Mer info – Eterisk olje av timian

Timian

Vi har tre typer eterisk olje av timian; de tymolrike hvit og rød timian, og den milde linalolrike søt timian. Forskjellen mellom rød og hvit er at hvit timian er videre destillert fra rød for både å skille ut det hudirriterende virkestoffet fenol og beholde høyere nivåer av det aktive virkestoffet thymol. Hvit timian rundere, både i aroma og virkning, og er derfor foretrukket av mange aromaterapeuter når det gjelder dagligdags hudpleie, selv om den også er forholdsvis irriterende for huden og må brukes med forsiktighet – prøv med 1–2 % utblandet i baseolje til å begynne med.

Når det er sagt, så lukter rød timian fantastisk, «mer» timian enn den hvite varianten.

Rød timian bruker du i aroma-diffusere og andre typer inhalasjon. At den er både antiviral og antibakteriell gjør den super for alle typer luftveisproblemer. Timian er et must i antiseptiske sprayblandinger du lager selv.

Man kan bruke rød timian godt utblandet i olje (maks. 1 %) for å behandle hudproblemer som skyldes bakterielle problemer (akne), men da i mindre mengder enn hvit, og som vanlig skal man prøve blandingen på et lite hudområde for å se om det forårsaker en allergisk reaksjon (24 timer).

Timian er sterkt antiseptisk og desinfiserende, og har en bred anvendelse innen både aromaterapi, legemiddelindustrien, mat og drikke.

Aromaterapeutisk motarbeider den angst, depresjon og utmattelse, og gir selvtillit og øker konsentrasjonen. Oljen brukes også for å behandle luftveiene, urinveiene, fordøyelsen, muskelsmerter, hudproblemer og immunforsvaret.

Flere timianvarianter

Det finnes over 100 forskjellige typer timian, den vanligste er Thymus vulgaris, dvs. vanlig timian. Andre timianarter innen aromaterapien er:

  • Thymus serpyllum, kalles også Wild Thyme på engelsk, Serpolet på fransk og kryptimian på norsk
  • Thymus zygis, såkalt Spansk timian
  • Thymus satureioides, en borneolrik marokkansk timian
  • Thymus citriodorus – sitrontimian.

Man kan grovt inndele Thymus vulgaris i seks ulike kjemotyper - samme plante men med distinkt ulik kjemisk sammensetning. Kalles også varianter

Noen varianter er bevist dyrket frem, mens andre varierer naturlig avhengig av region, klima, jordsmonn og topologi. Tymolrike varianter av timian vokser nesten alltid på havnivå. Det er typisk at jo høyere timian vokser, jo lavere er innholdet av tymol.

  • Rød timian – den første destillasjonen fra den fenolrike Timan var. thymol. Sterkt antiseptisk, men ikke egnet til hudpleie. Meget distinkt timianaroma.
  • Hvit timian ­– Både timianolje utvunnet fra Thymus zygis og rød timian som er destillert på nytt for å redusere nivåene av fenoler (spesielt karvakrol) omtales som hvit timian. Sterkt antiseptisk, men kan brukes til hudpleie (om enn i små mengder grunnet høye nivåer av tymol). Distinkt timianaroma, men rundere.
  • Thymus vulgaris carvacrol – ekstremt antiseptisk, men også svært hudirriterende. Forskning viser gode kreftbekjempende egenskaper.
  • Timian var. thujanol – vokser i det sørlige Frankrike og Pyreneene. Meget antiviral og antibakteriell, forholdsvis mild. Svært sjelden og ekstremt dyr.
  • Timian var. linalool og timian var. geraniol – de mest delikate og lette timianoljene. Vokser i høyden og trives i sterk sol. Sterkt antimikrobielle, men svært milde og duftende. De beste antiseptiske oljene for huden. Geraniol-varianten er sjelden.