Cymbopogon flexuosus

Sitrongressolje

Aroma: Søt, skarp, sitrus
Aromanote: Topp
Egenskaper: Antibakteriell, antimikrobiell, antioksidant, antiseptisk, appetittvekkende, astringent, deodorant, febernedsettende, insektavvisende, karminativ, melkedrivende, menstruasjonsfremmende, nervestyrkende, smertestillende, sopphemmende, svettedrivende, urindrivende.
Plantedel: Gress
Farge: gyllen/oker
Konsistens: Tynn
Viktigste virkestoffer: Citral-a, citral-b, gerianol, geranylacetat
Familie: Grasfamilien (Poacea)
Engelsk navn: Lemongrass / East-Indian lemon grass
Land: Sri Lanka
Ekstraksjonsmetode: Dampdestillasjon
Passer godt sammen medBasilikum, einer, geranium, sjasmin, koriander, lavendel, muskatsalvie, neroli, palmarosa, sedertre, tetre, frankincense.
Advarsel: Generelt trygg.

Virkestoffer:

  • Citral A (Geronial): 40,6 %
  • Citral B (Nerol): 31,9 %
  • Gerianol: 5,35 %
  • Geranyl acetate: 3,19 %

Sitrongress

Eterisk olje av sitrongress deler noen av egenskapene med sitronolje, men er mer varmende, og derfor mer velegnet til vonde og stive muskler.

Sitrongressolje er spesielt velegnet for fordøyelsen, og det er særlig på dette området at den har sin tradisjonelle bruk innen plantemedisin. Eterisk olje av sitrongress er også sterkt antiseptisk, antibakteriell og sopphemmende, og brukes aromaterapeutisk mot en rekke infeksjoner, som f.eks. ytre sår og kutt, samt forkjølelser.

Sitrongressolje er blant de mest insektavvisende og parasittbekjempende, og kan på samme måte som sitronellegress brukes på kjæledyr som er plaget av lus og lopper. En uunnværlig olje på kjøkkenet for å holde insekter unna.