Kamille

Eterisk olje av kamille er blant de mest verdifulle og kostbare innen aromaterapi, og har mange aromaterapeutiske egenskaper. Aromateket tilbyr to forskjellige kamilleoljer, henholdsvis romersk kamille og tysk kamille. De kan brukes for en del av de samme plagene, men det er også klare nyanser mellom dem. Begge inneholder chamazulen, er fylt med flavonoider og antioksidanter. Ellers er det to betydelig forskjellige planter. Aromaen er også ulik, romersk kamille har en karakteristisk eplelukt, og det er jo der kamille har navnet sitt fra, gresk chamaimēlon, som kan oversettes til «jordeple» (den er - i motsetning til tysk kamille - en lavtvoksende urt). Tysk kamille har en mer gress/urteaktig aroma.

Generelt kjennetegnes eterisk olje av kamille av sine beroligende og betennelseshemmende egenskaper, og brukes innen aromaterapien for alle typer utvendige og innvendige betennelser, som smertedempende middel, desinfiserende (særlig for urinveiene), menstruasjonsproblemer, en rekke hudproblemer og ikke minst en kraftig antidepressiva.

Tysk kamille

Eterisk olje av tysk kamille anses som en av de fremste aromaterapeutiske midlene for kvinner, særlig knyttet til underlivet og menstruasjon, og dens botaniske navn Matricaria betyr passende nok «morurten».

Tysk kamille har en dyp effekt på den mentale, emosjonelle og psykiske tilstanden, og det er her tysk kamille har den fremste bruken innen aromaterapi. Den er en av de mest effektive oljene for å revitalisere, balansere og berolige sinnet.

Til hudpleie kalles tysk kamilleolje en «mirakelarbeider». Den anvendes til å roe ned rød, tørr og irritert hud, eksem, psoriasis og liknende problemer. De høye nivåene av α-bisabolol fremmer leging av ødelagt/skadet hud.

Tysk kamille har sterke betennelsesdempende egenskaper, særlig tilknyttet fordøyelsessystemet og det urogenitale system. Brukes for å behandle nyrestein, stimulere lever og galle for å bedre fordøyelsen.

Tysk kamille egner seg best for å berolige nervøsitet og anspenthet hos voksne, mens romersk kamille er best egnet for barn.

Den blågrønne fargen (oljen blir gradvis blåere med alderen) skyldes stoffet azulen, et sterkt fargestoff.