Mer info – Eterisk olje av spiklavendel

Spiklavendel

Spiklavendel er terapeutisk sett et tydelig alternativ til Lavendel angustifolia

Aromaen er kamferaktig, urteaktig, skarp og medisinal. Spiklavendel har en tydelig lavendelaroma, men  er på flere måter motsatsen til angustifolia, som gir den varme og søte aromaen.

Spiklavendel har en ganske ulik sammensetning av virkestoffer og kjemisk profil  enn angustifolia - den brukes da også forskjellig aromaterapeutisk.

Spiklavendel har mye høyere nivåer av kamfer og 1,8 cineol, noe som øker visse terapeutiske virkninger, men senker den beroligende effekten som f.eks. Lavandula angustifolia har. Tvert imot, denne lavendeloljen virker stimulerende og oppkvikkende, og er mye mer velegnet som smertelindrende middel til behandling og lindring av stive muskler, vonde ledd og betennelser.

Spiklavendelolje er utmerket til muskelmassasje før en treningsøkt for å øke sirkulasjonen og motvirke kramper. Da er det også en fordel at spiklavendel virker stimulerende og oppkvikkende.

Spiklavendelens høye verdiene av 1,8 cineol gjør den god til å behandle uren hud, lindre insektbitt/stikk, brannskader og er et mildere alternativ for å behandle luftveisproblemer på enn andre cineol-rike oljer.

Spiklavendel har gode antibakterielle og sopphemmende egenskaper, og enkelte antivirale virkninger.

Spiklavendel produserer mer eterisk olje enn angustifolia, og liker seg både i lavlandet og langs havet, noe som gjør den både lettere å dyrke og billigere å produsere.

Spiklavendel er også en av de opprinnelige lavendelartene, dvs. at den ikke er krysset frem.

Lavandin (stort sett grosso) er en krysning mellom spiklavendel og lavendel angustifolia, og produseres i store mengder da den gir omtrent fire ganger så mye olje som angustifolia.

    Kuriosa

    Innholdsstoffer i spiklavendel brukes for å behandle slangebitt. Opprinnelig het denne planten Lavandulas pica, og enkelte mener at spica slekter til navnet til en giftig orm. En annen forklaring er at det henviser til "spyd", grunnet den spisse formen på blomstene.

    Spiklavendel har suffixet latifolia, som betyr «bredbladet», mens angustifolia betyr «smalbladet».