Mer informasjon om solsikkelecitin

Lecitin blir mye brukt i naturlig leppebalsam, da den gjør balsamen mer «kremete», og at den holder lenger på leppene. 

På en måte har lecitin motsatt effekt av Isopropyl myristate, som raskt øker hudens opptak av hudpleieprodukter. Lecitin derimot forsinker opptaket, slik at huden er fet og fuktig i lenger tid. Det gjør lecitin særlig velegnet for svært tørr hud og lepper, for å beskytte mot kaldt og tørt vær, og i nattkremer. 

Selv om opptaket går saktere, så har lecitin evnen til å trenge dypere inn i huden, og slik forsterke virkningen til virkestoffene.

Lecitin er et tykt, voksaktig stoff som finnes i bl.a. eggeplomme[1], soyabønner, fisk, belgfrukter og solsikke.

Lecitin er et såkalt fosfolipid bestående av bl.a. aminosyrene kolin og inositol, som likner på vanlige fettsyrer – triglyserider. Fosfolipider er fettsyretypen diglyserider og vanlig i alle membraner i celler.[2] Disse stoffene er helt essensielle i alle kroppens celler, hvor de spiller en viktig rolle i hvordan cellemembranene fungerer, hvor de regulerer næringsstoffer som går ut og inn av cellene. Ellers inneholder lecitin linolsyre, alfa-linolsyre, glycerol og små mengder biotin. Hjernen består av ca. 30 % lecitin.

Fettsyrene i lecitin er amfifile, dvs. at molekylene har både hydrofile (vannløselig) og lipofile (fettløselig) deler.

Aromateket har bevisst valgt lecitin fra solsikke. Soyalecitin inneholder ofte mer triglyserider (50 % er vanlig), mens solsikkelecitin inneholder ca. 35 % triglyserider. Dessuten er svært mange soyaprodukter GMO, og utvinning av solsikkelecitin krever ikke giftstoffer.

Fordeler med solsikkelecitin

  • Inneholder mange næringsstoffer og antioksidanter
  • Virker fortykkende og emulgerende
  • Fuktighetsgivende og mykgjørende
  • Forlenger beskyttelsen av huden og øker opptaket av virkestoffer
  • Gir produktene en mer kremete og glatt konsistens
  • Reduserer hudbetennelser og irritasjon
  • Stimulerer celleregenerering og motvirker rynker
  • Brukes i mange hårprodukter som fuktighetsgivende middel

For mye lecitin gir en klissete følelse, den brukes normalt ikke i mer enn 5 % konsentrasjon. Den bør helst brukes i produkter med minst 50 % oljer og fett, og med andre, sterkere emulgatorer dersom produktet inneholder vann. Ta høyde for at lecitin virker fortykkende, husk å trekke fra prosentpoengene du bruker i oppskriften din (for eksempel 5 %) fra den totale prosenten med emulgator som trengs i oppskriften din.[3]

Laktosefri, glutenfri, glutamatfri, inneholder ingen hydrogenerte oljer eller konserveringsmidler.

Referanser

[1] Lecitin ble først isolert i 1845 av den franske kjemikeren og farmasøyten Theodore Gobley fra eggeplomme. Lecitin er også en av de mest brukte emulgatorene i matvareindustrien; bl.a. majones, sjokolade, iskrem og bakeprodukter. 

[2] Fosfolipid, UiO, Institutt for Biovitenskap

[3] Hvis du for eksempel har en oppskrift med 15 % emulgator, og tilsetter 3 % lecitin, reduser da (øvrig) emulgator til 12 %.