Mer info – Eterisk olje av vill gurkemeie

Vill gurkemeie

Eterisk olje av vill gurkemeie har en helt annen karakteristikk enn den vanlige gurkemeieoljen, noe som det botaniske navnet aromatica forteller oss. Aromaen er adskillig mer tiltalende: frisk, kamferaktig og en skarphet som minner om ingefær.

Vill gurkemeieolje har også en mye lysere farge, som skyldes lavere nivåer av curcumin. Den har også lavere nivåer av seskviterpenet tumerone (ca. 20-35 %), men er til gjengjeld rik på andre seskviterpener som curzerone og germacrone, og begge har vist lovende virkninger mot kreft, riktignok fremdeles på laboratorienivå.[1][2] Germacrone er antiviral og antibakteriell, nyttig mot luftveisproblemer som influensa og forkjølelse. Den er også rik på demethoxy-curcumin (en helt annen form for curcumin enn den vi finner i vanlig gurkemeie), som også har potensielt kreftbekjempende egenskaper, selv om forskningen rundt disse virkestoffene også er i sin spede begynnelse.

Det som er helt sikkert, er at vill gurkemeie har vært brukt medisinalt i India, Japan og dets opprinnelige hjemland Kina i mange tusen år.

Aroma, parfyme og hudpleie

Den beroligende aromaen gjør at den i dag brukes hovedsakelig som en ingrediens i parfymer og for sine legende egenskaper i hudpleieprodukter. På samme måte som vanlig gurkemeieolje er den anti-bakteriell og virker legende på blåmerker, hyperpigmentering og uren hud.

Hårpleie

I hårprodukter brukes vill gurkemeieolje for å regulere sebum (et oljeliknende stoff produsert av talgkjertlene) og for å bidra til en sunn hodebunn, motvirke kløe og flass. Man kan da tilsette 2–3 % i sjampo eller kondisjoneringsmiddel eller massere inn hodebunnen iblandet en god baseolje som f.eks. argan-, mandel- eller jojobaolje.

Betennelsesdempende og antioksiderende

Medisinalt brukes vill gurkemeie for sine betennelsesdempende og anti-oksidante egenskaper mot hjertesykdommer og epilepsi. 

Kilder

[1] L Lianbao Ye, et,al. (2017): Novel anti-cancer agents based on germacrone: design, synthesis, biological activity, docking studies and MD simulations

[2] https://www.targetmol.com/compound/Curzerenone