INCI: Helianthus Annuus Seed Oil + Hypericum perfolatum – prikkperikumolje, hyperikumolje, johannesurtolje

Aromateket bruker kun urter og planter som ikke er behandlet med kjemiske midler eller kunstig gjødsel.

Viktigste egenskaper (som oljeuttrekk): Sårlegende, antiviral, antiseptisk, antibiotisk, sopphemmende, smertestillende.

Prikkperikum

Prikkperikum er en av disse plantene som «alltid» har vært brukt innen urtemedisin. For innvortes bruk drakk man gjerne teen, men spesielt var prikkperikum trukket i brennevin foretrukket og brukt som et universalmiddel for en lang rekke problemer og lidelser. Dette gjelder også lidelser som hadde et psykisk utgangspunkt, og fortsatt i dag er prikkperikum kjent som et meget godt og naturlig antidepressiva.

Det er nok bare ringblomstolje som har like mange bruksområder som prikkperikumolje, begge er også utmerkede sårlegende oljer. Der ringblomst er veldig god på mange områder, så er prikkperikumolje overlegen på behandling av brannskader[1] og neuralgi, dvs. nervesmerter. Nervesmerter er skarpe, brennende og kan gå gjennom hele kroppen. Ved nervesmerter anbefales det å varme opp oljen (ikke for mye!) og påføre den på berørte steder med en bomullsdott før man legger et omslag rundt. Temperaturen på oljen skal selvsagt ikke være ubehagelig varm for huden.

Anvendelsesområder

Prikkperikumoljens virkning mot nervesmerter gjør at den anvendes mot isjias, hekseskudd, prolaps, og lignende. At prikkperikum også er sterkt antiviral, gjør den til en av de beste naturlige midlene mot munnsår (herpes simplex type1, HSV1) og varianten som angriper kjønnsorganene (herpes simplex type 2, HSV2), da dette viruset biter seg fast i nervecellene.

Eller anvendes prikkperikumolje mot:

  • Gikt og revmatiske lidelser
  • Soppsykdommer som ringorm, fotsopp, neglesopp
  • Vonde muskler, forstuinger, klem- og slagskader
  • Insektstikk- og bitt (kløedempende)
  • Alle typer sår

Advarsel

I kombinasjon med hjertemedisiner eller immunundertrykkende medikamenter skal prikkperikumolje brukes med stor forsiktighet og i samråd med lege:

«Prikkperikum kan påvirke nedbrytningen og opptaket av mer enn 50 % av alle medisiner, er bruk av urten kontraindikert ved samtidig bruk av mange ulike medisiner, som f.eks. cyclosporin, digoxin, indinavir (en proteasehemmer som brukes til behandling av hiv-infeksjoner), statiner, theophyllin og warfarin (Marevan).»[2]

Kuriosa

Det botaniske navnet – hypericum – er satt sammen av to greske ord: hyper (over) og eikon (bilde,  derav ordet ikon). Perforatum henviser til at man kan se gjennom prikker i bladene når man holder dem mot lyset – de ser perforert (gjennomhullet) ut.

Referanser

[1] Hjelmstad, R.: Prikkperikum. «Kliniske undersøkelser i USA har stadfestet at selv andre og tredje grads forbrenninger ble leget minst tre ganger så raskt med perikumolje som ved konvensjonell behandling, og med langt mindre arrdannelse.» 

[2] Hjelmstad, R: Prikkperikum