Vetiver

Den beroligende og avslappende effekten til vetiver har gitt den navnet «stillhetens olje» i India, hvor den opprinnelig kommer fra. Innen aromaterapi brukes vetiver for å styrke bindevev (vev som støtter, beskytter, styrker, avstiver og binder organene sammen), for å balansere hormonelle og emosjonelle tilstander og for sin regenererende effekt på både kropp og sjel.

I massasjeolje virker den smertedempende på revmatisme, artritt og muskelsmerter.

På huden virker vetiver balanserende. Vetiverolje reduserer aktiviteten til overaktive talgkjertler (fet hud og akne), mens den fremmer produksjonen av fett i tørr og aldrende hud. Vetiver virker legende på sår, irritert hud, rynker og strekkmerker.

Mentalt og psykisk brukes vetiverolje mot langvarig og rotfestet angst, depresjon og stress. Eterisk olje av vetiver er tyktflytende, så den egner seg ikke til aromadiffusere og bad. Med mindre den varmes godt opp (ha flasken i en liten lukkbar pose, la den deretter ligge i varmt på 40-50 grader i 5-10 minutter), så anbefales det å fjerne drypperen. Vetiverolje er seig og klissete, så vær varsom når du håndterer den.

Vetiver er botanisk beslektet med sitrongress, sitronelle, may chang og palmarosa, men med en helt særegen aroma og kjemisk komposisjon. Tung, søt, floral som minner om både rose og jasmin, men også tre og jord.

En kompleks aroma som gjør den en av verdens mest brukte ingredienser i parfyme og kosmetikk. Vetiver er en basenote som brukes både for sin egenart og som fiksativ («binder» lettere dufter i en komposisjon) i parfymer. 30 % av luksusparfymer anvender vetiver, og er umiddelbart gjenkjennelig i de fleste orientale parfymer. Vetiver har også maskulin appell og finnes i mange luksusparfymer for menn.

Vær sparsommelig når du bruker den – vetiver kan fort bli for dominerende i en blanding. I likhet med f.eks. sandeltre og patchouli, blir den bare finere og mer kompleks med alderen.

Den indiske vetiveroljen regnes som den fineste, men oljen fra Java og Sri Lanka regnes også for å være av høy kvalitet. Svært lite vetiverolje eksporteres fra India, da nesten all produksjonen går med til å dekke den store etterspørselen innenlands, hvor den brukes omfattende til parfymer, såper og røkelse. Aromateket er muligens alene om å tilby indisk vetiverolje i Norge.