Mer info – Ringblomst

Ringblomst

Antiseptisk og sårlegende – ringblomstolje er nesten et obligatorisk tilskudd i førstehjelpsskrinet. Til alt fra skrubbsår og sprukne lepper til brannskader og mer alvorlige sårskader – ringblomst er en fantastisk allrounder som kan brukes i mange sammenhenger. 

Egenskaper

  • Ringblomst er astringerende (sammentrekkende), slik at den stopper blødninger raskere og samtidig virke legende og betennelseshemmende på såret (kan brukes på nær sagt alle typer sår). Ringblomst har også vist seg effektiv som sårlegende middel etter keisersnitt. [1]
  • Ringblomst brukes mot hudlidelser som hemoroider, åreknuter, frostknuter, akne og eksem.
  • Trygg og mild: Ringblomst er en av de mest populære midlene for å behandle bleieutslett og for å holde barnets hud fuktig og myk.
  • Antibakteriell og sopphemmende: Ringblomst hjelper til å motvirke infeksjonssykdommer. Gode resultater for behandling av bakteriell vaginose (skjedekatarr) og soppinfeksjoner.[2]
  • Stimulerer dannelse av ny hud (sårlegende), øker blodsirkulasjonen og er antibakteriell. Ringblomst brukes i økende grad i helsevesenet for en rekke hudlidelser av den grunn.
  • Kan brukes på lettere brannskader, men ved bruk av olje først etter at huden er nedkjølt med vann eller Aloe vera. Det enkleste er et omslag.
  • Kløelindrende – ringblomst er effektiv mot mange typer insektbitt/stikk.
  • Stimulerer produksjonen av kollagen – fuktighetsgivende, motvirker rynker.
  • Rik på antioksidanter – hjelper å holde huden bløt, fuktig og frisk.

Påføring

Utvortes kan ringblomst påføres gjennom olje, salve, tinktur eller te. Innvortes kan ringblomst inntas som tinktur og te.

Kuriosa

Det finnes over 20 forskjellige typer ringblomst, men det er Calendula officinalis som brukes for sine medisinale egenskaper (vill ringblomst - C. arvensis - har antakelig de samme egenskapene).

Tradisjonelt ble ringblomst brukt i form av oljer, salver, tinkturer og te innen urtemedisinen for å behandle utrolig mange forskjellige lidelser og sykdommer, bl.a. som menstruasjonsregulerende middel, behandle gulsott, leversykdommer, magesår, betennelser, og en rekke hudlidelser som overfladiske brannskader, sår, kutt, eksem, flass og generelle utslett.

Ringblomst var så omfattende brukt innen tradisjonell medisin at den fikk en naturlig innpass i skolemedisin. Under 1. verdenskrig ble ringblomst brukt for å behandle alvorlige skader og sår med svært god virkning.[3] I Russland er bruken av ringblomst så omfattende at den går under navnet «russisk penicillin».

Historisk ble ringblomst også kalt «fattigmannssafran», da den ble brukt som fargestoff til tøy og hår, og som smakstilsetning i mat – spesielt smør, ost, sennep, brød, kaker, supper.[4]

Referanser

[1] Jahdi, F. et.al.: The impact of calendula ointment on cesarean wound healing: A randomized controlled clinical trial (2018) Journal of Family Medicine and Primary Care. 2018 Sep-Oct; 7(5): 893–897   

[2] Pazhohideh, Z. et.al.: The effect of Calendula officinalis versus metronidazole on bacterial vaginosis in women: A double-blind randomized controlled trial. (2018) Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research. 

[3] Engels. G.: Calendula (2008) 77:1-2 American Botanical Council 

[4] Hjelmstad, R.: Ringblomst (2020)