksjoner.

Visste du at?

«Seder» har rot i det arabiske ordet kedron, som betyr «kraft». Et berettiget navn, med tanke på at treet kan leve i over tusen år.

Sedertre er nevnt i Bibelen over 40 ganger, og store mengder ble brukt for å bygge Solomons tempel. Med «store mengder» mener vi over 90 000 trær. Forklaringen i bruken av sedertre ligger visstnok i at den stimulerer sinnet og øker bevisstheten til religiøse tilbederne.

Sedertre er ekstremt insektavvisende, noe som forklarer hvorfor så mange møbler blir bygget av dette treslaget.

Egypterne brukte sedertreolje i mumifiseringsprosessen, som parfyme og røkelse, samt for å impregnere papyrusrullene (for å holde insekter unna). Sedertre var det eneste materialet de brukte for å bygge gravkister, og den var så høyt verdsatt at Libanon, hvor sedertreet vokste, ble en del av det egyptiske imperiet. Det sedertreet som er avbildet i Libanons flagg.