Opopanax

Commiphora guidottii / Commiphora erythraea

INCI: Commiphora Erythrea (Opopanax) Oil
Aroma: Søt, varm, dyp, balsam
Aromanote: Middels
Egenskaper: Betennelsesdempende, antiseptisk, antibakteriell, avslappende, blodtrykksenkende, fordøyelsesfremmende, krampedempende, magestyrkende, slimhinnesammentrekkende, smertedempende, sårhelende
Plantedel: Harpiks
Farge: Oker/mørk
Konsistens: Middels
Viktigste virkestoffer: Alpha-Santalene, (E)-beta-Ocimene, Furanoeudesma-1,3-diene, curzerene, cis-alpha-bisabolene, trans-α-Bergamotene, trans-β-Ocimene, isofuranodiene, alpha-teresantalic syre, β-Elemene, (Z)-alpha-Santalal
Familie: Balsamfamilien (Burseraceae)
Engelsk navn: Sweet myrrh, scented myrrh, bisabol
Land: Kenya
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon og hydrodestillasjon
Passer best sammen med: Spesielt med andre harpiksoljer, sitrusoljer, patchouli, sedertre, lavendel
Advarsel: Generelt trygg.

Opopanax-olje

Opopanax – som var den opprinnelige kilden til myrra i oldtiden – er utvunnet fra et tre som er nært beslektet med myrra og frankincense. Den vokser naturlig i Somalia og Etiopia, hvor den tradisjonelt har blitt brukt for å desinfisere og for å behandle ulike former for betennelser. Den er sterkt antibakteriell, spesielt mot gram-negative bakterier.[1]

Bruken av opopanax sammenfaller til en viss grad med myrra, men aromaterapeutisk er den en olje med særegne egenskaper som gjør den til et uunnværlig tillegg for alle som elsker frankincense og myrra. Den passer veldig godt synergisk sett sammen med sine slektninger med tanke på aromaterapeutiske effekter, og undersøkelser bekrefter effekten fra medisinale oppskrifter fra det gamle Egypt bestående av disse tre harpiksoljene[2].

Aromatisk er det tydelig forskjell fra myrra: Opopanax har en rikere og dypere, treaktig balsam aroma, mens myrra har en (svakt) medisinal toppnote. Av den grunn omtales opopanax også som sweet myrrh - «søt myrra». På hindi kalles den bissa bol - "duftende myrra" - mens myrra kalles heera bol - bitter myrra.

Den treaktige aromaen til opopanax kommer av at den inneholder nesten 20 % α-Santalene – som også finnes i sandeltreolje.

Egenskaper

Det er forholdsvis få studier av opopanax eterisk oljes egenskaper, men de siste årene har interessen for dem eksplodert.

Studier har fastslått at den virker betennelsesdempende og krampeløsende[3] på bronkiene, noe som vil kontrollere tung hoste samtidig som den reduserer den betente reaksjonen til berørte muskler.[4] [5]

For å lindre tung hoste som bronkitt eller astma går den godt sammen med stjerneanis, sedertre, cajeput, sypress, eukalyptus, spiklavendel, myrt, furu og gran.[6]

Oponanax har sårlegende egenskaper, og passer godt sammen med lavendel, frankincense, myrra og immortelle til dette. Bland dem gjerne sammen med ringblomstolje (åpne sår) eller arnikaolje (lukkede sår). Opopanax er generelt en meget trygg olje, 4 % konsentrasjon har ikke gitt negative reaksjoner under kontrollerte forhold.

I likhet med myrra øker opopanax sårhelingsprosessen betraktelig gjennom raskere koagulering, virker rensende og antiseptisk, raskere epitelisering – fremvekst av nye hudceller – og sterkere hud i etterkant[7].

At opopanaxoljen har så sterke fornyende effekter på huden, tilsier at den er en glimrende tilsetning i hudpleieprodukter for aldrende hud og akne.

Mentalt og psykisk har opopanaxoljen en stress- og angstdempende effekt, noe som kan skyldes at den har svært høyt innhold av monoterpenet b-ocimene, som også finnes i bl.a. lavendelolje. Den virker også blodtrykksenkende og motvirker «mental tåke».[8] For å lage en beroligende og balanserende blanding, så går opopanax godt sammen med frankincense, myrra, patchouli, sandeltre og sedertre.

Duft

Opopanax er foreløpig langt mer kjent innen luksusparfymer enn aromaterapien, den finnes f.eks. i Shalimar og Must de Cartier. Grunnet den høye kostnaden er mesteparten som brukes i kommersiell parfyme syntetisk bisabolol, og kalles «opopanax of perfume» eller opoponax, ikke opopanax for å skille mellom ekte og falsk vare.

Opopanax er i likhet med myrra en olje som bare blir bedre med alderen – så lenge den ikke utsettes for oksidasjon. Aromateket har kjøpt en helt fersk olje fra vår produsent av myrra og frankincense i Etiopia, men det er verdt å merke seg at enkelte connoisseur-forhandlere tilbyr 5 år lagret opopanaxolje – prisen ligger på ca. 20000,- kr per liter.

Bærekraft

Det er dessverre en stor overbeskatning på alle harpiks trær i det østlige Afrika, og bestanden er truet flere steder. Av den grunn kjøper Aromateket frankincense, myrra og opopanaxoljene fra et selskap som er ledende innen konservering og bærekraftig beskatning.

Et aktivt samarbeid med lokalsamfunnene har i stor grad har snudd denne utviklingen. Ved å forklare den langsiktige verdien av å bevare trærne og beskatte dem fornuftig, og være delaktige i hele prosessen fra å høste råvarene til å prosessere dem, sikres det fornuftig beskatning og kvalitetssikring. De har alle nødvendige lisenser og produktene er sertifisert av ECOCERT, USDA og Organic Consumers Alliance of Kenya.

Destillasjon

Destillasjonsprosessen av myrra og opoponax (og til en viss grad frankincense) er komplisert krever forholdsvis dyrt utstyr – av den grunn blir nesten all myrra, opoponax og frankincense eksportert til Europa og USA for destillasjon. Selskapet vi samarbeider med har som et av de ytterst få i Afrika opparbeidet seg ekspertise på dette området og utvinner oljene selv lokalt.  

Harpikstrærne blir også hogget ned og brukt som brensel, gjerder og byggemateriale. Ellers blir nesten all frautvunnet harpiks brukt som «tyggegummi» i store deler av det nordlige Afrika og den Arabiske halvøy, kun nå få prosent ender opp som eterisk olje.

Referanser

[1] Dette gjelder f.eks. E. Coli, Pseudomonas aeruginosa, Chlamydia trachomatis og Yersinia pestis (byllepest).

[2] de Rapper, S. et.al. (2012): The additive and synergistic antimicrobial effects of select frankincense and myrrh oils – a combination from thepharaonic pharmacopoeia

[3] De krampeløsende egenskapene skyldes seskviterpenet T-cadinol. 

[4] Andersson, M. et.al. (1997): Minor Components with Smooth Muscle Relaxing Properties from Scented Myrrh (Commiphora guidotti)

[5] Shen, T. et.al. (2012): The genus Commiphora: A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology

[6] Battaglia, S. (2018): The Complete Guide to Aromatherapy Third Edition Vol 1 - Foundations & Materia Medica.

[7] Gebrehiwot, M. et.al. (2015): Evaluation of the wound healing property of Commiphora guidottii Chiov. ex. Guid