Svart pepper

Svart pepper er en av de mest varmende eteriske oljene, og har en enestående evne til å øke sirkulasjonen. Pepperolje brukes mye innen aromaterapien for å behandle muskelsmerter, og er spesielt nyttig før og etter trening, eller ved annen aktivitet med store anstrengelser.

En veldig god olje å bruke på tær og fingre når det er kaldt, eller ved generell dårlig blodsirkulasjon. Selv om den regnes som en trygg olje, må man dosere den i baseolje med forsiktighet, da den er ekstremt hudirriterende, som det kalles på fagspråket – det betyr at kapillærene utvides og sirkulasjonen øker når den påføres lokalt på huden.

Andre områder hvor pepperolje brukes aromaterapeutisk for sine smertedempende egenskaper, er særlig leddsmerter og revmatisme, og nervesmerter (neuralgi). En annen interessant anvendelse som et middel mot anemi, da den sies å stimulere milten til å produsere nye blodceller (masseres da på området over milten).

Svart pepper har vist seg å ha antivirale og antibakterielle egenskaper, og pepperolje er fin i varme bad eller til dampinhalasjon ved luftveisproblemer som forkjølelse og katarr.

Aroma

Aromaen likner den kjente pepperduften, men er overraskende god og søt. Eterisk olje av pepper brukes i mange parfymer, særlig for menn. Den brukes da på samme måte som i mat: sparsommelig. Som en basenote binder den toppnotene, samtidig som den gir dybde og kompleksitet til den helhetlige aromaen. Den kan blandes med nær sagt hvilken som helst olje, så lengde den brukes moderat – 10 % andel av de eteriske oljene er et tall som nevnes flere steder.

Mental effekt

Mentalt og psykisk er svart pepper oppløftende og stimulerende, og egner seg best på dagtid eller i situasjoner hvor man ønsker å skjerpe sansene. Den varme og oppkvikkende effekten gjør at den også brukes i komposisjoner ment som afrodisiakum.