Chamomilla Matricaria

Kamilleolje er en av de mest anvendelige og allsidige oljene, og den kan brukes til mange forskjellige formål.

Kamilleolje er kanskje den tryggeste for bruk på små barn, og et kjempefint hjelpemiddel mot kolikk, bleieutslett og for god nattesøvn.

Egenskaper

La oss gå gjennom de ulike egenskapene kamille har:

 

Betennelsesdempende

  • Kjempefin mot ledd- og giktsmerter, spesielt i kombinasjon med agurturtolje (hvis høye verdier av GLA virker betennelsesdempende). Kombiner gjerne med eterisk olje av tysk kamille og smertedempende oljer som rosmarin, svart pepper eller gurkemeie.

Hudvennlig

  • Kamilleolje er utmerket for kutt og sår, insektbitt og kløe, brannskader og solbrenthet, og virker regenererende på ødelagt hud. For en sårlegende olje er den veldig god i kombinasjon med ringblomstolje og eteriske oljer av immortelle og frankincense. En god olje for hudplager som dermatitt, akne, utslett, eksem. Virker blekende på huden, jevner hudtonen, spesielt bra mot mørke ringer under øynene.

Krampeløsende

  • Kamilleolje er godt kjent som et virkemiddel mot kolikksmerter hos spedbarn, men den virker også avslappende og krampeløsende på menstruasjonssmerter, forstoppelse, kramper i galleblære og galleveier.[1] Effekten forsterkes ved å kombinere den med eterisk olje av romersk kamille.

Beroligende

  • En av de fineste oljene for urolige barn og som et hjelpemiddel mot vanskelige leggetider og søvnløshet – kan fint kombineres med eteriske oljer av mandarin, lavendel og merian.[2] Masser gjerne oljen under føttene, på magen og ryggen til barnet. Aromaen og effekten er beroligende og stressdempende, og det kan jo fint være at stressede småbarnsforeldre får en bonuseffekt på kjøpet.
    Selve massasjen er svært viktig innen aromaterapi, her er et eksempel på babymassasje: Video (YouTube)

Referanser

[1] Rolv.no

[2] Eteriske oljer av mandarin og lavendel anses som svært hudvennlige. Ved bruk av merian til spedbarn anbefales 1 dråpe per 5 ml baseolje (ca. 1 %).