Frankincense frereana

Frankincense frereana vokser i fjellandskapet langs kysten i det nordlige Somalia, hvor lokalbefolkningen kaller den Dhidin eller Maydi – «kongen av frankincense». Treet er også kjent som Yigaar (eller Yegaar), og i Vesten er den mer kjent som «koptisk frankincense», siden det er denne typen som tradisjonelt brukes i den koptiske kirken. 

I motsetning til carterii trives frereana i høyden, og det gir den en spesiell sammensetning som vi ikke finner hos de andre frankincenseoljene: atskillig høyere nivåer av pinen, tujen og cymen med en sterk aromatisk terpentinduft og en undertone av sitrus (som skyldes innholdet av limonen). Aromaen er fantastisk og kompleks – tydelig distinkt fra annen frankincense. 

Frankincense frereana betegnes som den fremste frankinceseoljen for å behandle smerter og betennelser. Lokalbefolkningen lager en pasta av harpiksen, kalt malmal, for behandling av betennelser og artritt.

Svært lite eterisk olje utvinnes fra frereana, og 80 % av harpiksen blir eksportert til Saudi Arabia hvor den tradisjonelt kjøpes av muslimske pilegrimer.

Frereana er en svært eksklusiv frankincenseolje, kun overgått av den sagnomsuste F. Sacra Royal Hojari fra Oman. En nydelig olje for huden – sammentrekkende og rensende – utmerket mot akne, arr, strekkmerker og regenererende, en kjempefin sårolje utblandet i baseolje/ringblomstolje. For smertelindring anbefaler vi arnikaolje i stedet for ringblomstolje.

Eterisk olje av frankincense frereana er fin sammen med neroli og patchouli til ansiktet, både mot uren hud og for å motvirke rynker. Som en beroligende og meditativ olje passer frankincense frereana godt sammen med sandeltre og appelsin.