Mer info – Eterisk olje av ryllik

Blå ryllik

Blå ryllikolje anses som en av de aller beste aromaterapeutiske virkemidlene mot menstruasjonsplager, spesielt overdreven blødning, smertefull eller uteblitt menstruasjon.

Den kalles «blå» grunnet det høye nivået av chamazulene [2], det samme stoffet som gir den karakteristiske fargen til tysk kamilleolje.

Ryllik er en såkalt amfoterær urt (fra gresk amphoteros som betyr «både», «begge»). I denne sammenhengen betyr det at ryllik virker regulerende på menstruasjon. Rylliks krampeløsende egenskaper kan virke lindrende ved menstruasjonskramper. Selv om ryllikolje ikke anbefales under svangerskap, har ryllik tradisjonelt vært (og brukes fremdeles) av jordmødre som muskelavslappende middel og for å stanse blødning under fødsel (skal ikke brukes uten samråd med jordmor eller lege). Også etter fødselen er ryllikolje et aromaterapeutisk middel for å lindre smerter og sårhet.

Referanser 

[2] Når ryllik blir destillert, så omdannes en av sesquiterpenene i den eteriske oljen – matricin – til chamazulene når den utsettes for varme og trykk.