Timian

Vi har to typer eterisk olje av timian, hvit og rød. Forskjellen mellom dem er at hvit timian, som er videre destillert fra rød for både å skille ut det hudirriterende virkestoffet fenol og beholde høyere nivåer av det aktive virkestoffet thymol. Hvit timian rundere, både i aroma og virkning, og er derfor foretrukket av mange aromaterapeuter.

Når det er sagt, så lukter rød timian fantastisk, mer timian enn den hvite varianten.

Rød timian bruker du i aroma-diffusere og andre typer inhalasjon. At den er både antiviral og antibakteriell gjør den super for alle typer luftveisproblemer. Timian er et must i antiseptiske sprayblandinger du lager selv.

Man kan bruke rød timian godt utblandet i olje (maks. 1 %) for å behandle hudproblemer (akne, eksem), men da i mindre mengder enn hvit, og som vanlig skal man prøve blandingen på et lite hudområde for å se om det forårsaker en allergisk reaksjon (24 timer).

Timian er sterkt antiseptisk og desinfiserende, og har en bred anvendelse innen både aromaterapi, legemiddelindustrien, mat og drikke.

Aromaterapeutisk motarbeider den angst, depresjon og utmattelse, og gir selvtillit og øker konsentrasjonen. Oljen brukes også for å behandle luftveiene, urinveiene, fordøyelsen, muskelsmerter, hudproblemer og immunforsvaret.