Sypress

Sypress var et høyt verdsatt medisinsk tre av de gamle sivilisasjonene, og har noen særegne egenskaper som gjør den meget verdifull i aromaterapi for enkelte lidelser. Sypressolje er særdeles astringerende (sammentrekkende), og anvendes aromaterapeutisk hvor det er en overproduksjon av væsker, som f.eks. ved ødem, inkontinens, overdreven svetting, blødende gummer eller sterke blødninger ved menstruasjon.[1]

Innen områder forbundet med blodkretsløpet er sypressolje kanskje er førstevalget for åreknuter og hemoroider - veldig fin å bruke i badet, f.eks. Sypressolje skal påføres svært forsiktig (i baseolje) på åreknuter, stryk den lett på i "oppoverretning".

Sypressolje er også en ypperlig krampeløsende olje mot luftveisproblemer (astma, bronkitt), der den virker beroligende på muskulaturen ved anfall - veldig nyttig i diffusere.

Virker regulerende på menstuasjonssyklusen, letter på smertene og motvirker overdreven blødning, spesielt tidlig i menopausen.

I hudpleie er den spesielt mye brukt i deodoranter og aftershave, skal vistnok gi en god dukt i kombiansjon med geranium, appelsin og bergamot. Den motvirker akne, fet og overdrevent fuktig hud. Den skal være spesielt effektiv mot overdreven fotsvette - sypressoljen brukes da i fotbad.

Sypressolje er også insektavvisende, og har bl.a. blitt brukt for å motvirke lopper hos hunder samtidig som den demper sterk hundelukt.

Eterisk olje av sypress har en avslappende og beroligende effekt, og er utmerket til bruk på soverommet for en god natts søvn.

I følge Kurt Schnaubelt skal sypressolje ha en rensende effekt på lymfesystemet.

Aromaen er krydret, skarp, søt med undertoner av tre og baslam.

[1] Patricia Davies (1994): Aromatherapy. An A-Z.