Simmondsia chinensis

Jojoba passer alle hud- og hårtyper.  

Jojobaolje er egentlig en flytende plantevoks, og har en viktig plass innen indiansk folkemedisin i det sørlige USA og nordlige Mexico. Olje av jojoba brukes tradisjonelt for å behandle sår og hevelser. 

I dag brukes jojobaolje for å behandle akne, solbrenthet, psoriasis, eksem og dessuten som for å stimulere hårvekst (trekkes gjerne først i kayenne og blandes deretter med 25 % kastorolje (en god porsjon eterisk olje av rosmarin hjelper også). 

Jojobaolje er en av de mest brukte baseoljene for eteriske oljer. Dette skyldes både at den er en veldig mykgjørende og fuktighetsgivende for huden i seg selv, og at den med sine høye nivåer av Omega-9 har lang holdbarhet (5 år).

Det som gjør jojoba så spesiell, skyldes at den består av et voksestermolekyl (sammensatt av en fettsyre og et fettalkohol). Voksester hindrer fordampning, og er typisk for en ørkenplante som jojoba.   

Voksester er også en del av sebumet (fettet) huden naturlig produserer, og jojoba er det nærmeste vi kommer som ligner. Det tekniske begrepet på engelsk er «biomimetic», som betyr at den handler og fungerer som kroppens naturlige fettlag. Derfor virker jojoba balanserende og tetter ikke hudens porer.