Boswellia carterii 

Frankincenseolje, olibanum

Aroma: Søt, tre, klassisk frankincense-aroma
Aromanote: Base
Egenskaper: Antibakteriell, antiseptisk, betennelseshemmende, nervestyrkende, smertestillende, sopphemmende, urindrivende.
Plantedel: Kvae
Farge: Lys/gyllen
Konsistens: Tynn/medium
Viktigste virkestoffer: Oktylacetat, α-pinene, actanol, linalol, bornylacetat
Familie: Balsamfamilien (Burseraceae)
Engelsk navn: Frankincense, olibanum
Land: Somalia (Puntland)
Ekstraksjonsmetode: Hydrodestillasjon
Passer godt sammen med: Sitrusoljer, sandeltre, benzoin, furu, lavendel, myrra
Advarsel: Generelt trygg. Brukes med forsiktighet under svangerskap.

Dette produktet inneholder (i prosent) av de 26 ingrediensene i det 7. tillegget i EUs kosmetikkdirektiv 76/768/EEC tillegg 3: limonene: 18 %, linalool: 0,2 %

Frankincense carterii

Denne førsteklasses B. carterii frankincenseoljen kommer dens «hjemland» Puntland i det nord-østlige Somalia, og er i særklasse den dyreste og mest ansette av alle carterii-oljene på markedet.

Puntland (eng. The Land of Punt) var en stor sivilisasjon i oldtiden, og var hovedleverandør av frankincense, myrra og andre medisinale planter til Egypt. Kun oljen fra Puntland (B. carterii og B. frereana) var god nok til balsameringen av faraoene, den fineste kvaliteten kaltes ‘ntiyw[1].

Carterii passer godt i behandlingen av revmatoid artritt (leddgikt), betennelseslidelser, hudpleie og luftveiene, samt til røkelse. Aromaen ligger mellom den skarpe og medisinale B. serrata og den søte og runde B. Sacra.

    Det vanligste somaliske navnet carterii er mohor, og det blir ofte kombinert med forskjellige adjektiv for å beskrive kvaliteten eller vekstforhold; mohor add (add = hvit), mohor madow (madow = svart), mohor san (san = god) eller mohor lab (lab = hankjønn).

    Referanser

    [1] Parahu (2016): Punt: an ancient civilization rediscovered.